Για την μελέτη των Ernst & Young και τη διαδικασία που αφορά την εξεύρεση επενδυτή
Αποκλειστική Συνέντευξη Μάριου Δημητριάδη στον Νίκο Αντωνιάδη για το ikypros
Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πολλά σε σχέση με το Λιμάνι της Λάρνακας, το πλαφόν, αλλά και την μελέτη των Ernst & Young που αφορά το μέλλον της πόλης. Σε μια προσπάθεια να φέρουμε κοντά τις δυο πλευρές, μιας και το χάσμα μεταξύ τους έχει μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα, με τη Λάρνακα να «φωνάζει», προχωρήσαμε στην πιο κάτω συνέντευξη, έχοντας ως στόχο να δώσουμε στον κ. Υπουργό την ευκαιρία να δώσει απαντήσεις στο επίμαχο θέμα του Λιμανιού. Ὀπως θα διαφανεί στις πιο κάτω γραμμές, τόσο η δική μας προσπάθεια, ως ikypros, όσο και η θετική ανταπόκριση του κ. Υπουργού να συναντηθεί με τους Υποψήφιους Δημάρχους, είχαν αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα το οποίο καλούνται όλοι οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Λάρνακας να αξιοποιήσουν για το καλό της πόλης.
«Εάν και εφόσον μου ζητηθεί, σαφώς και είμαι στη διάθεση των υποψήφιων Δημάρχων, για να τους ενημερώσω για τα πορίσματα της έκθεσης.»
Η συνέντευξη στηρίχτηκε σε διάφορες δηλώσεις του κ. Υπουργού, έτσι ώστε να γίνει προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για το μέλλον της πόλης αλλά και για τις προθέσεις του κ. Δημητριάδη, μιας και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν ακουστεί πολλά, χωρίς ωστόσω να ξέρει κανείς τι μέλλει γενέσθαι!
Κύριε Υπουργέ, σε παλαιότερη δήλωση σας αναφέρατε ότι:
«Πιστεύω ότι όπως πετύχαμε στην περίπτωση της Λεμεσού, μπορούμε να πετύχουμε και στην περίπτωση της Λάρνακας αφού είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε κοινό στόχο να γίνει ένα έργο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης. Όταν γίνονται τέτοια μεγάλα έργα άλλοι επηρεάζονται αρνητικά και άλλοι θετικά, αλλά ο στόχος μας είναι να βρούμε την κοινή συνισταμένη και να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι ώρα ευθύνης αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά όπως προχωρήσαμε για τη Λεμεσό, να προχωρήσουμε μπροστά και στην περίπτωση της Λάρνακας. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι σε πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες εξάλλου είχαν υπαγορεύσει και την καθολική απαίτηση της πόλης να κάνουμε μια συγκεκριμένη ανάπτυξη».
Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, με ποιους τρόπους θα το πετύχετε αυτό;
Μάριος Δημητριάδης: Ο δικός μας στόχος είναι να προχωρήσει επιτέλους το έργο της ενιαίας ανάπτυξης για το καλό της πόλης. Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί, μόνο στην περίπτωση που επικεντρωθούμε όλοι στον στόχο της ολοκλήρωσης του έργου και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις πλευρές, που εξυπηρετούνται σήμερα στο Λιμάνι και στην Μαρίνα.
«Στις προτάσεις που έχουν δώσει οι Σύμβουλοι συμπεριλαμβάνεται και η ιδέα της εξυπηρετήσης μεγάλων σκαφών, το οποίο είναι μια αλλαγή σε σχέση με τις υφιστάμενες Μαρίνες»
Ερώτηση: Πώς θα προστατεύσετε τη Λάρνακα και τους Δημότες της που επηρεάζονται;
Μάριος Δημητριάδης: Η υλοποίηση του έργου θα έχει τεράστια οφέλη για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Οφείλουμε να συνταχθούμε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο, και να αντιληφθούμε τις πολλές θετικές προεκτάσεις της υλοποίησης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης.
Ερώτηση: Ποιά είναι η συγκεκριμένη ανάπτυξη;
Μάριος Δημητριάδης: Είναι ασφαλώς η ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας με μια τουριστική κατεύθυνση. Οι αναπτύξεις περιλαμβάνουν την επέκταση της Μαρίνας, τη δημιουργία επιπρόσθετων υποδομών στο Λιμάνι για κρουαζιέρες και για την εξυπηρέτηση μεγάλων γιοτ. Θα υπάρχει παράλληλα μια περιορισμένη εμπορική ανάπτυξη, η οποία ωστόσο, θα πρέπει να συνάδει με τις υπόλοιπες χρήσεις. Θα δημιουργηθούν επίσης πρόσθετες υποδομές, όπως είναι γραφεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία και εμπορικοί χώροι, οι οποίοι υπάρχουν άλλωστε, στις πλείστες Μαρίνες. Εξάλλου, μέσα στις προτάσεις που έχουν δώσει οι Σύμβουλοι συμπεριλαμβάνεται και η ιδέα της εξυπηρετήσης μεγάλων σκαφών, το οποίο είναι μια αλλαγή σε σχέση με τις υφιστάμενες Μαρίνες.
