Breaking News

Θετικές εξελίξεις για τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό


Προχωρά η ενδιάμεση λύση

 

Θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και συγκεκριμένα των υγρών καυσίμων από τη Λάρνακα στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Την περασμένη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, η εταιρεία Exxon Mobil Κύπρου ανακοίνωσε τη συμφωνία της για ενοικίαση χώρων από την εταιρεία VTT Vasiliko Ltd (VTTV), η οποία διαθέτει ιδιωτικές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό.

 

Η Exxon Mobil είναι η μια από τις δύο εταιρείες που εμπορεύονται υγρά καύσιμα από τις βάσεις τους στη Λάρνακα, οι οποίες έχουν δεσμευτεί με τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση, ότι δηλαδή θα μετακομίσουν στο Βασιλικό σε ενοικιασμένες υφιστάμενες εγκαταστάσεις αφού δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις δικές τους εντός χρονοδιαγραμμάτων. Η δεύτερη είναι η BP, η οποία επίσης έχει καταλήξει σε συμφωνία για ενοικίαση χώρων στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» της 17ης Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

 

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δύο άλλες εταιρείες, η Πετρολίνα και η ΕΚΟ, ήδη κατασκευάζουν δικές τους εγκαταστάσεις στο Βασιλικό (επέκταση η Πετρολίνα και καινούργιες η ΕΚΟ) ανοίγουν το δρόμο για μετακίνηση των εταιρειών υγρών καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τις εταιρείες προβλέπει ότι τα υγρά καύσιμα θα μεταφερθούν στο Βασιλικό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ερωτηθείς σχετικά από τη «Χ», ο δήμαρχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ακόμα και εάν δεν τηρηθεί με ακρίβεια αυτό το χρονοδιάγραμμα, η καθυστέρηση θα είναι μικρή και αμελητέα.

Με βάση τον Οδικό Χάρτη που είναι συνημμένος στο Μνημόνιο Συνεργασίας και Συν αντίληψης, η Exxon Mobil και η BP ήταν υποχρεωμένες να διαβουλευθούν και να καταλήξουν σε δεσμευτικές συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των τερματικών στο Βασιλικό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Από το σημείο εκείνο έχουν στη διάθεσή τους 15 μήνες για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αφού το χρονοδιάγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Οι συμφωνίες αυτές έγιναν με μικρή καθυστέρηση η οποία ωστόσο, με βάση τη συνολική εικόνα, δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

 

Σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες του Οδικού Χάρτη οι δοκιμές και η προετοιμασία και οι άδειες που απαιτούνται πριν τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων της Πετρολίνα τοποθετούνται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Αφού γίνουν αυτά καθορίζεται μεταβατική περίοδος με παράλληλη λειτουργία και των δύο εγκαταστάσεων μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2019 και μεταφορά των αποθεμάτων τρίτων εταιρειών υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σχετική συμφωνία, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019.

 

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες υγραερίου, ένας κίνδυνος που ξεπεράστηκε όπως ανέφερε στη «Χ» ο δήμαρχος, είναι η πιθανότητα νέας καθυστέρησης από ενδεχόμενη νέα τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης της κοινοπραξίας των τριών από τις τέσσερις εταιρείες. Όπως είχε δημοσιευτεί, η ΕΚΟ έθεσε θέμα επιστροφής στην κοινοπραξία (από την οποία είχε αποχωρήσει), κάτι που θα δημιουργούσε νέα καθυστέρηση λόγω των διαδικασιών έγκρισης της συγκέντρωσης από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Η επιστροφή της ΕΚΟ όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει αποκλειστεί. «Σε ό,τι αφορά το υγραέριο, υπάρχει πίεση. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχουν υποβάλει περιβαλλοντικές μελέτες και η κοινοπραξία των τριών εταιρειών και η ΕΚΟ. Η κοινοπραξία ήδη έχει παραγγείλει και κάποιες εγκαταστάσεις από το εξωτερικό, ενώ εντός των ημερών θα υποβληθεί και η αίτηση για άδεια οικοδομής», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Βύρα. Οι εταιρείες υγραερίου είναι υποχρεωμένες να αποχωρήσουν από τη Λάρνακα μέχρι το τέλος του 2020.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »