Αλλάζουν τα τιμολόγια της ΑΗΚ – Tips για χαμηλή κατανάλωση


Μείωση αναμένεται να παρατηρήσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στα τρέχοντα τιμολόγια, καθώς έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή οι νέες διατιμήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. 
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, οι νέες διατιμήσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου, με τα νέα τιμολόγια να έχουν ήδη αποσταλεί στους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι τα μηνιαία τιμολόγια άρχισαν να αποστέλλονται στους καταναλωτές από 1η Οκτωβρίου, ενώ τα διμηνιαία (τη μεγαλύτερη κατηγορία οικιακών καταναλωτών) από 1η Νοεμβρίου του 2017.
Η μείωση που παρατηρείται είναι της τάξεως του 6% σε όλες τις κατηγορίες πελατών.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες πελατών, για τις οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα προέκυπτε αύξηση στις χρεώσεις, ωστόσο η ΑΗΚ επέλεξε να απορροφήσει το κόστος για τέσσερα χρόνια το μέγιστο ή μέχρι να ανοίξει η αγορά ενέργειας, ώστε οι καταναλωτές να αποκτήσουν επιλογές.
«Η ΑΗΚ θα καλύψει από την κερδοφορία της τη διαφορά που προκύπτει, ώστε ο κόσμος να έχε τον χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ανοίγματος της αγοράς», υπογράμμισε.
Πέραν τούτου, σύμφωνα με την ίδια, τα νέα τιμολόγια παρουσιάζουν πολύ πιο αναλυτικά την κατανάλωση ρεύματος ανάλογα με τη δραστηριότητα, αλλά και πόσο αυτή στοιχίζει για παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παραμένουν σε ισχύ διάφορα τέλη, τα οποία ναι μεν πληρώνει ο καταναλωτής, αλλά η ΑΗΚ τα αποδίδει σε διάφορα άλλα ταμεία, όπως το τέλος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το τέλος για υποχρεώσεις δημόσιας ωφέλειας για ενίσχυση ευάλωτων ομάδων, καθώς και ο ΦΠΑ.
«Το σκεπτικό είναι στο τιμολόγιο να φαίνονται όλα αναλυτικά, με στόχο τη διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς, αλλά και σκοπούς διαφάνειας», είπε.
Συμβουλές για λιγότερη κατανάλωση
Ερωτηθείσα σχετικώς, η κα Παπαδοπούλου έδωσε μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να ρίξουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι, ώστε να εξοικονομούμε χρήματα κι ενέργεια, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο στην οποία εισερχόμαστε.
Όπως είπε, η θέρμανση απορροφά ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εξοικονόμησης, καθώς μειώνει την κατανάλωση μέχρι και 30%.
Επίσης, συμβούλευσε τη ρύθμιση του θερμοστάτη περίπου στους 22 βαθμούς κελσίου, καθώς κάθε επιπρόσθετος βαθμός, καταναλώνει μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Επίσης, οι χώροι δεν θα πρέπει να ανοίγονται για αερισμό τόσο συχνά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η θερμομόνωση των κτιρίων, ώστε να περιορίζονται οι απώλειες.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι η αντικατάσταση των συνηθισμένων λαμπτήρων με LED, οι οποίοι εξοικονομούν μέχρι και 70% ενέργειας, ενώ έχουν δεκαπλάσια ζωή από τους κοινούς λαμπτήρες.
Τι γίνεται με τις καθυστερήσεις πληρωμών 
Όσον αφορά στις καθυστερήσεις πληρωμών, η ΑΗΚ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, «αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες» κι έτσι έχει ετοιμάσει διάφορα σχέδια αποπληρωμής των χρωστούμενων σε δόσεις, τα οποία θα διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να λαμβάνεται υπ’ όψιν το ιστορικό του κάθε πελάτη και το «προφίλ» του, με στόχο σε βάθος χρόνου οι πληρωμές να γίνονται κανονικά.
Πρόσθεσε, δε, ότι η ανείσπρακτη κατανάλωση ανέρχεται στα 21 εκ. ευρώ, καταγράφοντας κάποια μείωση.
«Η ΑΗΚ προχωράει στη διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας, όταν κάποιος πελάτης δεν εξοφλεί τους λογαριασμούς τους. Μέχρι τα 150 ευρώ η παροχή δεν διακόπτεται, με το ποσό να μεταφέρεται στην επόμενη διμηνία. Προσφέρονται 20 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού ούτως ώστε να μπορεί κανείς να εξοφλεί τον λογαριασμό του. Όταν περάσουν άλλες έξι εργάσιμες ημέρες και ο πελάτης δεν ανταποκριθεί, τότε δίδεται αυτόματα από το σύστημα τιμολόγηση, η οποία αποστέλλεται ταχυδρομικώς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ήδη εφαρμόζεται η αποστολή ειδοποιήσεων με SMS, όταν ο καταναλωτής έχει δώσει το κινητό του στην Αρχή.
Πηγή: sigmalive.com


Κύριες Ειδήσεις





Translate »