Αυστηρότερους όρους θέτει η Λάρνακα για τα διυλιστήρια


Αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις θα θέσει η Λάρνακα προκειμένου να αποδεχθεί το μνημόνιο που της προτάθηκε στη σύσκεψη του Προεδρικού και αφορά στο χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των δεξαμενών υγρών καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας-Λειβαδιών.

Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Αντρέα Βύρα, αλλά κυρίως από όσα είπε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, κατά τη διάρκεια απογευματινής συνεδρίας του Σώματος.

Σε ομιλία που ουσιαστικά υιοθετήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους στη μεγάλη πλειονότητά τους, ο κ. Βύρας εξήγγειλε αυστηρούς όρους οι οποίοι πρέπει να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση, διαφορετικά όπως διαφάνηκε, το δημοτικό συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί το μνημόνιο.

Οι όροι αυτοί αναμένεται να αποσταλούν ίσως και σήμερα στον υπουργό Ενέργειας και όταν η Κυβέρνηση απαντήσει θετικά ή αρνητικά, θα υπάρξει νέα συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα τοποθετηθεί ανάλογα. Πριν γίνει αυτή η συνεδρία, αναμένεται να συγκληθεί πανδημοτική συγκέντρωση, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της πόλης και να εκφράσει τις απόψεις της.

Σύμφωνα με την ομιλία του Αντρέα Βύρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας για να ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του μνημονίου ζητά τα ακόλουθα:

● Σμίκρυνση των χρονοδιαγραμμάτων που προτείνει η Κυβέρνηση για μετακίνηση/κατεδάφιση των εγκαταστάσεων.
● Προσθήκη ρήτρας σαφών χρονοδιαγραμμάτων για απολύμανση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της ακτογραμμής στα οποία βρίσκονται σήμερα αυτές οι εγκαταστάσεις, θέμα που δεν περιλαμβάνεται στην υποβληθείσα από την Κυβέρνηση πρόταση.
● Συγκεκριμενοποίηση των ημερομηνιών ελέγχου της πορείας των χρονοδιαγραμμάτων ως προς την υλοποίηση των διαφόρων στόχων του μνημονίου, τόσο από την ειδική επιτροπή που θα συσταθεί, αλλά και από τη Διυπουργική Επιτροπή.
● Αφαίρεση του μονομερούς δικαιώματος της Κυβέρνησης να ανανεώνει ανά τρίμηνο την παράταση παραμονής των δεξαμενών καυσίμων και κατοχύρωσης του δικαιώματος του Δήμου Λάρνακας να συναποφασίζει γι’ αυτό.
● Προσθήκη ρήτρας στο μνημόνιο ότι στην περίπτωση που οι διάφορες κυβερνητικές Υπηρεσίες καθυστερούν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους στη διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στο κράτος το οποίο θα καλείται να καταβάλλει οικονομικές αποζημιώσεις.
● Αφαίρεση όλων των «αν» από το λεκτικό του μνημονίου ώστε καμιά πρόνοιά του να μην επιδέχεται εφαρμογής μέσω του χρονοδιαγράμματος, ώστε να είναι πεντακάθαρο πως η Λάρνακα  δεν θα αποδεχθεί καμιά χρονική παρεκτροπή κατά την εφαρμογή του.

Εκφράζοντας μεν ικανοποίηση από τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ο κ. Βύρας ήταν ταυτόχρονα στη χθεσινή τοποθέτησή του πολύ αυστηρός, ως προς την ικανοποίηση όλων των όρων που θέτει ο δήμος προς την Κυβέρνηση.

«Συγχωροχάρτι δεν δίνουμε σε κανένα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του. «Είμαστε μια πόλη που πληρώνει εδώ και πολλά χρόνια για κάτι που δεν φταίει», πρόσθεσε.

Και εξέφρασε τη θέληση της Λάρνακας να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση για να μετακινηθούν τα διυλιστήρια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα προς τους δημοτικούς συμβούλους, πως «δυστυχώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, για να φύγουν αυτές οι εγκαταστάσεις αύριο».

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις αγορεύσεις τους οι επικεφαλής των δημοτικών ομάδων στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας δεν διαφώνησαν με τις τοποθετήσεις του κ. Βύρα, προτείνοντας σε κάποιες περιπτώσεις μικρές τροποποιήσεις. Μόνο στην περίπτωση ενός ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου υπήρξε ουσιαστικά διαφωνία, αφού πρότεινε απόρριψη του μνημονίου και καταφυγή άμεσα σε δυναμικό αγώνα των Λαρνακέων.

Πηγή: philenews.com
Πάμπος Βάσιλας



Κύριες Ειδήσεις





Translate »