Αρχές του 2020 οι προσφορές για τα καταστήματα στη νέα Δημοτική Αγορά


Μεγάλο ενδιαφέρον για ενοικίαση χώρου

 

Τις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου υπολογίζεται ότι θα προκηρυχθούν από τον Δήμο Λάρνακας οι προσφορές για την παραχώρηση της διαχείρισης των καταστημάτων που δημιουργούνται στην καινούργια Δημοτική Αγορά. Τα έργα στο κέντρο της πόλης βρίσκονται σε φουλ ρυθμούς και με την έλευση του νέου χρόνου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ετοιμασίας των όρων προσφορών ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Στόχος είναι με την παράδοση της Αγοράς το ερχόμενο καλοκαίρι να είναι όλα έτοιμα για έναρξη λειτουργίας με τους ενοικιαστές έτοιμους. Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ενοικίαση καταστημάτων από τα συνολικά 20 που κατασκευάζονται σε 11 κυκλικούς χώρους και οι προσφορές θα απευθύνονται σε καινούργιους ενοικιαστές εκτός από τους καταστηματάρχες που είναι ήδη δικαιούχοι. Επίσης προσφορές θα ζητηθούν για τα εστιατόρια και τις καφετέριες για τα οποία αναμένεται να υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο χώρος αναμένεται να γίνει μεγάλος πόλος έλξης επισκεπτών με την έναρξη λειτουργίας.

Με βάση την πορεία των εργασιών, το έργο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στον Δήμο Λάρνακας περί τα μέσα του καλοκαιριού του 2020, εξού και οι διαδικασίες παραχώρησης της διαχείρισης των καταστημάτων. Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 με αρχικό συμβατικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στους 18 μήνες, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση τριών με τεσσάρων μηνών. Η καθυστέρηση οφείλεται σε δυσκολίες που συνάντησε ο εργολάβος στις αρχικές εργασίες θεμελίωσης των μεταλλικών κατασκευών λόγω εξεύρεσης μεγάλων ογκόλιθων στις εκσκαφές από την παλιά Δημοτική Αγορά.

Η καθυστέρηση θεωρείται δικαιολογημένη και η προσωρινή παραλαβή του έργου υπολογίζεται πλέον μέσα στον Ιούλιο του 2020. Ακολούθως θα αρχίζει η εγκατάσταση των καταστημάτων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει λειτουργία.

Στο μεγαλεπήβολο έργο, το ακριβότερο από τα έξι που υλοποιούνται αυτό το διάστημα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας στο δημόσιο απολογισμό τριετίας την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Στα καταστήματα θα πωλούνται φθαρτά, φρούτα, ξηροί καρποί, αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, είδη τοπικής χειροτεχνίας και παραδοσιακά ποτά.

Επιπρόσθετα, δημιουργείται ανοικτός τοπιοτεχνημένος χώρος όπου θα λειτουργεί η υπαίθρια λιανική αγορά (παζάρι) με στέγαστρο τύπου τέντας για περίπου 30 πωλητές/παραγωγούς. Η υπαίθρια αγορά θα λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες ο χώρος θα χρησιμοποιείται για εκθέσεις προϊόντων όπως λουλούδια, φυτά, βιβλία και είδη χειροτεχνίας.

Η Δημοτική Αγορά θα έχει συνολικό εμβαδόν 2.000 τ.μ. και θα αποτελείται από ισόγειο και μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο διαμορφώνονται 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής και αποθηκευτικοί χώροι. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν περίπου 700 τ.μ. ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. θα αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου. Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν 4 εστιατόρια-σνακ μπαρ με εμβαδόν περίπου 125 τ.μ. το καθένα, μικρή γκαλερί με εμβαδόν περίπου 110 τ.μ. και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά όπου θα χωροθετηθούν 3 μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.

 

Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο



Κύριες Ειδήσεις





Translate »