Με ομάδες και αυστηρά μέτρα η επαναλειτουργία των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών


Στην αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν την επαναλειτουργία των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών προέβησαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Το πρωτόκολλο καθορίζει αυστηρά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται, ενώ περιλαμβάνει προβλέψεις για την προσέλευση των παιδιών, τα γεύματα, τον ύπνο και τα διαλείμματα.

Μεταξύ των μέτρων ασφαλείας είναι και τα εξής:

Επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού μόνο στα παιδιά και στο προσωπικό
Κύριο μέτρο κοινωνικής απόστασης για τα παιδιά των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών είναι ο διαχωρισμός τους σε μικρές ομάδες που αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους
Η παιδοκόμος ελέγχει τον αριθμό των παιδιών της ομάδας της, ώστε να τηρείται η αναλογία τρία (3)τ.μ. ανά παιδί και δύο (2) μέτρα απόσταση
Το κάθε παιδί απολυμαίνει τα χέρια µε αντισηπτικό υπό την εποπτεία της παιδοκόμου κάθε φορά που εισέρχεται/εξέρχεται της αίθουσας απασχόλησης.
Το φαγητό που προμηθεύεται από εγκεκριμένες ψησταριές / εστιατόρια θα δίνεται στα παιδιά σε ατομικές – κλειστές συσκευασίες μιας χρήσης. Το ίδιο θα ισχύει και για τα μαχαιροπήρουνα και τα ποτήρια.
Οποιαδήποτε τροφή μεταφέρουν τα παιδιά από το σπίτι στον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό θα πρέπει να μην μπορεί να αλλοιωθεί εύκολα και σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο.
Τα κρεβάτια να τοποθετηθούν με διάταξη πόδια-κεφάλι, ώστε να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών. Όσο είναι δυνατόν, το ίδιο μέλος του προσωπικού να φροντίζει την ίδια ομάδα παιδιών.
Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε αίθουσα/χώρο απασχόλησης δεν πρέπει να
υπερβαίνει τα δώδεκα (12)
Παιχνίδια που ΔΕΝ μπορούν να πλένονται/ απολυμαίνονται συχνά (π.χ. υφασμάτινα, λούτρινα κ.λπ.) ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται και πρέπει να απομακρυνθούν.
Αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

 

Παιδιά ή προσωπικό δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό αν:

οι ίδιοι έχουν συμπτώματα νόσου COVID19 ή/και είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
κάποιος από τα άτομα που μένουν σπίτι μαζί έχει συμπτώματα COVID19 ή είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
έχουν οι ίδιοι έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 μέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
είναι θετικοί στον ιό COVID19
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το Διευθύνον Πρόσωπο του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 Κύριες Ειδήσεις

Translate »