Breaking News

Οι τάσεις της αγοράς laptop στην Κύπρο


Τα top selling brands και οι προτιμήσεις μαθητών, φοιτητών και gamers

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι για αγορά laptop ψάχνουν να βρουν τις τεχνικές προδιαγραφές που σε συνδυασμό με τον προσωπικό τους προϋπολογισμό ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Το γεγονός αυτό είναι κοινά αποδεκτό από τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης φορητών υπολογιστών στην Κύπρο.

Το ΙnBusinessNews μίλησε με Bionic, Public και Stephanis και παρουσιάζει ποιες είναι αυτές οι προδιαγραφές που ζητούν περισσότερο οι πελάτες τους, ποια είναι τα top selling brands και ποιες είναι οι τάσεις οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στην αγορά φορητών υπολογιστών.

Bionic 
«Η τάση του καταναλωτή σήμερα είναι η επιλογή ενός γρήγορου και αξιόπιστου επεξεργαστή σε συνδυασμό με το budget του και το αξιόπιστο service», δήλωσε ο Διευθυντής Λιανικών Πωλήσεων της Bionic, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Όπως σημείωσε οι πελάτες προτιμούν επεξεργαστές i3 και i5 ενώ διαλέγουν τις υπόλοιπες προδιαγραφές του laptop ανάλογα με τον προσωπικό τους προϋπολογισμό. Ποιο συγκεκριμένα, οι μαθητές διαλέγουν κάτι πιο οικονομικό με τις τιμές να αρχίζουν από τα 249 ευρώ ενώ οι φοιτητές αγοράζουν πιο ακριβούς ανάλογα με τον κλάδο σπουδών τους. Ένα συνήθης παράδειγμα είναι οι σπουδαστές γραφικών τεχνών οι οποίοι προτιμούν υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας i7 με δυνατή κάρτα γραφικών και      Apple MacBook Pro οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 1000 με 3800 ευρώ.

Οι διαστάσεις σε οθόνες κυμαίνονται από 11,6 μέχρι 17 ίντσες με το πιο συνήθης μέγεθος να είναι 15.6.

Τα καταστήματα Bionic στοχεύουν και στην αγορά Gaming στην οποία οι φορητοί υπολογιστές είναι πολύ πιο ακριβοί από τον μέσο όρο, με πολύ πιο ψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Χριστοδούλου σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια η πορεία της κατηγορίας Gaming καταγράφει αυξητική τάση.

Ακόμη, υπάρχει η τάση να αγοράζουν φορητούς υπολογιστές με μικρότερη οθόνη, κυρίως φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιχειρηματίες που ταξιδεύον συχνά  οι οποίοι είναι πιο ακριβοί από ένα κανονικού μεγέθους υπολογιστή λόγω του ότι συνδυάζουν υψηλή τεχνολογία σε μικρότερο μέγεθος με τις τιμές να ξεκινούν από τα 499 ευρώ.

Τα brand τα οποία προτιμούν περισσότερο οι πελάτες της Bionic είναι η Dell και η Lenovo.

Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου, τo desktop έχει πτωτική τάση. Εξάλλου, παρατηρείται μια θετική πορεία στην πώληση tablets αλλά τους τελευταίους μήνες είναι φθίνουσα, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν ήδη αποκτήσει ένα ακόμη και δύο tablets, με χαρακτηριστικά τα οποία ικανοποιούν ακόμη τις ανάγκες τους.

 

Stephanis
Σύμφωνα με τον κ. Χριστόδουλο Στεφανή οι προδιαγραφές που ζητούν περισσότερο οι πελάτες του στην κατηγορία φορητών υπολογιστών είναι να διαθέτουν επεξεργαστή i3.

Από όλα τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών οι πελάτες των καταστημάτων Stephanis προτιμούν προτιμούν περισσότερο τα προϊόντα των HP και Lenovo.

Το κόστος των φορητών υπολογιστών τους οποίους διαλέγουν μαθητές και φοιτητές (entry levels) κυμαίνονται συνήθως από 400 έως 600 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο κ. Στεφανή η επιλογή αγοράς tablet ή φορητού υπολογιστή εναπόκειται στην ανάγκη την οποία ο πελάτης χρειάζεται να καλύψει. Για σκοπούς browsing λοιπόν ο πελάτης στρέφεται στα tablets ενώ για επαγγελματικούς σκοπούς προτιμάει φορητούς υπολογιστές.

 

Public
Οι πελάτες των καταστημάτων Public σε ένα φορητό υπολογιστή ζητούν περισσότερο να διαθέτει ισχυρό επεξεργαστή με προτίμηση στους i3 , i5 , i7. Σημαντική προδιαγραφή είναι το μέγεθος της οθόνης με τους περισσότερους να προτιμούν οθόνη σε 15,6 ίντσες. Για την επιλογή του κατάλληλου φορητού υπολογιστή παίζει σημαντικό ρόλο και η χωρητικότητα μνήμης RΑΜ αλλά και του σκληρού δίσκου.

Τα αγαπημένα brands των πελατών των Public είναι ASUS, LENOVO, APPLE και HP.

Σύμφωνα με τα Public, οι μαθητές προτιμούν laptop κυρίως με επεξεργαστή i3, οι δε φοιτητές προτιμούν laptop με επεξεργαστή i3 ή i7. Η ξεχωριστή κατηγορία των Gamers διαλέγουν ASUS με επεξεργαστή i7 και με κάρτα γραφικών η οποία διαθέτει RAM στα 2GB ή 4GB.

Τα Top Selling Laptops με βάση τον επεξεργαστή τους στα 319 ευρώ για i3, στα 399 για i5 και στα 599 για i7 ενώ στην κατηγορία Gaming Laptops είναι 1199 ευρώ.

inbusiness



Κύριες Ειδήσεις





Translate »