Breaking News

Η σχέση της γοργόνας των Starbucks με την Κύπρο


Πως συνδέεται το πασίγνωστο λογότυπο της παγκόσμιας αλυσίδας καφέ με την χώρα μας 

Η εταιρεία Starbucks, αναφέρει στο ιστορικό της πως όταν το 1971 έψαχνε ιδέες προκειμένου να δημιουργήσει το λογότυπο, είχε στο μυαλό της ένα σήμα κατατεθέν των πρώτων εμπόρων καφεΐνης, που ανέπτυξαν το εμπόριο μέσω θαλάσσης. Ψάχνοντας με επιμονή ακόμη και σε παλιά βιβλία του 16ου αιώνα, εντόπισαν την εικόνα της Μελουζίνας. Ήταν μια γοργόνα με δύο ουρές, πάνω σε μία νορμανδική ξυλογραφία. Τότε συνέλαβαν την ιδέα του λογότυπου.

Η μυθική γοργόνα περικυκλωμένη από την ονομασία του καταστήματος της εταιρείας: Starbucks, Coffee, Tea and Spice! Έτσι μια ξεχασμένη προσωπικότητα της μυθολογίας, ξεχασμένη πια, έγινε μια μόνιμη εικόνα σε κεντρικά σημεία σε όλο τον κόσμο, όπου λειτουργούν τα γνωστά καταστήματα

Οι Λουζινιάν και η Κύπρος
Πρώτος Βασιλιάς της Κύπρου, ήταν ο Γκυ των Λουζινιάν, ο οποίος κατέλαβε το νησί από τους Ναΐτες Ιππότες. Τελευταία αρχόντισσα του νησιού ήταν το 1489 η Αικατερίνη Κορνάρο, όταν εκθρονίστηκε από τη Βενετία το νησί πέρασε στην ενετική κυριαρχία. Ο μύθος της Μελουζίνας…

Ο μύθος της Μελουζίνας
Ο μύθος της γοργόνας Μελουζίνας αποτελείται από το κλασικό μοτίβο που ακολουθούν όλα τα μεσαιωνικά παραμύθια. Έρωτες, κατάρες, απιστία κλπ. Κατά τον συγγραφέα της νουβέλας Το χρονικό της Μελουζίνας: η Ευγενής ιστορία των Λουζινιάν, η Μελουζίνα ήταν ένα «πραγματικό» πρόσωπο, μισή νεράιδα, μισή άνθρωπος που η κατάρα της μάνας της την την κρατούσε δέσμια, μακριά από τον κόσμο. Η Μελουζίνα για να ξαναγίνει άνθρωπος, έπρεπε να αγαπηθεί από έναν θνητό, ο οποίος όμως θα τηρούσε έναν όρκο: να μην την παρακολουθήσει ποτέ κατά τη διάρκεια του μπάνιου της το Σάββατο.

Ο Ρέιμοντ του Πουατιέ, είδε τη Μελουζίνα σε ένα δάσος, την ερωτεύτηκε παράφορα και τη ζήτησε σε γάμο υποσχόμενος πως δεν θα έσπαγε ποτέ τον όρκο του να μην τη δει στο μπάνιο. Όμως από περιέργεια την είδε και η κοπέλα δεν τον συγχώρεσε και τον εγκατέλειψε. Η Μελουζίνα όμως χάρισε στον Ρέιμοντ, δέκα παιδιά τα οποία σύμφωνα με τον θρύλο θα βασίλευαν μέχρι το τέλος του κόσμου. Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν και ο μετέπειτα Βασιλιάς της Κύπρου, του Οίκου των Λουζινιάν.

Βέβαια, τα ονόματα του μυθιστορήματος, το οποίο ο συγγραφέας ονομάζει ιστορικό πόνημα, καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά ονόματα που βασίλευσαν στον κόσμο και προήλθαν από τον Οίκο των Λουζινιάν. Κάπως έτσι το σήμα των στάρμπακς συνδέεται με μια οικογένεια που βασίλευσε στην Κύπρο και κυβέρνησε το νησί για πολλά χρόνια.

Πηγή: www.mixanitouxronou.com.cy



Κύριες Ειδήσεις





Translate »