Η μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο το λιμάνι και η μαρίνα Λάρνακας, λέει ο Υπουργός Μεταφορών


Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, είναι η μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου ενημερώθηκε για το ανανεωμένο Master Plan και την πρόοδο των εργασιών του έργου της ενιαίας ανάπτυξης μαρίνας και λιμανιού της πόλης, ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει και έθεσε σε προτεραιότητα και μπαίνει σε πορεία υλοποίησης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, που ξεπερνά το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία θα έχει οφέλη όχι μόνο για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας αλλά για ολόκληρη την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε ενημερωθεί για το Master Plan που έχει ετοιμάσει η εταιρεία και το οποίο θα παρουσιαστεί σε αρκετές Υπηρεσίες που  θα δώσουν απόψεις, με στόχο να εγκριθεί, πριν αναλάβει ο επενδυτής την πλήρη διαχείριση του χώρου που είναι η 1η Απριλίου 2022».

Αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του Υπουργείου «για την πρόοδο που βλέπουμε από τους επενδυτές της μαρίνας», ευχαρίστησε την «ομάδα του Υπουργείου Μεταφορών που έχει δουλέψει για την ετοιμασία της προσφοράς, της υπογραφής αλλά και την επίβλεψη της υλοποίησης. Θα ενημερωνόμαστε τακτικά για την πρόοδο των εργασιών, πετύχαμε και επιλύσαμε τα οποιαδήποτε προβλήματα υπήρχαν, υπογράφηκε η συμφωνία και η μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, δεν είναι άλλη από αυτή στο λιμάνι και στη μαρίνα της Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «μπορεί το έργο να υλοποιείται τελευταίο στη Λάρνακα αλλά είναι η μεγαλύτερη επένδυση η οποία μπορούσε να υπάρξει. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι μια επένδυση των 250 εκατομμυρίων ευρώ, η μαρίνα της Λεμεσού πιο κάτω, αλλά στη Λάρνακα μιλούμε για επένδυση πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «ιδιωτικοποιείται ουσιαστικά και το λιμάνι της Λάρνακας, κάτι που θα φέρει ανταγωνισμό μεταξύ των δύο λιμανιών. Είναι πολύ σημαντικό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα έχει το λιμάνι και η μαρίνα της Λάρνακας, αφού θα είναι μηδενικής παραγωγής εκπομπής ρύπων, κάτι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό στους καιρούς που ζούμε».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρούσος απάντησε πως «ο ανταγωνισμός είναι αποδεδειγμένο ότι θα φέρει περισσότερες εργασίες στην Κύπρο γενικότερα. Ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των δύο λιμανιών, Λάρνακας και Λεμεσού, θα οδηγήσει και σε καλύτερες τιμές, χρεώσεις και ταρίφες για τους χρήστες αλλά και σε ένα ανταγωνισμό που οι εταιρείες θα βγουν για να προσελκύσουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τη λειτουργία των λιμανιών αλλά και της μαρίνας».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο επενδυτής θα έχει σύμμαχο το κράτος για υπερπήδηση τυχόν εμποδίων που αφορούν τη γραφειοκρατία, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάθε Υπουργείο έχει αναθέσει σε συγκεκριμένο άτομο, με το οποίο η ομάδα του Υπουργείου αλλά και ο επενδυτής, θα μπορούν να είναι σε συνεχή επαφή για οποιαδήποτε θέματα προκύψουν ώστε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Ακόμα η όλη διαδικασία επιβλέπεται από την ομάδα αξιοποίησης των λιμένων που έχουμε στο Υπουργείο για να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και μέχρι σήμερα είμαστε μέσα σ’αυτά».

Ανέφερε ακόμα ότι «την 1η Απριλίου 2022 θα αναλάβει τη διαχείριση ο επενδυτής, θα έχει εγκριθεί το Master Plan, προχωρούν οι αιτήσεις για αδειοδοτήσεις ή και οι προετοιμασίες που χρειάζονται για να είναι οι αδειοδοτήσεις σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, σύντομα θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα και θα δούμε να γίνονται οι πρώτες αλλαγές στο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας».

Από την πλευρά του ο Πάνος Αλεξάνδρου CEO της Kition Ocean Holdings Ltd εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών στον οποίο «έγινε παρουσίαση του έργου και εξηγήθηκαν τα σύντομα και μακροπρόθεσμα πλάνα της εταιρείας. Είναι αξιοσημείωτη η τέλεια και άψογη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης, Προεδρικού με απευθείας οδηγίες, όπως και το Υπουργείου και την ομάδα του Υπουργείου που χειρίζεται το συγκεκριμένο έργο».

Πρόσθεσε ότι «τηρούμε σωστά και ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει και εργαζόμαστε πυρετωδώς ώστε να είμαστε έτοιμοι την 1η Απριλίου να αναλάβουμε τη λειτουργία του λιμανιού και της μαρίνας, για να αρχίσουμε άμεσα τα έργα αναβάθμισης και υποδομής που είναι αναγκαία για να διεκπεραιώσουμε το στόχο που έχουμε θέσει. Είναι ένα τεράστιο και μεγαλεπήβολο έργο, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι με σωστή δουλειά, σωστό προγραμματισμό και σωστές συνεργασίες δεν θα έχουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες και προβλήματα».

Ερωτηθείς για τα κέρδη που θα αποφέρει στο κράτος η συγκεκριμένη επένδυση ο κ. Αλεξάνδρου απάντησε πως «έχουν γίνει αρκετές εκτιμήσεις, είναι ένα έργο που η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου 12 – 13 χρόνια. Υπολογίζεται ότι μακροχρόνια το έργο θα αποφέρει στη Δημοκρατία έσοδα της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούν, σημείωσε πως «υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 4 χιλιάδες νέες θέσεις, τόσο για τη λειτουργία της δικής μας εταιρείας όσο και για επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και άλλα που θα δημιουργηθούν. Δίνουμε προτεραιότητα ώστε να έχουμε όσο περισσότερο γίνεται τοπικό προσωπικό, ωστόσο το θέμα εργοδότησης και προσωπικού είναι ένα καυτό θέμα που κυριαρχεί σήμερα στην Κύπρο και ελπίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού θα πληρωθεί από Λαρνακείς και άλλους Κύπριους συμπολίτες μας».

Σε άλλη ερώτηση ο κ Αλεξάνδρου απάντησε ότι «η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται γύρω στα μέσα του επόμενου χρόνου οπότε θα μπουν μπουλντόζες στη μαρίνα, θα γίνουν οι αναγκαίες κατεδαφίσεις και θα αρχίσει σιγά-σιγά να διαμορφώνεται το νέο έργο. Ακόμα αμεσότατα θα αρχίσει η αναβάθμιση της διατηρητέας αποβάθρας που χρονολογείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με στόχο να γίνει ένα σήμα κατατεθέν για τη πόλη της Λάρνακας όσο και για το ολόκληρο το έργο».



Κύριες Ειδήσεις





Translate »