Ανησυχίες από την υπερσυγκέντρωση ενεργειακών ειδών στο Βασιλικό


Πηγή: sigmalive.com

Αποκλίνουσες προσεγγίσεις διαφαίνονται ανάμεσα στα Υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών – Μπαίνει σήμερα ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό – Ωστόσο, ο προβληματισμός και οι ανησυχίες για την ασφάλεια, ένεκα της υπερσυσσώρευσης διαφόρων ενεργειακών ειδών και καυσίμων σε μία μόνο περιοχή, παραμένουν

Ιδιαίτερο προβληματισμό και έντονες ανησυχίες προκαλεί η υπερβολική συσσώρευση καυσίμων υλών και ειδών ενέργειας στην περιοχή του Βασιλικού, καθώς θεωρείται πως μια τέτοια πρακτική εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια.

Ανησυχίες που αγγίζουν ακόμη και θεσμικές δομές, αφού το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την υπερσυγκέντρωση ειδών ενέργειας στις εγκαταστάσεις στο Βασιλικό και τις διαδικασίες μεταφοράς, παρά την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει τη μονάδα σε ενεργειακό κέντρο της χώρας, ενώ προβληματισμένοι φέρονται και βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του τερματικού, βάζοντας τέλος σε μια 20ετή, σχεδόν, περίοδο αναποφασιστικότητας, συγκρούσεων και ανατροπών, που καθιστούσαν ατελέσφορο αυτό το ιστορικό, για την Κυπριακή Δημοκρατία, έργο. Όμως, ο προβληματισμός και οι ανησυχίες για την ασφάλεια, παραμένουν. Ήδη, ως γνωστόν, λόγοι ασφαλείας, τους οποίους επικαλείται η Αρχή Λιμένων, είναι η κύρια αιτία για την παρατηρηθείσα καθυστέρηση στο θέμα της μεταφοράς του υγραερίου από τη Λάρνακα και την εκφόρτωσή του στο λιμάνι του Βασιλικού.

Η Αρχή κατέστησε σαφές πως μόνον εάν ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα κριτήρια ασφάλειας θα πρέπει να γίνει η εγκατάσταση, εντός του λιμανιού, των υποδομών για την εκφόρτωση του υγραερίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαφαίνεται να υφίστανται «αποκλίνουσες προσεγγίσεις» ανάμεσα στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αν και «όχι διάσταση απόψεων», με το τελευταίο να εκφράζει προβληματισμό για τις υπό διαμόρφωση ενεργειακές αναπτύξεις στην περιοχή, επικεντρωνόμενο στις διαδικασίες ασφάλειας που πρέπει να ακολουθηθούν.

Το θέμα, όπως πληροφορούμαστε, απασχόλησε πρόσφατα, για δεύτερη φορά, και την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής όσον αφορά την πτυχή της μεταφοράς του υγραερίου. Όπως επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, η επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών εβδομάδων στα δύο υπουργεία, προκειμένου να εξετάσουν το θέμα και να λάβουν οριστικές αποφάσεις: «‘Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως», διευκρίνισε ο κ. Κυπριανού, «πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την εκτελεστική εξουσία, η οποία και θα το ρυθμίσει διά απολιτικής αποφάσεως».

Την ανάγκη να υπάρξει σύντομα οριστική απόφαση από το Κράτος επισήμανε με δηλώσεις του χθες (Alpha Καλημέρα) και ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, τονίζοντας πως, σε δύο εβδομάδες, οπόταν και θα ξανασυζητηθεί το θέμα στη Βουλή, η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει την οριστική της απάντηση, σημειώνοντας πως αυτό που απομένει είναι η πολιτική απόφαση για το θέμα.

 

 

Υψηλή επικινδυνότητα

Η ανησυχία αυτή μόνον ανυπόστατη δεν είναι, καθώς, με δεδομένη την αναμενόμενη κατασκευή του τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, η υπερσυσσώρευση διαφόρων ειδών ενέργειας σε μία μόνον περιοχή, ήδη υπερφορτισμένη από καύσιμα, δημιουργεί προϋποθέσεις υψηλής επικινδυνότητας σε περίπτωση ατυχήματος, απρονόητης ενέργειας ή δολιοφθοράς – εξ ου και, προς αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού, είναι διαμορφωμένες οι σχετικές νομοθεσίες διαφόρων χωρών, όπως των ΗΠΑ, αλλά της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει ότι η απόσταση ανέγερσης οποιασδήποτε άλλης εγκατάστασης υψηλής επικινδυνότητας από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι τα 8 χιλιόμετρα, ενώ και στις ΗΠΑ η νομοθεσία για την ενέργεια αντιμετωπίζει με σαφήνεια την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των υποδομών. Είναι χαρακτηριστική, δε, πρόνοια η οποία προβλέπει πως, λόγω του ενδεχομένου μόνο και μόνο διαρροής υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν πρέπει να υπάρχει σε απόσταση 3μισι χιλιομέτρων άλλη εγκατάσταση, κίνδυνος που αυξάνεται κατά πολύ όταν αφορά ενδεχόμενο έκρηξης.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ακολουθημένη και στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς πρακτική, η ανάπτυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενδείκνυται να λαμβάνουν χώρα σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν ευνοϊκές γεωλογικές προϋποθέσεις, και αυτές οι θέσεις ευρίσκονται μακριά από μονάδες διυλιστηρίων, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατοικίες.

Πόσο μάλλον όταν, στη μονάδα του Βασιλικού, μετά την κατασκευή του τερματικού, θα συνυπάρχουν βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και φυσικό αέριο.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »