Breaking News

ΑΛΦΑΜΕΓΑ: Τάραξε τα νερά στο λιανικό εμπόριο


Επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια και αύξησε το προσωπικό από 646 σε 1.320

Είκοσι χρόνια έκλεισαν οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και γιορτάζουν τα γενέθλια τους με προσκεκλημένο το καταναλωτικό κοινό της Κύπρου στα συνεχή νέα τους ανοίγματα, καθώς τα φώτα της ανάπτυξης στην εταιρεία δεν σβήνουν ποτέ, όπως αναμμένες παραμένουν πάντα οι αξίες των 20 χρόνων, που καθορίζουν τους στόχους της. Δεν είναι άλλες από τον σεβασμό, την αξιοπιστία και τη διαφορετικότητα, όπως αναφέρει ο director και διευθυντής μάρκετινγκ, Γιώργος Θεοδότου.

H ιστορία των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ πάει πίσω στο 1996 με την εξαγορά της Υπεραγοράς Χαραλαμπίδη στην Έγκωμη. «Όταν ο Ανδρέας Παπαέλληνας αποφάσισε να εισέλθει στον χώρο του λιανεμπορίου, λίγοι ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκαν ότι έμελλε να επιφέρει βαρυσήμαντες αλλαγές στον χώρο», σημειώνει ο κ. Θεοδότου, τονίζοντας ότι μέσα σε 20 χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών στην Κύπρο, αλλά και να ταράξει τα νερά του λιανικού εμπορίου, τοποθετώντας τις Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στην κορυφή.

 

20 χρόνια αλλαγών

«Ο κλάδος του λιανεμπορίου είναι πολύ διαφορετικός σήμερα, εν συγκρίσει με 20 χρόνια πριν», επισημαίνει, ο κ. Θεοδότου: «Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η αλλαγή του καταναλωτή, ο οποίος είναι, πλέον, πιο ενημερωμένος κι αξιολογεί τις αγορές του. Επίσης, ο ανταγωνισμός στον κλάδο εντάθηκε με την κάθοδο πολυεθνικών εταιρειών. Ένας άλλος παράγοντας, που κινεί πλέον τα νήματα και έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές, είναι ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό εργαλείο, την τεχνολογία».

Οι οικονομικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει τον τρόπο ψωνίσματος, τη συμπεριφορά του κοινού και τον γενικότερο κλάδο του λιανικού εμπορίου: «Ο ανταγωνισμός στον κλάδο μας αυξήθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Ο υγιής ανταγωνισμός, όμως, είναι θεμιτός και μας παρακινεί να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, παρέχοντάς μας συνεχώς περιθώρια βελτίωσης, καθώς βρισκόμαστε πάντα μπροστά από τον πιο αυστηρό κριτή που είναι ο ίδιος ο καταναλωτής». Το διευρυμένο ωράριο, με τη συμπερίληψη της Τετάρτης και της Κυριακής, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τον κλάδο του λιανεμπορίου.

Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ από την αρχή πίστεψαν σ’ αυτό, καθώς εκτιμούν ότι ευεργετεί την οικονομία και την απασχόληση. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο κ. Θεοδότου, δημιούργησε πέραν των 10.000 θέσεων εργασίας με μηδαμινό κρατικό κόστος και πολλά οφέλη για την κοινωνία: «Το νέο ωράριο διευκολύνει τους καταναλωτές και ικανοποιεί τους εργαζόμενους. Συνέβαλε στην αναζωογόνηση των εμπορικών κέντρων, καθώς παρατηρείται ότι η κατανάλωση την Κυριακή αυξάνεται. Εμείς υποστηρίζουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς διασφαλίζονται αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας και εξυπηρετούνται καλύτερα οι καταναλωτές».

Η εταιρεία έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω της επέκτασης του ωραρίου, ενώ οι εργαζόμενοι στις υπεραγορές διπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα από 646 άτομα που απασχολούνταν τον Δεκέμβριο του 2012, σήμερα να εργοδοτούνται 1.320.

Και φθηνά και ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της εταιρείας είναι οι χαμηλές τιμές και οι προσφορές. Σήμερα οι καταναλωτές προγραμματίζουν περισσότερο τα ψώνια τους, παρακολουθούν στενά τις προσφορές και μειώνουν τα περιττά έξοδα, ψωνίζοντας όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά προϊόντα σε σχέση με αυτά που πληρώνουν: «Οι προσφορές, τα δώρα και τα υπόλοιπα κίνητρα, που δίνουν οι υπεραγορές, θεωρούνται πλέον δεδομένα, οπόταν το γεγονός αυτό μάς κάνει να θέτουμε τον πήχη ψηλότερα και να λαμβάνουμε ολοένα και περισσότερο υπόψη τις απαιτήσεις του κοινού».

