Breaking News

Αλλάζει το Μακένζι: Λάρνακα: Για το νέο Μακένζι το μεγαλύτερο κονδύλι του προϋπολογισμού


Πηγή: dialogos.com.cy

 

Πώς κατανέμονται τα 13,7 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας για το 2021

 

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπλασης της ακτής Μακένζι ξεχωρίζει μέσα από τον προϋπολογισμό ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας για το 2021. Η νέα χρονιά είναι η πιο σημαντική των τελευταίων χρόνων για την πόλη, αφού θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στο κέντρο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτό αντανακλάται και στον προϋπολογισμό ανάπτυξης για το 2021, ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη 29 Δεκεμβρίου. Προνοεί συνολικές δαπάνες 13,7 εκατομμυρίων ευρώ και τα μεγάλα ποσά αφορούν στην ολοκλήρωση των έργων που έχουν μπει στο τελικό στάδιο κατασκευαστικών εργασιών. Ταυτόχρονα όμως, ο προϋπολογισμός είναι με το μάτι στην επόμενη μέρα, αφού η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά στη ριζική ανάπλαση της ακτής Μακένζι. Η μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού θα εκταμιευθεί από άλλες πηγές, αφού από τα ταμεία του δήμου υπολογίζεται ότι θα εκταμιευθούν γύρω στις 750 χιλιάδες ευρώ.

 

2,1 εκατομμύρια υπό την αίρεση της έγκρισης για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας για το 2021 έχει συμπεριληφθεί κονδύλι 2.082.500 ευρώ για ανάπλαση της περιοχής Μακένζι. Όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, πρόκειται για σχέδιο πλήρους αναμόρφωσης της περιοχής μπροστά και πίσω από τα κέντρα αναψυχής. Το έργο είναι ώριμο, αφού υπάρχουν έτοιμα σχέδια αλλά και έγγραφα προσφορών, όμως η προκήρυξή του εξαρτάται αποκλειστικά από την έγκρισή του για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεταξύ άλλων, θα γίνει ολοκληρωτική αναβάθμιση του μπροστινού μέρους με ανακατασκευή του πεζόδρομου και αντικατάσταση του φωτισμού κοντά στη θάλασσα. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει συνολικά γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, εξου και έχει προβλεφθεί και κονδύλι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του 2022 στο πλαίσιο του τριετούς πλάνου 2021-2023.

 

Περιβαλλοντικό Κέντρο και Ινστιτούτο Κορνάρο

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες που αφορούν σε νέα έργα και όχι στην ολοκλήρωση υφιστάμενων πρότζεκτς, ξεχωρίζουν ο Οικολογικός Περίπατος Αλυκών – Δημιουργία και Λειτουργία Κέντρου Πληροφόρησης και η ανακατασκευή πεζοδρομίων στη λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες. Για τις Αλυκές προβλέπεται κονδύλι 273 χιλιάδων ευρώ και για τις Φοινικούδες δαπάνη 357 χιλιάδων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Πληροφόρησης (Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λάρνακας), όπως έχουμε γράψει, τους τελευταίους μήνες έγινε κατορθωτό να ανακινηθούν οι διαδικασίες μετά από στασιμότητα δέκα χρόνων με την απόφαση για στέγασή του στο πρώην λεπροκομείο. Για την ακρίβεια, έχει αποφασιστεί η αλλαγή του χώρου από την αρχική τοποθεσία κοντά στο τέμενος Χαλά Σουλτάν και δόθηκαν οδηγίες στους μελετητές να επικαιροποιήσουν τα υπάρχοντα κατασκευαστικά σχέδια. Η δαπάνη θα καλυφθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Επίσης, σημαντική δαπάνη της τάξης των 706 χιλιάδων ευρώ έχει συμπεριληφθεί για την αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής όπου στεγάζεται το πρώην Ινστιτούτο Κορνάρο. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή στέγαση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας, η οποία όμως, ως γνωστό, έχει ναυαγήσει με απόφαση της κυβέρνησης. Ο Δήμος Λάρνακας όμως σκοπεύει να αξιοποιήσει το διατηρητέο του Κορνάρο για προσωρινή στέγαση του Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας Έρευνας Maritec-X. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο θα στεγαστεί μόνιμα σε νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή Μακένζι, αλλά μέχρι να γίνει αυτό αποφασίστηκε να στεγαστεί προσωρινά στο πρώην Ινστιτούτο Κορνάρο. Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να ολοκληρώσει την αναπαλαίωση μέσα στο 2021 για να μετακομίσει εκεί το Maritec από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου λειτουργεί σήμερα, αφού και εκεί επίκεινται αλλαγές.

