Breaking News

Επόμενο στοίχημα το master plan για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας


Πηγή: philenews.com

Κέρδος €120 εκατ. το χρόνο εκτιμάται πως θα έχει κάθε χρόνο το κράτος από την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Κύπρο, ύψους €1.2 δισ., και θα προσφέρει 4 χιλ. θέσεις εργασίας. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την πόλη του Ζήνωνα όσο και για τη χώρα. Η μίσθωση του χώρου προς την εταιρεία θα είναι για 40 χρόνια.

Χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά την υπογραφή των συμβολαίων και την παραχώρηση του κρατικού λιμένα στον ιδιώτη επενδυτή. Ενώπιον της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Αντώνης Στυλιανού, αναφέρθηκε στο κέρδος για το κράτος, το οποίο θα είναι κάθε χρόνο €120 εκατ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκλεισε το master plan για Λιμάνι- Μαρίνα Λάρνακας

Όπως λέχθηκε, οι διαδικασίες βαίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται η υπογραφή του master plan για να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες τον Απρίλιο, ενώ θα πρέπει να δοθούν και οι σχετικές εγκρίσεις από το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το έργο αναφέρθηκε εκ μέρους της εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd ο Τζόζεφ Χατζηιωσήφ. Όπως είπε, μετά την έγκριση του master plan και την έναρξη της πρώτης φάσης των έργων, σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμο το Yacht Club στη μαρίνα και το κτήριο της διοίκησης και των επιβατών στο λιμάνι, έτσι ώστε να έρχονται στη πόλη κρουαζιερόπλοια, καθώς και ο δρόμος που θα ενώνει το λιμάνι με την περιοχή των Φοινικούδων. Σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμη και η μαρίνα, στην οποία θα ελλιμενίζονται 600 σκάφη. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωσήφ, το έργο θα κοστίσει €1.2 δισ. και θα διαρκέσει 15 χρόνια, προσθέτοντας πως είναι χωρισμένο σε τέσσερις φάσεις. Είπε, επίσης, πως υπάρχει καλή συνεργασία με όλα τα κυβερνητικά τμήματα, προσθέτοντας πως έχει προσληφθεί και προσωπικό.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, αναφέρθηκε στις ενέργειες οι οποίες έγιναν μέχρι στιγμής, σημειώνοντας πως σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα πρόσωπα με τα οποία θα επικοινωνεί ο επενδυτής. Είπε, επίσης, πως η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού και αναμένεται να ανοιχθούν και άλλες θέσεις εργασίες. Στο Υφυπουργείο Τουρισμού, μετά την υπογραφή της σύμβασης συστάθηκε ειδική ομάδα, η οποία προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »