Breaking News

Η ιστορία του πλουσιότερου… Κύπριου (στα χαρτιά)


Τον χαρακτηρίζουν ως ο «σύγχρονος Ωνάσης». Ελέγχει 9 ναυτιλιακές εταιρείες, πολλές δεκάδες πλοία και μια γιγαντιαία εξέδρα για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Ο John Fredriksen ήταν ο πλουσιότερος Νορβηγός, πριν… αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα. Σήμερα, το όνομα του φιγουράρει σε δεκάδες λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους του στον πλανήτη.

Ο Fredriksen γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1944 στο Όσλο της Νορβηγίας. Είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και κατοικεί στο Λονδίνο. Πρόκειται για τον εφοπλιστή με το μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων στον πλανήτη. Παρά την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, ο νορβηγός μεγιστάνας έκανε τη διαφορά, λειτούργησε έξυπνα και σήμερα (μετά από… «φουρτούνες») βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Η αρχή…

Ο 71χρονος δισεκατομμυριούχος, έχτισε την περιουσία του τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια των πολέμων σε Ιράκ-Ιράν. Ίδρυσε την Seadrill και δραστηριοποιήθηκε στην εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με εξορύξεις, όταν άλλοι πλοιοκτήτες επέλεγαν να απομακρυνθούν από τη Μεσόγειο. Γρήγορα κατάφερε να φτιάξει έναν τεράστιο στόλο με πετρελαιοφόρα, κάτω από την «ομπρέλα» της Frontline.

Ακολούθησαν επενδύσεις στον τομέα των υπεράκτιων εξορύξεων και η ίδρυση της εταιρείας διαπραγμάτευσης πετρελαίου, Arcadia Petroleum.

Η έξυπνη κίνηση

Όταν άρχισε η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου και είδε την περιουσία του σημειώνει «βουτιά», ο  Fredriksen αποφάσισε να επενδύσει σημαντικά ποσά στη Marine Harvest, το μεγαλύτερο παραγωγό σολομού παγκοσμίως.

Σήμερα, το μερίδιο 1,6 δισ. δολαρίων (25%) που κατέχει στη Marine Harvest έχει επταπλάσια αξία από το αντίστοιχο μερίδιο που έχει στην εταιρεία εξόρυξης Seadrill, η οποία αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ομίλου του πριν ξεκινήσει η κατάρρευση του πετρελαίου. Η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 50%.

Τον Αύγουστο του 2015, η καθαρή αξία των επιχειρήσεων του υπολογιζόταν στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έγινε… Κύπριος

Το 2006 απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα, για φορολογικούς λόγους. Εκμεταλλεύτηκε σχετική νομοθεσία, επένδυσε χρήματα στο νησί και σήμερα δηλώνει περήφανος για την ενέργεια του αυτή.

Μάλιστα αγόρασε σπίτι στη Λεμεσό, το οποίο επισκέπτεται οπότε του το επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Στην παρακάτω φωτογραφία, που «αλιεύσαμε» από νορβηγικά ΜΜΕ, μπορείτε να δείτε την έπαυλη του, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Οικογενειακή κατάσταση

Ο Fredriksen είναι χήρος και έχει δύο κόρες, τις δίδυμες Cecilie και Kathrine, γεννημένες το 1983. Η σύζυγος του, Astrup Fredriksen, έφυγε από τη ζωή το 2006. Ήταν Νορβηγίδα οδοντίατρος.

Εκτός από τις επιχειρήσεις του, δηλώνει υπερήφανος για τη μεγάλη και… πανάκριβη συλλογή έργων τέχνης που κατέχει. Δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε Νορβηγούς καλλιτέχνες.

Πλούσια, όμως, είναι τόσο η προσφορά του στα κοινά όσο και η φιλανθρωπική του δράση. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα έχει προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για επιχορήγηση ερευνητικών προγραμμάτων σε νοσοκομεία της Νορβηγίας.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »