Breaking News

Φυσική προέκταση της Λάρνακας η νέα μαρίνα


Πηγή: philenews.com

 

Κανονικά προχωρά ο σχεδιασμός για την έναρξη των έργων για τη Μαρίνα Λάρνακας. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022 αναμένεται να αρχίσει το πρώτο έργο που περιλαμβάνεται στην μεγαλόπνοη επένδυση του ενός δισ. ευρώ.

Και θα είναι ως γνωστό, τα έργα ανάπλασης της σημερινής μεγάλης αποβάθρας δίπλα στην παλιά Μαρίνα Λάρνακας, η οποία θα εξωραϊστεί, αλλά θα διατηρήσει τον χαρακτήρα που για δεκαετίες ξέρουν οι Λαρνακείς. Τα οφέλη της επένδυσης και τους στόχους της ανάπτυξης του εμβληματικού έργου του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, παρουσίασε προχθές στον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και σε φορείς της πόλης, η εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd, που θα εκτελέσει τη μεγάλη επένδυση. Κατά την παρουσίαση, έμφαση δόθηκε στην ανάλυση του ανανεωμένου Master Plan, που αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία, να δώσει πνοή σε ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και να οδηγήσει τη Λάρνακα στη νέα εποχή. Μέσω του έργου αυτού δίνεται η ευκαιρία δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσιο αναπτυξιακά έργα, το οποίο θα δημιουργήσει πέραν των 4.000 νέων θέσεων εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σημειώνεται ότι το Master Plan έχει υποβληθεί ήδη στα αρμόδια όργανα του κράτους για έγκριση και έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών. Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας θα εκτελεσθεί σε τέσσερεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημόσιων χώρων και βραχιόνων στην περιοχή της Μαρίνας. Η φάση αυτή ενδέχεται να προσφέρει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο στην πόλη αφού θα ενοποιήσει συγκεκριμένα τον παραλιακό πεζόδρομο των Φοινικούδων. Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστούν κτηριακές εγκαταστάσεις όπως Λιμεναρχείο, Ναυτικός Όμιλος, κτήριο εισόδου στο Λιμάνι,κτίριο πολλαπλών χρήσεων καθώς και ο τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας καθιστώντας την πόλη έναν τουριστικό κόμβο.

Κατά τη δεύτερη φάση, θα κατασκευαστούν στην περιοχή Μαρίνας κτίρια τα οποία θα περιλαμβάνουν διαμερίσματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, χώρους ψυχαγωγίας και χώρους στάθμευσης. Επίσης, θα δημιουργηθεί κτίριο για συντήρηση και επισκευή σκαφών. Επιπρόσθετα, προτείνεται η δημιουργία επιχειρησιακού πάρκου τι οποίο θα αποτελείται από γραφείο και χώρους εκπαίδευσης. Τέλος, θα ανεγερθεί ξενοδοχείου 5 αστέρων με θέα το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την Μαρίνα το οποίο θα περιλαμβάνει beach club και χώρους στάθμευσης. Στην τρίτη φάση, στην περιοχή της Μαρίνας θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο φουτουριστικό κτίριο με πανοραμική θέα 360 μοιρών όπου θα υπάρχουν οροφοδιαμερίσματα, εστιατόριο και χώροι στάθμευσης. Επίσης, θα αναγερθούν ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα και αγκυροβόλιο.

Στην βόρεια πλευρά θα ανεγερθούν ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και χώρος στάθμευσης. Θα υπάρχουν βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως κτίριο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, υποσταθμοί ΑΗΚ, υπηρεσίες Μαρίνας, κτίριο συντήρησης και επισκευής σκαφών και εργαστήρια και αποθήκες για εξοπλισμό σκαφών. Κατά την τετάρτη και τελευταία φάση θα προστεθούν επιπλέον ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα, γκαράζ και θέση αγκυροβολίας. Επίσης θα κατασκευαστούν οικιστικά και εμπορικά κτίρια ενώ στην περιοχή Λιμανιού θα προστεθούν νέες αποθήκες.

 

 

Ικανοποίηση Βύρα

Ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, μιλώντας στο «Φ», τόνισε ότι η πορεία των εργασιών στην παρούσα φάση βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και το πρώτο τετράμηνο του 2022 η διαχείριση θα περάσει εξολοκλήρου στα χέρια της Κοινοπραξίας από τη συνδιαχείριση που γίνεται τώρα με την Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Το Master Plan του έργου, συνέχισε, αποτελεί μια πρόταση που θα προσδώσει στην πόλη της Λάρνακας ουσιαστική ώθηση αλλά και πρωταγωνιστική θέση τόσο ολόκληρης τη χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επισήμανε, ακόμη, πως έμεινε πολύ ικανοποιημένος από την πρόθεση των επενδυτών να δημιουργήσουν ένα έργο, δηλαδή την Μαρίνα Λάρνακας η οποία να είναι ενταγμένη από κάθε πτυχή, στην ίδια την πόλη. Μια Μαρίνα, που να αποτελεί μέρος και προέκταση της Λάρνακας. Σημείο αναφοράς αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι οι δημιουργοί του έργου έχουν δώσει έμφαση και στο ποσοστό πρασίνου που θα αναπτυχθεί εντός της Μαρίνας, είπε ακόμη ο δήμαρχος Λάρνακας.

Ο κ. Πάνος Αλεξάνδρου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd, εξέφρασε τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση του για το θετικό και πολύ εποικοδομητικό κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια της παρουσίασης του μεγαλεπήβολου έργου της ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας. Η κατασκευή και η ολοκλήρωση του έργου, τόνισε ο κ. Αλεξάνδρου, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και νέες μορφές απασχόλησης, θα αποφέρει τεράστια έσοδα για το κράτος και θα ευνοήσει σημαντικά την τοπική κοινωνία της πόλης του Ζήνωνα.

Ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, για την εμπιστοσύνη του, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του για τη δημιουργία ενός νέου πυρήνα υπερσύγχρονων και έξυπνων υποδομών και υπηρεσιών, εύκολα προσβάσιμων στο κοινό. Τα έργα υποδομής και ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας, σημείωσε, θα υλοποιηθούν με απόλυτο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και θα στοχεύσουν στη διατήρηση της ταυτότητας και της ιστορικότητας της περιοχής, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πόλη της Λάρνακας ως μια σύγχρονη και ασφαλή ευρωπαϊκή πόλη.Κύριες Ειδήσεις

Translate »