Σφραγίζουν υπογραφές για λιμάνι Λάρνακας


Όλοι ελπίζουν ότι αυτή τη φορά, θα μπορέσουν επιτέλους την Παρασκευή σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο να θέσουν και τις δύο εναπομείνασες τελικές υπογραφές στη σύμβαση ανάθεσης του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας και του περιβάλλοντα χώρου στον ιδιώτη επενδυτή.

Μέχρι τώρα, ο προγραμματισμός και οι ημερομηνίες για την τελετή υπογραφής έχουν αναβληθεί τέσσερεις φορές εκ των οποίων οι δύο λόγω κορωνοϊού, είτε επειδή υπήρχαν κρούσματα, είτε επειδή οι βασικοί παράγοντες για την τελετή υπογραφής, όπως ο υπουργός Μεταφορών, ήταν σε απομόνωση λόγω επαφών με κρούσματα.

Ουσιαστικά, την Παρασκευή στο Προεδρικό η τελετή θα γίνει κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, αφού όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα έχουν υπογραφεί σε ξεχωριστές συναντήσεις λόγω μέτρων στο υπουργείο Μεταφορών και άφησαν μόνο την τελική υπογραφή και τις σφραγίδες για τελετουργικούς σκοπούς.

Μάλιστα, αφού υπογράφηκε η συμφωνία παραχώρησης από την Αρχή Λιμένων στο υπουργείο Μεταφορών και η σύμβαση παραχώρησης από το υπουργείο Μεταφορών προς την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, με «ειδική» κούρσα τα συμβόλαια στάλθηκαν στην Αγία Νάπα και υπογράφτηκαν όπου έπρεπε και από τον υπουργό Γιάννη Καρούσο που τελούσε σε κατ’ οίκον απομόνωση. Έτσι, για αύριο στο Προεδρικό άφησαν μόνο τα τυπικά.

Οι υπογραφές της περασμένης Πέμπτης, ουσιαστικά σηματοδότησαν και την ημερομηνία που η Kition Ocean Holdings, που αποτελείται από την «The Prosperity Group» και την «REM International», θα αναλάβει πλήρως τη διαχείριση του λιμανιού Λάρνακας το αργότερο στο τέλος Νοεμβρίου 2021.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η κοινοπραξία προχωρά σε μελέτη όλων των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν τους επόμενους 12 μήνες, για ομαλή μετάβαση της διαχείρισης του λιμανιού.

Όπως έγραψε ο «Φ», εντός του επόμενου τριμήνου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες στελέχωσης της κοινοπραξίας με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη που θα αναλάβουν το μεταβατικό στάδιο, συμπεριλαμβανομένης και της προσαρμογής των υφιστάμενων χρηστών στα νέα δεδομένα, κάτι που αποτελεί καυτό ζήτημα. Δεύτερο καυτό θέμα, θα είναι αυτό της δραστηριοποίησης στον τομέα των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων.

Με την αυριανή τελετή, ουσιαστικά ολοκληρώνεται με περίπου δεκαετή καθυστέρηση, ο σχεδιασμός για ενιαία ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας που ξεκίνησε με κυβερνητικές αποφάσεις το 2005.

Σε πρώτο στάδιο, αναμένονται και πολλά από τα χερσαία έργα, όπως νέος δρόμος που θα συνδέσει τη λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες με τη λεωφόρο Αμμοχώστου και επέκταση της μαρίνας, δημιουργία αίθουσας επιβατών, εστιατόρια και καταστήματα. Οι μεγαλύτερες οικιστικές τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις προβλέπονται στην περίοδο μετά το 2026, ενώ στο λιμάνι προβλέπεται να επεκταθούν οι αποθηκευτικοί χώροι.Κύριες Ειδήσεις

Translate »