Η Εστία έχει τη δική της ιστορία


Γράφει η Γεωργία Ιωαννίδου

Ένα από τα αρχαιότερα Βιβλιοπωλεία της Λάρνακας

 

Σήµα κατατεθέν αποτελεί για την πόλη µας το Βιβλιοπωλείο Εστία. Πόσες γενιές αλήθεια έχουν περάσει από το χώρο αυτό. Σήµερα το επισκέπτονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους… 65 χρόνια επιτυχηµένης πορείας.

Επισκέφθηκα πρόσφατα τον γνώριµο αυτό χώρο που είναι συνδεδεµένος και µε τις δικές µου παιδικές αναµνήσεις. Τότε που πήγαινα και εγώ να πάρω την γραφική ύλη του σχολείου και πάντα πρόθυµος ο ιδιοκτήτης του κύριος Κώστας Χριστοδούλου, ο γνωστός σε όλους µας  «Κωστάκης της Εστίας», µε το χαµόγελο στα χείλη ήταν έτοιµος  να µε εξυπηρετήσει.

Του ζήτησα να γυρίσουµε το ρολόι του χρόνου πίσω σε κάποιες άλλες εποχές.  Την Εστία του χθες ενός χώρου άρρηκτα συνδεδεµένου µε την πόλη της Λάρνακας. Είπαµε πολλά για το ιστορικό Βιβλιοπωλείο που τώρα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήµερα.

 

Πόσο θεωρείτε ότι έχει αλλάξει η κοινωνία µας σήµερα αλλά και ο τρόπος που ζούµε;

Στις µέρες µας, µέρες του διαδικτύου, των µέσων κοινωνικής δικτύωσης  της επανάστασης στην τεχνολογία της επικοινωνίας, οι αλλαγές είναι ραγδαίες. Σήµερα τα περισσότερα δεν θυµίζουν το χθες, τις συνθήκες ζωής στις παλαιότερες δεκαετίες.

Όταν ξεκίνησε η Εστία, πολλά χρόνια πριν, µε µεράκι και αγάπη, η πόλη µας, η Λάρνακα, ήταν µια ειδυλλιακή πόλη, χωρίς προβλήµατα κυκλοφορίας, µια µικρή πόλη ανθρωπίνων διαστάσεων και συνθηκών ζωής.

 

«Μεσ’ του Ζήνωνα την πόλη που το κύµα την φιλεί και του Κίµωνα η δάφνη τ’ ακρογιάλια  της µυρώνει» τραγουδούσαµε στον ύµνο του Λυκείου µας. Τα σπίτια µονοκατοικίες, το γιασεµί παντού.

Η ίδρυση βιβλιοπωλείου δείχνει την ύπαρξη πνευµατικών ενδιαφερόντων των ανθρώπων.

«Με ρωτάτε πώς ξεκίνησα, µα εντελώς τυχαία, θα σας απαντήσω. ∆ωδεκάχρονος, στα µέσα του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου ήρθα στην Λάρνακα, από την Λουρουντζίνα  για να πάω στο Λύκειο, το πασίγνωστο τότε Παγκύπριο Εµπορικό Λύκειο. Το καλοκαίρι που αποφοίτησα  έκανα διάφορα σχέδια για το επαγγελµατικό µου µέλλον ενώ δούλευα παράλληλα για ένα διάστηµα στο βιβλιοπωλείο Αναγέννηση του Μιχαλάκη Λάµπρου. Και κάπου εκεί ανάµεσα στα βιβλία γεννήθηκε  η σκέψη ενός δικού µου βιβλιοπωλείου, της Εστίας. Γενέθλιος δρόµος η Ζηνώνος Κιτιεώς στο 35,εκεί που τώρα βρίσκεται το κατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας».

«Θέλετε να µάθετε 65 χρόνια µετά τι άλλαξε. Πολλά άλλαξαν άρδην και κάποια  έµειναν τα ίδια».

 

 

Τα πρώτα χρόνια της Εστίας

« Έτυχε κάποιες φορές να πάω στην Λευκωσία µε … το  ποδήλατο για να πάρω, να φέρω εµπόρευµα. Αυτό σήµερα φαίνεται αδιανόητο. Όµως και πολλά που συµβαίνουν σήµερα θα ήταν αδιανόητα για κάποιον που θα τα άκουγε τότε».