Ο κ. Θεοδότου παρατηρεί ότι ο σύγχρονος καταναλωτής έχει γίνει πιο απαιτητικός και πιο παρατηρητικός, κάνοντας έξυπνες κινήσεις και αγορές. Δεν ψωνίζει παθητικά, αλλά προσέχει και αξιολογεί τα προϊόντα που αγοράζει: «Ως εταιρεία απευθυνόμαστε στους απαιτητικούς καταναλωτές, οι οποίοι μας επιλέγουν γιατί διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, που προσφέρονται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Με το σλόγκαν μας ‘και φθηνά και ΑΛΦΑΜΕΓΑ’, δηλώνουμε ότι προσφέρουμε φθηνά προϊόντα, πάντοτε με την εγγύηση της ποιότητας που παρέχουμε».

Επιπλέον, τα καταστήματα της εταιρείας είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο καταναλωτής να απολαμβάνει πραγματικά τα ψώνια του σε ένα καθαρό, βολικό, ευχάριστο και μοντέρνο περιβάλλον: «Η τάση της αγοράς καταδεικνύει ότι η δύναμη βρίσκεται στον καταναλωτή, γι’ αυτό και δίνουμε τον λόγο σ’ αυτόν μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αφουγκραζόμαστε όλα τα αιτήματα και σχόλιά του».

Η εταιρεία πρόσφατα εξαργύρωσε την επιτυχία της με τη λειτουργία μιας νέας υπεραγοράς στα Λατσιά. «Θεωρούμε ότι έπρεπε να έρθουμε πιο κοντά στους καταναλωτές που διαμένουν μακριά από το κέντρο της Λευκωσίας. Η απόφασή μας για επέκταση στην περιοχή των Λατσιών στηρίχθηκε και σ’ αυτή την πεποίθηση, αλλά και στο γεγονός ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τόσο οικιστικά όσο και εμπορικά».

Στρατηγική με αξίες
Οι διαχρονικές αξίες που πρεσβεύουν οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ είναι ο σεβασμός, η αξιοπιστία και η διαφορετικότητα και πίσω από την επιτυχία τους κρύβονται οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές: «Η στελέχωση ενός οργανισμού με άτομα ικανά και πρόθυμα αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις βάσεις της επιτυχίας του».

Συγκεκριμένα, εργοδοτώντας σήμερα πάνω από 1.300 άτομα, οι υπεραγορές χαρακτηρίζονται πάντοτε από την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία τους και αυτό έχει επισφραγιστεί με την πιστοποίηση για δεύτερη φορά με το διεθνές πρότυπο Investors In People (IIP), το μοναδικό διεθνώς αναγνωριζόμενο πρότυπο ποιότητας στον τομέα της διαχείρισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. «Έχοντας φτάσει, πλέον, στο επίπεδο ‘bronze’, το πρότυπο IIP πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του οργανισμού σε συνάρτηση με το όραμα, τη στρατηγική και τις αξίες που διέπουν τις λειτουργίες του», τονίζει ο κ. Θεοδότου, προσθέτοντας ότι επίκεντρο όλων των δράσεων της εταιρείας είναι ο καταναλωτής: «Αντιμετωπίζουμε τον καταναλωτή με σεβασμό, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχόλια και τις επιθυμίες του και υλοποιώντας όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών».

Η όλη πορεία των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ στηρίζεται σε επιλεγμένες και στρατηγικές επεκτάσεις, οι οποίες ασφαλώς λαμβάνουν υπόψη την κερδοφορία. Παράλληλα, μελλοντικά πλάνα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή και κάθε κίνηση γίνεται μέσα από προσεγμένη έρευνα και στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Σημεία – Σταθμοί 
1996: Ο Ανδρέας Παπαέλληνας εξαγόρασε την υπερσύγχρονη και υψηλού επιπέδου Υπεραγορά Χαραλαμπίδη στην Έγκωμη και ίδρυσε τη Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική Λτδ.
2002: Μετονόμασε την Υπεραγορά Χαραλαμπίδη σε ΑΛΦΑΜΕΓΑ.
2002: Ιδρύθηκε ακόμα μια Υπεραγορά ΑΛΦΑΜΕΓΑ στην Ακρόπολη.
2004: Άνοιξαν οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στη Λάρνακα.
2007: Λειτούργησε νέα υπεραγορά στη Λεμεσό.
2011: Ξεκίνησε η λειτουργία υπεραγοράς στη Δευτερά.
2011: Άνοιξε τις πόρτες της μια νέα υπερσύγχρονη Υπεραγορά ΑΛΦΑΜΕΓΑ στην Πάφο, δίνοντας έτσι, μια άλλη διάσταση στα καθημερινά ψώνια των καταναλωτών της πόλης.
2013: Μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη της εταιρείας Χ.Α. Παπαέλληνας,
καθώς εγκαινιάστηκαν τέσσερις νέες υπεραγορές
ΑΛΦΑΜΕΓΑ σε Σκαρίνου, Κολόσσι και Λάρνακα, όπως και η νέα υπεραγορά Καψάλου.
2014: Ακολούθησε η λειτουργία ενός convenience store στη Μαρίνα Λεμεσού.
2016: Τον Νοέμβριο της χρονιάς αυτής εγκαινιάστηκε η νέα μοντέρνα Υπεραγορά ΑΛΦΑΜΕΓΑ στα Λατσιά.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »