Ένα από τα πιο προβεβλημένα θέματα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, ήταν η μεγάλη επένδυση της αμερικανικής NCH Capital στην Κασσιόπη, στην Κέρκυρα. Η έναρξη εργασιών για ένα έργο που ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που καταδεικνύει και τη σημασία του όλου έργου.
Το έργο όμως, έχει και κυπριακό άρωμα, καθώς Managing Director της ΝCH Capital Inc στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων, της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι ο Κύπριος Ανδρέας Σάντης ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στο να ξεκολλήσει το έργο των 120 εκατ. ευρώ, μετά από δικαστικές περιπέτειες 8 ετών.
Το Fund αμερικανικών συμφερόντων NCH Capital, διαχειρίζεται κεφάλαια πέραν των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η NCH Capital πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ελληνικού Δημοσίου για παραχώρηση της έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Βόρειας Κέρκυρας το 2012. Από το 2012 μέχρι και το 2018 κατατέθηκαν 11 προσφυγές και αγωγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα δικαστήρια, οι οποίες απορρίφθηκαν όλες. Τελικά, το Σάββατο 11 Ιουλίου στην Κασσιόπη σηματοδοτήθηκε η επίσημη έναρξη του έργου, αφού έλαβε όλες τις άδειες, στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
O Ανδρέας Σάντης, μιλώντας στην τελετή τόνισε: «Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή. Σήμερα φτάνουμε αισίως στο τέλος μιας οκταετούς πορείας, από την ημέρα έναρξης της διαδικασίας μέχρι σήμερα που σηματοδοτείται μία νέα αρχή. Σήμερα ξεκινούμε την επένδυση του Kassiopi Project, μία επένδυση που οδηγεί στην αειφόρο ανάπτυξη, που δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και συμβάλει στο να δοθεί το σύνθημα επαναφοράς στην κανονικότητα και επανεκκίνησης της οικονομίας».
Το έργο της Κασσιόπης θεωρείται η δεύτερη πιο εμβληματική επένδυση στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό και η σημασία της αποδείχθηκε και από την παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή και στην ομιλία του, καθώς τόνισε ότι: «Μια επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ξεκινά, ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια διαδικαστικών εμποδίων. Αναφέρθηκε ο κ. Σάντης στην επώδυνη περιπέτεια την οποία χρειάστηκε να ξεπεράσει: Έντεκα προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας. Είτε αυτό είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, είτε οι διάφορες τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, Διευθύνσεις Δασών… Είναι σημαντικό, πιστεύω, να κάνουμε μια αναφορά σε αυτά τα οικονομικά μεγέθη καθώς αυτή η επένδυση δρομολογείται σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία, σ’ αυτή την συγκυρία, σε οποιαδήποτε άμεση ξένη επένδυση τελικά δρομολογείται στη χώρα μας».
Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες πολλοί υπουργοί, απόδειξη του πόσο σημαντική θεωρείται η επένδυση, όπως ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος βοήθησε σημαντικά το έργο, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μάρεβα Μητσοτάκη, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ, Gregory W. Pfleger, Jr., ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt.
Πολυτελές θέρετρο
Η επένδυση στην Κασσιόπη, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει ένα πολυτελές θέρετρο στη βόρεια Κέρκυρα, σε μία περιοχή η οποία παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη επί χρόνια. Το Kassiopi Project θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις αφότου τεθεί σε λειτουργία. Η τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 180 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ.
Πέρα από την πολύπλευρη θετική επίδραση της επένδυσης στην τοπική οικονομία, η αναμορφωμένη Κασσιόπη θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, κοινόχρηστες δασικές εκτάσεις και φυσικά μονοπάτια που θα οδηγούν στην θάλασσα.
Η επένδυση συμβαδίζει με τους στόχους της χώρας για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και για «πράσινες» κατασκευές. Το 93% της έκτασης -περίπου 455 στρέμματα- θα παραμείνει πράσινο. Η δόμηση θα περιοριστεί στο 7% και θα υιοθετήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, διατηρώντας αναλλοίωτο το τοπικό στοιχείο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μάλιστα, την αναπαλαίωση του παραδοσιακού ανεμόμυλου.
Οι επενδύσεις της NCH στην Κύπρο
Η NCH Capital εκτός από το έργο της Κασσιόπης, δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, καθώς αγόρασε το πρώην ξενοδοχείο Beau Rivage στην Πύλα και τη γειτονική παραλιακή έκταση 35,000 στρεμμάτων με στόχο να επενδύσει και να δώσει νέα πνοή στην περιοχή, με μικτή ανάπτυξη (τουριστική και οικιστική) και νέο ξενοδοχείο το οποίο θα φέρει το όνομα μεγάλου διεθνούς brand που δεν δραστηριοποιείται σήμερα στην Κύπρο.
Επιπλέον έχει ήδη λάβει αδειοδότηση για ένα νέο boutique hotel 60 δωματίων στο κέντρο της Λάρνακας και επικεντρώνεται και σε άλλες ευκαιρίες στην Κύπρο.
Πηγή: Philenews/Insider