Εδώ να σημειώσω ότι ήδη υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το έργο και πιστεύω ακράδαντα ότι αν χειριστούμε σωστά την όλη διαδικασία θα έχουμε επιτυχή κατάληξη.
Σε ακόμη μια, παλαιότερη δήλωση σας αναφέρατε ότι:
«Όταν γίνονται τέτοια μεγάλα έργα άλλοι επηρεάζονται αρνητικά και άλλοι θετικά, αλλά ο στόχος μας είναι να βρούμε την κοινή συνισταμένη και να προχωρήσουμε μπροστά».
Ερώτηση: Δηλαδή αναγνωρίζετε πως η Λάρνακα επηρεάζεται αρνητικά; Και αν ναι, με ποιες κινήσεις θα το επιτύχετε αυτό;
Μάριος Δημητριάδης: Η Λάρνακα έχει επηρεαστεί αρνητικά στο παρελθόν από το γεγονός ότι δεν υπήρχε προσήλωση στην υλοποίηση του έργου, καθώς εκφράζονταν πολλές αμφιταλαντευόμενες απόψεις, ως προς το ποια θα έπρεπε να ήταν η ανάπτυξη. Από τη στιγμή λοιπόν, που υπάρχει μια συγκεκριμένη απόφαση, ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθούμε, θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του έργου και την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης και να μην επηρεαζόμαστε από άτομα, τα οποία θέλουν να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Κύριε Υπουργέ, είχατε επίσης δηλώσει πως:
«… κάποια θέματα πρέπει να ρυθμιστούν και να ακούσουμε τις ανησυχίες και εκεί που μπορούμε να τα διευθετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ερώτηση: Το γεγονός ότι κρατάτε την μελέτη των Ernst and Young κλειστή, χωρίς να ενημερώνετε τη Λάρνακα, παρά μόνο απαντώντας περί «εμπιστευτικότητας» της μελέτης, δεν αυξάνει αυτές τις ανησυχίες;
Μάριος Δημητριάδης: Η μελέτη των ‘’Ernst and Young’’ δεν είναι κλειστή, ούτε και μυστική. Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσω ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει για μελέτες, οι οποίες μένουν τελικά στο ράφι. Υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια με τη συμβολή των ‘’Ernst and Young’’, που έχουν ετοιμάσει μια μελέτη με εισηγήσεις για το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης της Λάρνακας. Η μελέτη αυτή είναι ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των Συμβούλων, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εξεύρεση του κατάλληλου επενδυτή. Σκοπός της μελέτης, δεν είναι να καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον οιονδήποτε που επιθυμεί να καταδείξει ότι η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Στο κάτω – κάτω της γραφής, αυτός που θα καθορίσει κατά πόσον είναι βιώσιμο ή όχι το έργο, είναι ο ίδιος ο επενδυτής. Να σημειώσω τέλος, πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τους υποψήφιους επενδυτές.
Ερώτηση: Δηλαδή κύριε Υπουργέ, αφού λέτε πως η μελέτη δεν είναι κλειστή, είστε ανοικτός να μιλήσετε με όλους τους Υποψήφιους Δημάρχους ἀμεσα, και πριν τις εκλογές, και να τους ενημερώσετε για τα πορίσματα, έστω σε κλειστή αίθουσα στην οποία να μην διαρρεύσουν τα αποτελέσματα για σκοπούς λαικισμού; Και αν ναι, μπορείτε να μας πείτε πότε μπορεί να γίνει αυτό;
Μάριος Δημητριάδης: Εάν και εφόσον μου ζητηθεί, σαφώς και είμαι στη διάθεση των υποψήφιων Δημάρχων, για να τους ενημερώσω για τα πορίσματα της έκθεσης.
Ερώτηση: Τέλος, κ. Υπουργέ, και μακριά από την πολιτική διπλωματία που γνωρίζουμε πώς κινείται, θα εκτιμούσαμε να μας απαντήσετε καθαρά για να ενημερωθούν όλοι οι Δημότες της Λάρνακας. Πρακτικά, πώς προστατεύετε τη Λάρνακα και τους επηρεαζόμενους Δημότες της; Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις σας μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των Λαρνακέων;
Μάριος Δημητριάδης: Προστατεύω τους πολίτες της Λάρνακας, με τη λογική ότι προχωρώ μπροστά με ένα έργο, η υλοποίηση του οποίου, αποτελεί απαίτηση της πόλης και των κατοίκων της, εδώ και πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου ανεξαρτήτως των πιέσεων που δεχόμαστε από φορείς, που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι σημαντικό να το αντιληφθούν όλοι, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα φέρουμε εις πέρας αυτό που ξεκινήσαμε.