Δικαιότερη χρέωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ


Ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για τη διαμόρφωση των νέων διατιμήσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου) ΑΗΚ με βάση και τη νέα μεθοδολογία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) πάνω στην οποίαν βασίστηκε και η μελέτη του βρετανικού οίκου Economic Consulting Associates Ltd.

Συγκεκριμένα, οι νέες διατιμήσεις είναι σχεδιασμένες να ανακτούν τα επιτρεπόμενα έσοδα για το 2017, δηλαδή γύρω στα €550εκατ., πράγμα το οποίο υπονοεί μια μέση μείωση των διατιμήσεων κατά 11% σε σύγκριση με τα υφιστάμενες διατιμήσεις, καθώς η ΡΑΕΚ καθορίζει το ποσοστό κέρδους της ΑΗΚ στο 4,6% από 6% για την παραγωγή και 8% για την προμήθεια.

Νέα τιμολόγια
Με βάση τις νέες διατιμήσεις οι χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να αλλάξουν για όλους, ενώ η τελική μορφή των διατιμήσεων αναμένεται να διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και προβλέπεται ότι θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο του 2017. Σύμφωνα με την μεθοδολογία της ΡΑΕΚ θα υπάρχει απόλυτη κοστοστρέφεια, με τον καταναλωτή να χρεώνεται το πραγματικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος την ώρα που το καταναλώνει. Δηλαδή θα υπάρχει πλήρη διαφάνεια, με το σημερινό λογαριασμό της ΑΗΚ να αλλάζει μορφή και να αντικαθίσταται με νέο τιμολόγιο στο οποίο θα αναγράφεται αναλυτικά με βάση την κατανάλωση του, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, το κόστος μεταφοράς, το κόστος διανομής και το κόστος προμήθειας του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η νέα μορφή των τιμολογίων αναμένεται να συμβάλει στη διαφάνεια των χρεώσεων ούτως ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού και όταν εισέλθουν νέοι παίχτες στην αγορά ο καταναλωτής να είναι σε θέση να συγκρίνει τις χρεώσεις και να επιλέξει ποιος θα είναι ο προμηθευτής του.

Μειώνονται οι διατιμήσεις και καταργείται η κλιμακωτή χρέωση
Με τη νέα μελέτη οι πελάτες θα χωριστούν σε οικιακούς και μη οικιακούς, ενώ οι 30 διατιμήσεις που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν στις 11. Συγκεκριμένα, θα παραμείνει η διατίμηση για τις υδραντλίες, τους θερμοσυσσωρευτές, τον οδικό φωτισμό και θα υπάρξει νέα διατίμηση για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, μέσης τάσης και πελάτες με χαμηλοί τάση που είναι τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, θα καταργηθεί η αύξουσα κλιμακωτή χρέωση για τους οικιακούς καταναλωτές. Δηλαδή θα επιβληθεί ενιαία χρέωση για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ανεξαρτήτου της συνολικής κατανάλωσης. Κατά αυτό τον τρόπο, όσο αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ένα νοικοκυριό τόσο θα αυξάνεται η μείωση που θα βλέπει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με βάση την κλιμακωτή αύξηση χρέωση που υπάρχει σήμερα, ο καταναλωτή καταβάλλει σταθερή επιβάρυνση ύψους €7,39, ενώ για τις πρώτες 120 κιλοβατώρες που καταναλώνει επιβαρύνεται με 13,71 σεντ ανά κιλοβατώρα και για κάθε 200 κιλοβατώρες που καταναλώνει επιπλέον υπάρχει κλιμακωτή χρέωση.
Η εισήγηση για επιβολή ενιαίας τιμής αναμένεται, με βάση και τα παραδείγματα της μελέτης του βρετανικού οίκου, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όσους διατηρούν εξοχικές κατοικίες και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός της ΑΗΚ θα αυξηθεί κατά 23% το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε €3,5 τη διμηνία.

Θετική αναμένεται να είναι η επίδραση της ενιαίας τιμής για μία τετραμελή οικογένεια η οποία καταναλώνει γύρω στις 800 κιλοβατώρες, καθώς με βάση τους υπολογισμούς ο λογαριασμός της ΑΗΚ θα μειωθεί κατά 4%-5%, με το ποσοστό μείωσης να αυξάνεται όσο αυξάνεται και η κατανάλωση.

Μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αναμένεται και για τους βιομήχανους η οποία θα κυμαίνεται από 4%-9%, ενώ για τις ξενοδοχειακές μονάδες η μείωση θα κυμαίνεται από 4%-7%.

Συμπερασματικά, η μελέτη του βρετανικού οίκου η οποία έλαβε υπόψη την αναδιάρθρωση των διατιμήσεων και τη μείωση στα επιτρεπόμενα έσοδα της ΑΗΚ για το 2017, όλες οι διατιμήσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 1% έως και 16% σε σύγκριση με το 2015, εκτός από την διατίμηση για τη φόρτωση των θερμοσυσσωρευτών που αναμένεται να αυξηθεί κατά 42% και για την άντληση νερού με την αύξηση να κυμαίνεται στο 6%.

Μεγάλη αύξηση σε όσους έχουν θερμοσυσσωρευτές
Μεγάλη αύξηση που θα αγγίζει το 42% στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού θα δουν όσοι έχουν στις οικίες τους εγκατεστημένους θερμοσυσσωρευτές. Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στα 20.500 νοικοκυριά τα οποία προχώρησαν στην εγκατάσταση θερμοσυσσωρευτών καθώς επιχορηγούνταν από το Κράτος.

Ωστόσο, το σκεπτικό της μελέτης της μεθοδολογίας για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πως θα πρέπει είναι πιο δίκαιη και καμία ομάδα πληθυσμού δεν θα πρέπει να επιχορηγεί μια άλλη ομάδα.

Παράλληλα, η μελέτη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα νοικοκυριά που έχουν εγκαταστήσει θερμοσυσσωρευτές να τυγχάνουν χορηγίας από το Κράτος.

inbusiness

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »