Breaking News

Μάιο παραδίδεται η Δημοτική Αγορά Λάρνακας


Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται από διάφορους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της πόλης για διεκδίκηση ενός από τα 20 καταστήματα που θα περιλαμβάνει η νέα Δημοτική Αγορά της Λάρνακας. Το μεγαλεπήβολο έργο προχωρά ικανοποιητικά με βάση τα χρονοδιαγράμματα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λειτουργήσει εντός του 2020. Ήδη εδώ και λίγες βδομάδες η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων είναι πλέον εμφανής σε όσους διέρχονται από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Βύρα, εντός Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του νέου χρόνου αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για διεκδίκηση από τους ενδιαφερόμενους ενός από τα 20 καταστήματα που θα περιλαμβάνει η αγορά. Και οι όροι των προσφορών ήδη τυγχάνουν επεξεργασίας από τα αρμόδια τμήματα του δήμου. Προσφορές θα προκηρυχθούν επίσης και για δυο καφετερίες και ένα εστιατόριο, που επίσης περιλαμβάνονται στο οικοδόμημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε εντός του Μαΐου του 2020 ο εργολάβος του έργου θα το παραδώσει στον δήμο. Η συνολική δαπάνη για το έργο, το οποίο περιλαμβάνει και χώρους στάθμευσης, θα ανέλθει στα επτά εκατομμύρια ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την παραλαβή του έργου τον προσεχή Μάιο, σύμφωνα με επιπρόσθετες πληροφορίες του «Φ», θα ακολουθήσει μια περίοδος τοπιοτέχνησης του περιβάλλοντος χώρου της Αγοράς και δεν αποκλείεται ακόμη και το καλοκαίρι του 2020 να μπορεί να λειτουργήσει.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταστηματάρχες στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου και την περιοχή της Αγοράς της Λάρνακας, εδώ και μερικούς μήνες οι ιδιοκτήτες των υποστατικών σε αυτές τις περιοχές επιδιώκουν να τους αυξήσουν τα ενοίκια μόλις λήξουν τα συμβόλαιά τους ή ακόμα και να τους εξαναγκάσουν με διάφορους τρόπους να τα εγκαταλείψουν, προκειμένου να μπορούν να τα ενοικιάσουν στη συνέχεια σε νέους, με ακριβότερο ενοίκιο. Η τακτική αυτή δεν είναι άσχετη με την αναβάθμιση του κέντρου της Λάρνακας, όχι μόνο εξαιτίας της νέας Δημοτικής Αγοράς.
Τέλος Νοεμβρίου προσφορές για Ζουχούρι

 Όπως επίσης ανέφερε στον «Φ» ο κ. Βύρας, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία καταρτισμού των προσφορών για την ανάπλαση της πλατείας Ζουχούρι, η οποία βρίσκεται δίπλα από τη νέα Δημοτική Αγορά. Η προκήρυξη αναμενόταν να γίνει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αλλά τελικά θα γίνει με λίγες μέρες καθυστέρηση, μέχρι το τέλος του μήνα. Ήδη τα σχετικά έγγραφα έχουν αποσταλεί από τον δήμο στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για τελική επιβεβαίωση και μόλις επιστραφούν στον δήμο θα καθοριστεί ημερομηνία προκήρυξης των προσφορών.

Το έργο ανάπλασης της πλατείας Ζουχούρι συγχρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά το μικρότερο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η δαπάνη θα ανέλθει γύρω στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων υπολογίζεται περί τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου. Το έργο περιλαμβάνει ανάπλαση του πλατειακού χώρου, ο οποίος στη νέα του μορφή θα μπορεί να αξιοποιηθεί και ως χώρος εκδηλώσεων ή για βόλτα από τους δημότες κ.λπ. Επίσης, ανάπλαση του κτηρίου που βρίσκεται στην είσοδο του περίκλειστου υπαίθριου πλατειακού χώρου, το οποίο θα μπορεί στο εξής να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία κάποιων γραφείων του Δήμου Λάρνακας.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης θα γίνει αποκατάσταση του πρώην ξενώνα που υπάρχει στον χώρο και ο οποίος είχε κλείσει τα τελευταία χρόνια, καθώς περιήλθε σε άθλια κατάσταση. Ο ξενώνας (κοινόβιος χώρος διαμονής με κρεβάτια και κοινούς χώρους υγιεινής που γνώριζε άνθηση μέχρι τη δεκαετία του 1980 κυρίως από ξένους αλλά και Κύπριους που διέμεναν εκεί) θα αναπλασθεί και πάλι ως είχε η προηγούμενη του χρήση. Με τον Δήμο Λάρνακας για την ώρα να μην έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα αξιοποιήσει τον χώρο αυτό. Στο πλαίσιο της ανάπλασης θα γίνει ακόμα εξωραϊσμός των εξωτερικών προσόψεων των καταστημάτων που περιβάλλουν τον πλατειακό χώρο Ζουχούρι.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »