Breaking News

Αδελφοί Καποδίστρια: Η διττή συνταγή


Αδέλφια και φίλοι, οι επιχειρηματίες της εταιρείας, Κωνσταντίνος και Μάριος Καποδίστρια

Ο ένας είναι κάπως πιο διαλλακτικός και συναινετικός. Ο άλλος πιο αυστηρός, μέσα σε λογικά πάντα πλαίσια. Γενικά, πάντως, παρατηρείται ταύτιση απόψεων μεταξύ τους. Έτσι, βάζοντας ο κάθε ένας τα δικά του υλικά, ακόμα κι οι όποιες διαφορές στον χαρακτήρα τους συγκλίνουν και συμβάλλουν σε μια και πετυχημένη συνταγή, που οδηγεί τη Χρ. Καποδίστριας & Υιοί στην κορυφή του τομέα της. Αδέλφια και φίλοι, οι επιχειρηματίες – chief executive directors της εταιρείας, Κωνσταντίνος και Μάριος Καποδίστρια, μπορεί να είναι χαμηλών τόνων, η γνώση κι η εμπειρία τους, όμως, έχουν οδηγήσει την εταιρεία ανταλλακτικών σε μια αυξητική πορεία, με τζίρο που αγγίζει σήμερα τα 24 εκατ. ευρώ.

 

Tην ενημέρωση χορηγεί η υπηρεσία Λάρνακα e-Business

 

Ο Κωνσταντίνος και ο Μάριος έχουν καταφέρει να διαγράψουν μια ανοδική πορεία στην εταιρεία Χρ. Καποδίστριας & Υιοί, που τους άφησε ο πατέρας τους μετά το θάνατό του, με οδηγό και παρακαταθήκη την τιμιότητα και το ήθος.

Η εταιρεία έχει διαγράψει, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, μια ανοδική πορεία με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Που οφείλεται αυτό; 
Κ.Κ.: Αυτό οφείλεται, ασφαλώς, στο έργο και τη φιλοσοφία του αείμνηστου πατέρα μας, Χριστόφορου Καποδίστρια, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία, συνεχίστηκε με μεγαλύτερους ρυθμούς όταν τον πλαισιώσαμε κι εμείς στην εταιρεία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και κορυφώθηκε όταν εγώ και ο Μάριος αναλάβαμε ολοκληρωτικά την εταιρεία μετά τον χαμό του. Όταν ήρθα εγώ στην επιχείρηση το 1995 βρήκα μια εταιρεία με 58 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών γύρω στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο καταστροφικό 2013 ήμασταν μια εταιρεία με 155 άτομα προσωπικό και ετήσιο κύκλο εργασιών γύρω στα 16.8 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια μετά, το 2016, καταφέραμε να αυξήσουμε το προσωπικό μας σε 220 άτομα και τον ετήσιο τζίρο στα 24 εκατ. ευρώ.

Μ.Κ.: Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος, η επιτυχία μας οφείλεται πρωτίστως στον πατέρα μας, ο οποίος εργάστηκε σκληρά και τίμια και με τη διορατικότητά του κατάφερε να κτίσει μια εταιρεία που σήμερα είναι η ηγέτιδα στον τομέα της. Αυτές τις αρχές διατηρούμε κι εμείς, συνεχίζοντας το έργο του. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις του κλάδου μας στην Ευρώπη και αναλόγως εξελισσόμαστε.

 

Προκλήσεις και ανταγωνισμός


Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του τομέα σας και πώς αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό;
Κ.Κ.:
Η μεγαλύτερη πρόκληση του τομέα μας είναι να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα ανεξάρτητα συνεργεία επιδιορθώσεως, που είναι και οι κύριοι πελάτες μας και να μπορούν να επιδιορθώνουν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό με σταθερή στρατηγική ανάπτυξης, προσπαθώντας συνεχώς να βελτιωνόμαστε σε όλους τους τομείς και να προσφέρουμε ανταλλακτικά υψηλής ποιότητας σε σωστές τιμές.

Μ.Κ.: Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των αυτοκινήτων επιβάλλει στα συνεργεία την ανάγκη για συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε τεχνικές και άλλες πληροφορίες. Δεν είναι πάντοτε εύκολη και δυνατή η εξασφάλιση και η παροχή αυτών των πληροφοριών, καθώς η εφαρμογή των telematics από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων έχει ως επακόλουθο τον περιορισμό πρόσβασης. Η μεγαλύτερη πρόκληση στο εγγύς μέλλον θα είναι η χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ο ανταγωνισμός είναι πολύπλευρος. Η διαχρονική μας στρατηγική να αφουγκραζόμαστε τους πελάτες μας και να ικανοποιούμε τις ανάγκες τους με σεβασμό είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις.

 

Αδέλφια και συνάδελφοι

Αδέλφια και ταυτόχρονα συνάδελφοι στην οικογενειακή επιχείρηση. Πώς το βιώνετε αυτό;
Κ.Κ.:
Με τον Μάριο είμαστε πολύ δεμένοι. Είμαστε και οι καλύτεροι φίλοι εκτός δουλειάς. Πάντοτε ήμασταν, αλλά αυτό το δέσιμο ισχυροποιήθηκε μετά τον χαμό του πατέρα μας. Αυτό μας το δέσιμο είναι ίσως και το δυνατότερο μας όπλο μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση. Έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά και χαρίσματα, με αποτέλεσμα να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο σε αρκετές περιπτώσεις.

Μ.Κ.: Νιώθω πολύ τυχερός που έχω για αδελφό μου τον Κωνσταντίνο. Έχουμε μια αρμονικότατη σχέση τόσο επαγγελματική όσο και οικογενειακή. Εκτός από αδέλφια και συνάδελφοι είμαστε και πάρα πολύ καλοί φίλοι. Περνάμε μαζί αρκετές ώρες και εκτός δουλειάς. Νιώθω, επίσης, πολύ τυχερός γιατί είμαι συνάδελφος με έναν άνθρωπο που εμπιστεύομαι απόλυτα και με τον οποίο υπάρχει απόλυτη συναντίληψη και ταύτιση απόψεων.

Η Χρ. Καποδόστριας & Υιοί 
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1969. Το 2011 εντάχθηκε στον διεθνή Όμιλο TEMOT International ως ισότιμο μέλος και μέτοχος και την ίδια χρονιά προστέθηκε το τμήμα εξοπλισμού συνεργείων (γκαράζ) με διαγνωστικά μηχανήματα, ανυψωτικά και άλλα. Το 2012 προστέθηκε το τμήμα ελαστικών και το 2014, το τμήμα λιπαντικών με τον παγκόσμιο κολοσσό Castrol. Το 2015 επεκτάθηκε με το τμήμα εργαλείων για μηχανικούς. Ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας ουσιαστικά ξεκίνησε το 2015 με επενδύσεις σε κορυφαία λογισμικά προγράμματα, που θα αποτελέσουν τα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια.

Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι να «κρατάμε την Κύπρο σε κίνηση», όπως λέει και το σλόγκαν της, προσφέροντας όσο το δυνατόν περισσότερα για να επιδιορθωθεί ένα αυτοκίνητο, όπως επίσης, να αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη του σύγχρονου συνεργείου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ΙΝ Business Μαρτίου που κυκλοφορεί



Κύριες Ειδήσεις





Translate »