Η Εστία όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε σηµείο αναφοράς, περάσµατος, συνάντησης ανθρώπων. Πλήθος κόσµου  από όλη την Κύπρο  έχει περάσει από αυτό τον χώρο.

Αρκετοί ήταν και οι Ελλαδίτες επισκέπτες. Ανάµεσα τους και γνωστοί καλλιτέχνες όπως , Χόρν,Ρένα Βλαχοπούλου. Επίσης και  αρκετοί πολιτικοί καθώς και ξένοι από διάφορα µέρη επισκέφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια  το ξεχωριστό αυτό βιβλιοπωλείο. Και συµβαίνει κάποιοι που ξανάρχονται να  αναζητήσουν την Εστία για ένα φιλικό χαιρετισµό.

«Ο µαθητόκοσµος της πόλης µας αποτελούσε και αποτελεί ξεχωριστό και ιδιαίτερα αγαπητό κεφάλαιο για την Εστία, µε δεσµούς ακατάλυτους στον χρόνο. Συχνά,  ζούµε το συγκινητικό περιστατικό να µας επισκέπτονται γονείς που παλαιότερα ως µαθητές πέρασαν οι ίδιοι από την Εστία και τώρα οδηγούν τα παιδιά τους να µας τα συστήσουν και να τους την συστήσουν», µας λέει συγκινηµένος ο συνοµιλητής µας.

Η Εστία σήµερα συνεχίζει την πορεία που χάραξε εδώ και περισσότερο από  έξι δεκαετίες, µε γνώµονα πάντα την αγάπη  προς τους συµπολίτες µας και την διάθεση για εξυπηρέτηση.

«Λαµβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονοµικές συνθήκες και αφουγκραζόµενοι τις ανάγκες του κόσµου και ιδιαίτερα των συµπολιτών µας για ποιότητα και καλές τιµές, έχουµε κάνει πρόσφατα ένα άνοιγµα  στον τοµέα ειδών ζωγραφικής φιλοδοξώντας να καταστούµε το µεγαλύτερο βιβλιοπωλείο ειδών ζωγραφικής στη Λάρνακα και όχι µόνο».

Πιο συγκεκριµένα το «Estia Art shop» έχει επεκτείνει θεαµατικά το τµήµα ζωγραφικής, αναπτύσσοντας συνεργασίες µε µεγάλα και αξιόπιστα ονόµατα στον τοµέα της τέχνης όπως η ολλανδική εταιρεία Royal Talens  η οποία είναι ευρέως γνωστή για τα υψηλών προδιαγραφών προϊόντα της Rembrant, Van Gogh, Amsterdam, Sakura .

Κλείνοντας εξέφρασε  την ελπίδα να πετύχει το νέο τους εγχείρηµα.

«Ευελπιστούµε το Estiα Art shop να αγκαλιαστεί από  τους καλλιτέχνες της πόλης µας αλλά και  τους φοιτητές Καλών τεχνών, τους µαθητές σχολείων και για όποιον έχει πάθος µε τη ζωγραφική. Με την διαρκή ανανέωση του καταλόγου των προϊόντων µας, τις ειδικές εκπτώσεις σε επαγγελµατίες, φοιτητές και µαθητές και την αναγνωρισµένη ποιότητα των ειδών τέχνης, το Estia Art Shop φιλοδοξεί να καταστεί το µεγαλύτερο κατάστηµα ειδών ζωγραφικής στη Λάρνακα».

Φεύγοντας κοίταξα πίσω µου  και ένα χαµόγελο έσκασε στα χείλη µου. Πολλά έχουν αλλάξει µα ένα παραµένει το ίδιο. Ο κύριος Κωστάκης που παρά τα χρόνια του εξακολουθεί να  έχει το ίδιο πάθος και αγάπη για την δουλειά του.

 

To άρθρο δημοσιεύεται στο 61ο τεύχος του Free Press περιοδικού της πόλης μας L.A Voice το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω σε ηλ. μορφή.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »