Δήμος Λάρνακας: Παρουσιάστηκε το σχέδιο περιοχής και η διαδικασία μετακίνησης εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021, στις 8.00 μ.μ. στο πρόσφατα αναπαλαιωμένο κτίριο του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Πρώην Λέσχη Λάρνακας), η παρουσίαση της διαδικασίας μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό και του Σχεδίου Περιοχής.
Η παρουσίαση ήταν ανοικτή για το κοινό και σε αυτή παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου η οποία και χαιρέτισε την εκδήλωση, Βουλευτές Λάρνακας Αμμοχώστου, Επαρχιακοί Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και Λιβαδίων και εκπρόσωποι Φορέων και Υπηρεσιών. Εκ μέρους της Υπουργού Ενεργείας, Εμπορίου και Βιομηχανίας παρευρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, κ. Μάριος Παναγή ο οποίος επίσης, χαιρέτισε την εκδήλωση.
Την παρουσίαση της διαδικασίας μετακίνησης που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, έκανε ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό και τις ενέργειες που καταβλήθηκαν συντονισμένα τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακα όσο και από άλλους αρμόδιους Φορείς της πόλης.
May be an image of one or more people and people standing
Ο Δήμαρχος Λάρνακας αφού ανάφερε τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα με τις εργασίες όλων των Εταιρειών πετρελαιοειδών να έχουν τερματιστεί και μεταφέρει τη λειτουργία τους στο Βασιλικό, σημείωσε ότι η περιοχή των εγκαταστάσεων, πλέον έχει αποχαρακτηριστεί από την οδηγία SEVEZO. Σε σχέση τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ασφάλτου στο χώρο των πρώην Διυλιστηρίων, ανάφερε ότι στις 30 Ιουνίου 2021 έχουν τερματιστεί όλες οι εργασίες και η ΚΕΤΑΠ ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών από τα υπολείμματα ασφάλτου. Παράλληλα, έχει προχωρήσει με προκήρυξη προσφορών και εξεύρεση εργολάβου για την κατεδάφιση των δεξαμενών που παραμένουν το χώρο.
May be an image of 2 people and people standing
Σε ότι αφορά τα υγρά καύσιμα και στις εγκαταστάσεις της ΕΧΧΟΝ MOBIL παρά την εξασφάλιση των σχετικών αδειών για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων, η εταιρεία ενημέρωσε το Δήμο ότι λόγω τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με θέματα πυρόσβεσης, η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της θα αρχίσει αμέσως μετά το τερματισμό λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου και των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ στην περιοχή. Ο Όμιλος Petrolina Holdings έχει αγοράσει τη γη που κατείχε η EXXON MOBIL και ο Όμιλος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία κατεδάφισης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
May be an image of one or more people, people standing and text that says "ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΒΑΔΙΩΝ Ανδρέας Καρακατσάνης λάρνακας"
Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις υγραερίου, ανάφερε ότι, δραστηριοποιούνται ξεχωριστά, η Κοινοπραξία VLPG (Petrolina, Intergaz, Synergas) και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ των Εταιρειών και της Κυβέρνησης, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αναγνωρίζοντας καθυστερήσεις που προέκυψαν κατά το στάδιο των αδειοδοτήσεων και της πανδημίας του Κορωνοϊού, ήταν αναπόφευκτη η καθυστέρηση της πλήρης μετακίνησης των εγκαταστάσεων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Έχει εξευρεθεί όμως λύση στο σοβαρό πρόβλημα εκφόρτωσης του υγραερίου με την αποδοχή εκ μέρους της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των Κρατικών Τμημάτων ως προσωρινή λύση την εκφόρτωση υγραερίου από το Λιμάνι Βασιλικού με συγκεκριμένο εξοπλισμό και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφαλείας. Η επίλυση του προβλήματος αυτού από μέρους της Αρχής Λιμένων, ουσιαστικά βοήθησε στο να ξεπεραστεί και το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για την μεταφορά του υγραερίου.
May be an image of one or more people
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια υπόγραψε συμφωνία συνεργασίας με την VLPG λύνοντας ουσιαστικά τα πρόβλημα από πού θα συνεχίζονταν οι εργασίες της ΕΛΠΕ αφού ακόμη δεν έχουν αρχίσει εργασίες δημιουργίας των δικών τους ιδιόκτητων βάσεων στο Βασιλικό. Σημειώνεται ότι, σε επί τόπου επίσκεψη στο χώρο της νέας Κοινοπραξίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της VLPG ανέλυσε τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στην πλήρη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου . Ως καταληκτική ημερομηνία του τερματισμού λειτουργίας και μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων από την Λάρνακα στο Βασιλικό, εκτός απροόπτου, δόθηκε ο Νοέμβριος του 2021.
Ο Δημοτικός Μηχανικός κ. Ανδρέα Καρακαστάνης, ακολούθως παρουσίασε το Σχέδιο Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων στην αστική περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών.
Το Σχέδιο Περιοχής εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης Αστικής Αναζωογόνησης που περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους.
May be an image of one or more people
Τα προτεινόμενα έργα, Σύμφωνα με το Σχέδιο, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία Αστικής Πλατείας στα όρια της επαφής του Κεντρικού Πολυλειτουργικού Πυρήνα με τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, η δημιουργία επίχωσης με μορφή εκτεταμένου δημόσιου γραμμικού πάρκου σε όλο το παραλιακό μέτωπο (αρχιτεκτονικός διαγωνισμός), η δημιουργία πολυλειτουργικού/ περιβαλλοντικού άξονα στην οδό Ψηλορείτη, η αναδιαμόρφωση της κοίτης του ποταμού Αρχαγγέλου Καμίτση και όλων των καναλιών, η δημιουργία οικογειτονιών, κηπούπολης (Αρκολείβαδα) και ολοκλήρωση του οδικού δικτύου.
Βασική προϋπόθεση και όραμα είναι μια αναζωογονημένη, καθαρή, φιλική στον κάτοικο, τον εργαζόμενο και τον επισκέπτη περιοχή, που θα επαναπροσδιορίζει και ενισχύει τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα δημιουργώντας ένα αειφόρο, υγιές, ποιοτικό, πολυλειτουργικό αστικό περιβάλλον, το οποίο θα αποτελεί προορισμό επιλογής για κατοίκηση, εργασία και αναψυχή.
Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων αλλά και εισηγήσεων από τους παρευρισκόμενου.
May be an image of one or more people and people standing
Ο Δήμαρχος Λάρνακας κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ανάφερε ότι η διαδικασία της επίτευξης της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ήταν δύσκολη, επίμονη και ιδιαίτερα περίπλοκη. Παρόλα αυτά όμως, ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της πόλης αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου. Με την στενή συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, των Βουλευτών, των αρμόδιων Υπουργείων, των αρμόδιων Κρατικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, Φορέων, των Εταιρειών Πετρελαιοειδών και Υγραερίου και κυρίως των δημοτών της Λάρνακας, αυτή η διαδικασία φτάνει στο τέλος της με την Λάρνακα πλέον να απαλλάσσεται από ένα σοβαρό κίνδυνο. Όλοι έχουν εργαστεί με ένα κοινό γνώμονα, την υγεία, την ασφάλεια, και προπάντων την ευημερία των δημοτών και της πόλης μας.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »