Την έντονη αντίθεση τους στη ανέγερση του Metropolis Mall στη Λάρνακα εξέφρασαν χθες οι καταστηματάρχες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, μέλη της ΠΟΒΕΚ, κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης που διενήργησε το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Κοντού.
Στη δημόσια ακρόαση παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων ο επενδυτής του Mall Κυριάκος Αναστασιάδης, ιδιοκτήτης της νοτιοαφρικανικής εταιρείας Acsion Ltd, επηρεαζόμενοι κάτοικοι, εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών, Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας και πέραν των 100 ιδιοκτητών μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Στην ακρόαση το παρών τους έδωσαν επίσης ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο λογιστής της Αρχιεπισκοπής και ιερείς της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Κοντού, αφού το Mall θα ανεγερθεί σε εκκλησιαστική γη, μεταξύ του ΚΕΝ Λάρνακας και του Σταδίου ΓΣΖ. Η γη έχει παραχωρηθεί με μακροχρόνια σύμβαση ενοικίασης από τη Μητρόπολη Κιτίου στη εταιρεία Acsion Ltd, ενώ η ανάπτυξη έχει εξασφαλίσει θετική άποψη από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας.
Σε δηλώσεις του ο Ερμής Κλόκκαρης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων «σήμερα είμαστε εδώ στη Λάρνακα για να μελετήσουμε μια αίτηση της Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Κοντού για δημιουργία Mall στη Λάρνακα. Πρόκειται για την πρώτη αίτηση για Mall στη Λάρνακα και η σημερινή διαδικασία είναι της δημόσιας ακρόασης για χορήγηση ή για αξιολόγηση αίτησης για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας κατά παρέκκλιση με βάση τον Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο».
Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία αυτή προβλέπεται από το Νόμο και για τη διεξαγωγή της υπάρχουν σχετικοί Κανονισμοί. Οι Κανονισμοί που αφορούν τις παρεκκλίσεις είναι δημόσιο έγγραφο, με αυτούς λειτουργούμε, η δε διεξαγωγή της δημόσιας ακρόασης διέπεται από σχετική εντολή του Υπουργού Εσωτερικών».
Σύμφωνα με τον κ. Κλόκκαρη, «το 5μελές Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, βρίσκεται εδώ σε απαρτία και σκοπός μας είναι να ακούσουμε, για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, όπου υπάρχουν απορίες και να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία διότι αφορά μια μεγάλη ανάπτυξη εξ ου και η δημόσια ακρόαση. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα διαμορφώσει εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο». Ξεκαθάρισε πως «το Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό προς το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν αποφασίζει. Οπότε είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να νιώσουμε τον παλμό της περιοχής, να διευκρινιστούν κάποια πράγματα και να εισηγηθούμε προς το Υπουργικό Συμβούλιο τι ενδείκνυται κατ’ εμάς να γίνει για τη συγκεκριμένη περίπτωση».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η παρέκκλιση απαιτείται επειδή υπάρχουν ζητήματα πολεοδομικής ζώνης και συντελεστή κάλυψης, ο κ. Κλόκκαρης απάντησε θετικά και σημείωσε πως «ουσιαστικά το αίτημα είναι παρέκκλιση όσο αφορά στη χρήση διότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση. Επιτρέπονται εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και νοσηλευτήρια και νοσοκομεία οπότε μια τέτοια ανάπτυξη πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια παρέκκλισης».
Αναφορικά με το ποσοστό κάλυψης ο κ. Κλόκκαρης είπε πως «αυτό υπερβαίνει το ποσοστό κάλυψης της περιοχής αλλά από ό,τι αντιλαμβάνομαι, με βάση τα διορθωμένα σχέδια που έχουν έρθει τελευταία, ρυθμίζεται το συγκεκριμένο θέμα».
Ο Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου Νίκος Σταμάτης ανέφερε ότι «το Mall δεν προσφέρει τίποτε και στον μόνο που συμφέρει είναι στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και σε αυτόν που ενοικιάζει τη γη. Ουσιαστικά η λειτουργία εμπορικού κέντρου στη Λάρνακα θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα σε όσα μικρομεσαία καταστήματα έχουν απομείνει».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «όσα μικρομεσαία καταστήματα έχουν μείνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μετά την οικονομική κρίση που κτύπησε την Κύπρο, θα τα αποτελειώσει η δημιουργία του Mall στη Λάρνακα».
Από την πλευρά της η Μαρία Μολέσκη Χατζηχρίστου από την Αγία Νάπα, Πρόεδρος των Καταστηματαρχών Αμμοχώστου δήλωσε ότι «είμαστε πολύ ενάντια στο Mall επειδή θα επηρεαστούν πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα κλείσουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το είδαμε όταν έγιναν τα Mall στη Λευκωσία, στην Πάφο και στη Λεμεσό». Σημείωσε πως «υπήρξε αποκέντρωση, έκλεισε το κέντρο και το ίδιο θα συμβεί και με τη Λάρνακα αλλά και με τις τουριστικές περιοχές, επειδή είναι πολύ κοντά, αφού σε μισή ώρα περίπου θα έρχονται τα λεωφορεία» στο Mall.
Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά θα βάζουν τον κόσμο, θα τον φέρνουν εδώ (στο Mall) και όλες οι μικρές επιχειρήσεις που θέλουμε να επιβιώσουν θα κλείσουν. Δίνουμε δουλειά σε πάρα πολλές οικογένειες και όλοι αυτοί θα χάσουν τις δουλειές τους» αφού τα μικρά καταστήματα θα κλείνουν ένα – ένα.
Σύμφωνα με την κα. Χατζηχρίστου, οι αρμόδιοι «μας λένε συνέχεια να παρουσιάσουμε (μικρά καταστήματα) την κουλτούρα της Κύπρου», διερωτήθηκε πώς αναμένουν «από τα μικρά καταστήματα να αντέξουν αυτό το πράγμα» και σημείωσε πως με τη λειτουργία του Mall στη Λάρνακα «σίγουρα θα υπάρχει μεγάλη επίπτωση» στους καταστηματάρχες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πολεοδομική αίτηση, η ανάπτυξη αφορά την ανέγερση εμπορικού κέντρου εμβαδού 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με εμπορικά καταστήματα, υπεραγορά, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας και κινηματογράφους.
Το κτίριο θα αποτελείται από ισόγειο που θα περιλαμβάνει 100 καταστήματα, ένδυσης, υπόδησης, παιδικά, αθλητικά, οπτικά είδη, χώρος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόρια, καφετέριες, παιδότοπος και άλλα, υπεραγορά, πολυκατάστημα και χώρο στάθμευσης. Στο υπόγειο θα χωροθετηθεί χώρος στάθμευσης και αποθηκευτικοί χώροι.
Πηγή: ΚΥΠΕ