Breaking News

Μεγάλη ζήτηση για άδειες για πρατήρια υγραεριοκίνησης


Στην επιτροπή Ενέργειας συζητήθηκε το ζήτημα της υγραεριοκίνησης και συγκεκριμένα της παραχώρησης αδειών για πρατήρια αλλά και το ύψος της τιμής πώλησης του υγραερίου. Μέχρι τώρα μόλις δύο πρατήρια έχουν αδειοδοτηθεί στη Λευκωσία ενώ εκκρεμούν 29 αιτήσεις. Η τιμή πώλησης είναι στα 78 σεντ το λίτρο και όπως καταγγέλλει η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών αυτή η τιμή είναι πολύ πιο ψηλή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείο Εσωτερικών στην Επιτροπή, υποβλήθηκαν 29 αιτήσεις για παροχή υγραερίου κίνησης, από τις οποίες μέχρι στιγμής εγκρίθηκαν ήδη δύο. Από αυτές 18 έχουνλάβει πολεοδομική άδεια και 4 είναι έτοιμες να εγκριθούν. Για άλλες 5 έχουν εκδοθεί σχετικά πιστοποιητικά.  Ένα νέο πρατήριο είναι έτοιμο να λειτουργήσει στην Τίμη της Πάφου αφού υποβάλει κάποια έγγραφα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Για άλλα δύο πρατήρια, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τελικές εργασίες για να εκδοθεί σχετικό πιστοποιητικό.

Την ίδια ώρα, εντός της Επιτροπής, ακούστηκαν διαμαρτυρίες για την ιδιαίτερα υψηλή τιμή στην οποία πωλείται το υγραέριο κίνησης αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, αφού στα 78 σεντ το λίτρο θεωρείται αρκετά πιο υψηλή από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ. Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρθηκε ότι σε σχέση με το υγραέριο θέρμανσης, το υγραέριο κίνησης έχει φόρο κατανάλωσης 7 σεντ και ΦΠΑ 19% με αποτέλεσμα η τιμή να είναι αυξημένη. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο είναι στη διαδικασία να γίνει συνδρομητής στην πλατφόρμα Platts, για να παρακολουθεί τις τιμές του υγραερίου κίνησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: offsite.com.cy  



Κύριες Ειδήσεις





Translate »