 

Έξι εκατομ. για την ολοκλήρωση Δημοτικής Αγοράς, τεμένους Ζουχουρί, Κοινοτικού Κέντρου και δρόμων

Όπως έχουμε προαναφέρει, η μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας για το 2021 θα δαπανηθεί για την ολοκλήρωση των έργων που κλείνουν τον πρώτο κύκλο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός ανάπτυξης, περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, προβλέφθηκαν για τις δαπάνες που χρειάζονται για να τελειώσουν και να παραδοθούν η νέα Δημοτική Αγορά, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης (πρώην Κοινοτικό Κέντρο), η μερική αναπαλαίωση του συμπλέγματος του τεμένους Ζουχουρί (θα πάει μέχρι το 2022) και η αναμόρφωση δρόμων και πεζοδρομίων στο κέντρο με υποδομές ΑμεΑ. Αναλυτικά, ποσό 1.225.000 ευρώ θα δοθεί για τη Δημοτική Αγορά, η οποία σχεδόν εξοφλείται, αφού απομένουν 300 χιλιάδες ευρώ για το 2022. Δαπάνη 1,5 εκατομμυρίου ευρώ μπήκε για το Ζουχουρί, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται χρονικά περίπου τον Απρίλιο του 2022, εξου και η πρόνοια για δαπάνες 820 χιλιάδων ευρώ το 2022 και 150 χιλιάδων ευρώ το 2023. Δαπάνη 1,2 εκατ. ευρώ συμπεριλήφθηκε για την ανάπλαση δρόμων και πεζοδρομίων με υποδομές ΑμεΑ και μεγάλο ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ προϋπολογίστηκε για την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου της μετατροπής του πρώην Κοινοτικού Κέντρου σε Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας.

Το έκτο και τελευταίο από τα έξι έργα του πρώτου κύκλου είναι η αναπαλαίωση της Λέσχης, που ήδη έχει ολοκληρωθεί και χρειάζεται μικρό ποσό 45 χιλιάδων ευρώ για να εξοφληθεί.

Επίσης, στον προϋπολογισμό ανάπτυξης προβλέπεται κονδύλι 172 χιλιάδων ευρώ για τις νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας που είναι ήδη σε λειτουργία, χρήματα τα οποία προέρχονται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Επιπροσθέτως, έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες 128 χιλιάδων ευρώ για συντήρηση δρόμων, 138 χιλιάδων ευρώ για αντικατάσταση του συμβατικού οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, 60 χιλιάδες ευρώ για διαμόρφωση χώρων στο παραλιακό μέτωπο για πλανοδιοπώλες και 71 χιλιάδες ευρώ για τις μελέτες για νέο Δημοτικό Μέγαρο.

 

Μελέτες για τον επόμενο κύκλο συγχρηματοδοτούμενων

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο του προϋπολογισμού ανάπτυξης, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μικρά ποσά που αναλογούν σε μελέτες που θα γίνουν κυρίως για το δεύτερο κύκλο ωρίμανσης έργων για άντληση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη του κόστους των μελετών για την ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου (30.000 ευρώ), τη δεύτερη φάση της αναβάθμισης δρόμων και πεζοδρομίων με διευκολύνσεις ΑμεΑ στο κέντρο (17.850), την αναπαλαίωση της πρώην κατοικίας του Αστυνομικού Διευθυντή στην περιοχή Δροσιάς (14.000), την ανάπλαση της πλατείας Ακρόπολης και της διπλανής πλατείας Αλκής, για το οποίο έχουν προβλεφθεί 30 χιλιάδες ευρώ στον προϋπολογισμό, τη δημιουργία χώρου εκδηλώσεων και αναψυχής στο συνοικισμό Τσιακκιλερού (50 χιλιάδες), τον εξωραϊσμό της πλατείας Περσέως στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων (127 χιλιάδες ευρώ). Επίσης, υπάρχει κονδύλι 147 χιλιάδων ευρώ για το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, το οποίο είναι σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού, αφού έχει ανατεθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Ο δήμαρχος δήλωσε στη «Χ» ότι στόχος είναι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 να έχουν υπογραφεί συμφωνίες με ιδιώτες μελετητές για σχεδιασμό όλων των έργων που θα προταθούν για να αντληθούν κονδύλια από την προγραμματική περίοδο 2021-2027.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »