Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων οδηγείται την ερχόμενη Παρασκευή το νομοσχέδιο που αφορά τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς και μια σειρά νομοσχεδίων του Υπουργείου Εργασίας που αφορούν την προστασία της οικογενειακής ζωής και τις κοινωνικές παροχές.
Όπως δήλωσε μετά από τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να οδηγηθεί την Παρασκευή στην ολομέλεια για ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά τη σύσταση Ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών, το οποίο, όπως ανέφερε, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει σημαντικά εργαλεία στο Υπουργείο Εργασίας να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο για γύρω στις 28 νομοθεσίες.
Στην ολομέλεια, πρόσθεσε, οδηγείται, επίσης την Παρασκευή ύστερα από ομοφωνία της Επιτροπής, η νομοθεσία περί του τερματισμού της απασχόλησης, που προνοεί την επέκταση της περιόδου υποβολής αίτησης για πλεονάζον προσωπικό από τους 12 μήνες για δικαιολογημένες περιπτώσεις, στους 24 μήνες.
Ενώπιον της επόμενης ολομέλειας, ανέφερε επίσης, θα είναι επίσης οι νομοθεσίες περί παροχής επιδόματος τέκνου, ο περί προστασίας της πατρότητας νόμος, ο περί προστασίας της μητρότητας νόμος, ο περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμος και ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και γενικότερα περί κοινωνικών παροχών τροποποιητικός νόμος. Είπε επίσης ότι κάποιες από τις προτάσεις νόμου που έγιναν από κοινοβουλευτικά κόμματα για αυτές τις νομοθεσίες έχουν ενσωματωθεί στους νόμους, κάποιες έχουν υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ μέρος των προτάσεων αυτών παραμένει σε εκκρεμότητα στην Επιτροπή.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι μετά την τεράστια μεταρρύθμιση του ΕΕΕ η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν έρθει με μια σειρά από νομοθετήματα που θα βελτιώσουν περαιτέρω τις κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες.
Σημείωσε την αύξηση κατά 5000 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο του κριτηρίου για λήψη του επιδόματος τέκνου, την εισαγωγή για πρώτη φορά της δεκαπενθήμερης άδειας πατρότητας, αλλά και τα ωφελήματα που προκύπτουν από την απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας. Είπε επίσης ότι με το νόμο που θα ψηφιστεί για τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ξεγελάσει την πολιτεία και να πάρει επίδομα που δεν δικαιούται.
Απασχόληση εποχικών ωρομισθίων εργατών
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης την απασχόληση των εποχικών ωρομισθίων εργατών, το κόστος της απασχόλησης αυτή και τη δυνατότητα επέκτασής της.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής μετά τη συνεδρία, σήμερα απασχολούνται 1656 εποχικοί ωρομίσθιοι, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως τα δημόσια έργα, το Τμήμα Δασών, τους ναυαγοσώστες και άλλους κλάδους. Αρχικά, ανέφερε, η απασχόληση ήταν για έξι μήνες και επεκτάθηκε στους οκτώ μήνες μετά την παρέμβαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.
Υπενθύμισε ότι το 2013 προκειμένου να μη μείνουν στην ανεργία 992 άτομα από αυτούς τους εποχικούς εργάτες με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου, η Βουλή αποφάσισε και ψήφισε συγκεκριμένη νομοθεσία με την οποία γίνεται αποκοπή μισθού 0,8%-2% από όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να προσληφθούν 992 εποχικοί εργάτες και 400 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί.
Από τις αποκοπές αυτές, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση εισπράττει 26-27 εκ ευρώ και δαπανά για την απασχόληση των εποχικών και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών 19 εκ., εξοικονομώντας γύρω στα 7-8 εκ το χρόνο.
Αναφέροντας ότι οι ανάγκες σήμερα είναι μεγάλες λόγω των αφυπηρετήσεων και του μορατόριουμ των προσλήψεων, είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της απασχόλησης των εποχικών από τους 8 στους 11 μήνες και υπάρχουν τα χρήματα. Αντ’ αυτού συμπλήρωσε στέλνονται αυτοί οι άνθρωποι στο ανεργιακό και επιβαρύνεται το Ταμείο Κοινωνιών Ασφαλίσεων με 5,5 εκ ευρώ επιπλέον.
Σημείωσε ότι με την επαναλειτουργία της Βουλής η Επιτροπή θα καλέσει τόσο τον Υπουργό Οικονομικών όσο και τον Υπουργό Εσωτερικών να δουν με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο κ. Φακοντής είπε ότι αν τελικά δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για επέκταση της απασχόλησης, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου για να μειωθεί η εισφορά της αποκοπής στο ύψος του ποσού που χρειάζεται για να πληρώνονται οι εποχικοί και οι εκπαιδευτικοί και όχι για να εξοικονομεί η Κυβέρνηση κάνοντας μαξιλαράκια 7-8 εκ κάθε χρόνο.
Αναφορικά με τους ωρομίσθιους εργάτες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το κατά πόσο θα πρέπει να εργοδοτούνται περαιτέρω αυτοί οι ωρομίσθιοι εργάτες χρειάζεται πολιτική απόφαση και να εξεταστεί αν αυτό είναι νόμιμο, αφού όπως είπε όταν κάποιοι θα πάνε σε πλήρη απασχόληση θα πρέπει να διατηρηθεί η ισονομία και ισοπολιτεία, θα πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις και να τους εργοδοτήσεις μόνιμα. Ωστόσο είπε, μπορούν να γίνουν κάποιες διευθετήσεις αν αυτό εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και δεν συγκρούεται με οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία.
Υπενθύμισε ότι επί της παρούσης Κυβέρνησης αποφασίστηκε η επέκταση της απασχόλησής του από 6 στους 8 μήνες, ενώ αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο αριθμός των εποχικών παρά τις περί τους αντιθέτου πρόνοιες του μνημονίου.