Μετρά αντίστροφα το λίφτινγκ στη μαρίνα Λάρνακας


Πηγή: kathimerini.com.cy

Έτοιμα το ‘23 τα πρώτα έργα, παίρνουν άδειες και ξεκινούν εργασίες για την αποβάθρα τον προσεχή Απρίλη

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχει απάντηση η Kition Ocean Holdings Ltd στο αίτημα για επιδιόρθωση της αποβάθρας της μαρίνας Λάρνακας. Εφόσον δοθεί η έγκριση, τότε ξεκινά αμέσως η διαδικασία των προσφορών η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, εφόσον βάσει προγραμματισμού, ο στόχος είναι από την 1η Απριλίου να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες επιδιόρθωσης της αποβάθρας. Βάσει των ίδιων χρονοδιαγραμμάτων, το λίφτινγκ της αποβάθρας θα ολοκληρωθεί σε περίοδο εννέα- δώδεκα μηνών.

Το κόστος για τις εργασίες ανάπλασης της αποβάθρας της μαρίνας, αποτιμάται γύρω στα 25-30 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη του 2023.

Φαγητό και ποτό

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υποβληθεί ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Πάνο Αλεξάνδρου, στην αποβάθρα θα δημιουργηθούν τέσσερα κιόσκια τα οποία θα προσφέρουν γρήγορα φαγητά, και ζεστά και κρύα ροφήματα στους επισκέπτες. Πρόκειται για καφετέρια, παγωταρία- κρεπερί, ταχυφαγείο/αρτοποιείο και κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γνωστά brands, ωστόσο τα αναγνωρισμένα brands δεν είναι επί του παρόντος τουλάχιστον, στις προτεραιότητες της εταιρείας. Το μέγεθος των υποστατικών στην αποβάθρα, «αποκλείει» και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις τύπου εστιατορίων. Θα τοποθετηθούν επίσης σε σημεία κατά μήκος της αποβάθρας παγκάκια και τραπέζια για το κοινό, θα αναδειχθούν κάποια σημεία της αποβάθρας, θα συντηρηθεί, θα τοποθετηθεί φωτισμός νερού. Στο υφιστάμενο οίκημα Ναυτίλος των ναυτοπροσκόπων, θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας για το παρελθόν, το σήμερα και πώς θα είναι στο μέλλον η μαρίνα και η αποβάθρα. Στόχος, με την εξέλιξη του έργου, να προστίθενται και οι ανάλογες φωτογραφίες ενώ με την ολοκλήρωσή του να υπάρχει συνολική απεικόνιση της αλλαγής από το χθες στο σήμερα. Στο πλαίσιο του λίφτινγκ της αποβάθρας, θα αναστηλωθεί και ο υφιστάμενος γερανός, και θα επανατοποθετηθεί, ώστε να γίνει ένα σήμα κατατεθέν για την μαρίνα. Θα προχωρήσει επίσης η κατεδάφιση παράνομων υποστατικών εντός της μαρίνας για να δημιουργηθούν νέοι χώροι για αποθήκευση για στάθμευση σκαφών και αυτοκινήτων και στη συνέχεια θα επιδιορθωθεί το υφιστάμενο γραφείο. Όλες οι εργασίες, το κόστος των οποίων αποτιμάται γύρω στα 25-30 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη του 2023. Ακολούθως, θα προχωρήσουν οι επόμενες φάσεις του έργου.

Η α’ φάση του έργου, με τις νέες πλατφόρμες, αποβάθρες κ.ο.κ. έχουν ορίζοντα υλοποίησης πέντε χρόνια. Το υπόλοιπο project θα χρειαστεί άλλα επτά χρόνια. Άρα, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλοι οι σχεδιασμοί του έργου ανάπλασης μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας, θα χρειαστεί περίοδος δώδεκα ετών. Μέχρι την άνοιξη του 2023 εκτιμάται ότι θα αρχίσουν οι εργασίες για το πρώτο ξενοδοχείο του project στη μαρίνα, επιπέδου πέντε αστέρων. Η εταιρεία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε επαφές με διάφορες διεθνείς αλυσίδες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, ενώ φαίνεται να αποτελεί ζήτημα το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Λάρνακα δεν έχει σημαντική παρουσία στα luxury hotels, πέραν ίσως της σχετικά πρόσφατης προσθήκης της διεθνούς αλυσίδας του Radisson Blu. Βάσει του σχεδίου υπάρχει πρόνοια για δημιουργία ενός δεύτερου ξενοδοχείου μεταξύ του λιμανιού και της μαρίνας το οποίο θα είναι επίσης πεντάστερο, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν το 2027.

Στο υφιστάμενο οίκημα Ναυτίλος των ναυτοπροσκόπων, θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας για το παρελθόν, το σήμερα και πώς θα είναι στο μέλλον η μαρίνα και η αποβάθρα.

Προχωρεί η περιβαλλοντική μελέτη

Από την 1η Απριλίου ουσιαστικά η διαχείριση του λιμανιού, θα περάσει ολοκληρωτικά πια στα χέρια της εταιρείας Kition Ocean Holdings. Όπως αναφέρει ο κ. Αλεξάνδρου, μέχρι στιγμής, οι διαδικασίες προχωρούν εντός των χρονικών πλαισίων και η επίτευξη του στόχου για την 1η Απριλίου είναι εφικτή. Μέχρι τέλος του Γενάρη θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την οικοδομική άδεια και το master plan ώστε μέχρι τέλος του Μάρτη να προχωρήσει και η έκδοση πολεοδομικής άδειας ώστε να ξεκινήσουν τα έργα αρχές Απριλίου. Πάντως, περί τα τέλη Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση στην Λάρνακα η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον που εκπόνησε η κοινοπραξία Rogan Associates S.A και Τουμαζής και η Atlantis Environment & Innovation Ltd. Σύμφωνα με την ΜΕΕΠ, λόγω της χρήσης ειδικών μηχανημάτων, θα ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος ενώ τα προτεινόμενα έργα δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις παρακείμενες ακτές, όπως την παραλία Φοινικούδες και το Αλιευτικό καταφύγιο. Επιπλέον, πέρα από αυτές τις ζώνες, ο ρυθμός αλλαγής της επιφάνειας του πυθμένα γίνεται παρόμοια με την αντίστοιχη του σεναρίου μηδενικής παρέμβασης, κάτι που υποδεικνύει ότι όλα τα προτεινόμενα έργα δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις μορφολογικές εξελίξεις της περιοχής. Η μελέτη αναμένεται ότι θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες και ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »