Λιμάνι-Μαρίνα: Σε τροχιά υλοποίησης «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κ.Δ.»


Παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, η Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Λιμένα και της Μαρίνας στην Λάρνακα.

Στη δημόσια διαβούλευση παρευρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Σταύρος Μιχαήλ, ο οποίος επεσήμανε ότι το έργο της ανάπλασης του Λιμένα και της Μαρίνας στην Λάρνακα είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 1,2 δις ευρώ.

Η Μελέτη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποτελεί βασικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα του Έργου κατά την φάση κατασκευής και λειτουργίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μιχαήλ, τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν κεντρικό ρόλο σε έργα αυτού του βεληνεκούς και επεσήμανε ότι στόχος είναι να κατασκευαστούν κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και να διαφυλαχθεί η προστασία της βιοποικιλότητας.

«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την προώθηση του Έργου. Η επένδυση ακολουθεί τον δρόμο προς την πράσινη ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τη Μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα.

Η Kition Ocean Holdings Ltd

Από την πλευρά του ο Πάνος Αλεξάνδρου, Διευθυντής της εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd ανέφερε ότι «με μεγάλο ενθουσιασμό και μετά από σκληρή δουλειά φτάσαμε στη σημερινή ημέρα παρουσίασης της περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά το έργο της ανάπτυξης της περιοχής λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Έχουμε μπροστά μας ένα μεγαλεπήβολο και μακροχρόνιο έργο που θα διαρκέσει περίπου 12 χρόνια, ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός, ο οποίος έγινε με τεράστιο σεβασμό προς το περιβάλλον και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τα θέματα που αφορούν όλους μας σε σχέση με το περιβάλλον σήμερα».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το έργο θα ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας. Συγκεκριμένα, οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι του 2022» είπε και πρόσθεσε πως «την 1η Απριλίου θα αρχίσει η διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας, θα ξεκινήσουμε ορισμένες μικρές εργασίες που αφορούν την ασφάλεια και την καθαριότητα του χώρου, ενώ μετά τον Αύγουστο θα συνεχίσουμε με τα σοβαρά κατασκευαστικά έργα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι «το έργο θα αλλάζει ριζικά όλη την περιοχή και πιστεύουμε πως θα είναι ένα σήμα κατατεθέν για ολόκληρη τη Μεσόγειο και για την Κύπρο. Είναι ένα έργο που αναμένουμε ότι θα δημιουργηθούν γύρω στις 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις και η καθημερινότητα του Λαρνακέα θα αλλάξει σε τεράστιο βαθμό».

Ερωτηθείς κατά πόσον η πανδημία του κορωνοϊού έχει καθυστερήσει τους σχεδιασμούς της Κοινοπραξίας για το συγκεκριμένο έργο, ο Πάνος Αλεξάνδρου απάντησε αρνητικά και σημείωσε πως «ευτυχώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση και τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει με την Δημοκρατία τηρούνται στο ακέραιο και πλήρως. Δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά η ομάδα που εργάζεται για το έργο είναι έτοιμη, ενώ με πολλή σκληρή δουλειά και υπομονή έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα».

Τι προβλέπει η ΜΕΕΠ

Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε «το έργο «Ανάπλασης του Λιμένα και της Μαρίνας της Λάρνακας» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων δεκαετιών». Στη μελέτη αναφέρεται ακόμα πως «η υλοποίηση του έργου που προνοεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου λιμανιού για πλοία κρουαζιέρας και μιας μαρίνας για σκάφη αναψυχής, θα επιφέρει άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης, ο Πάνος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι «το έργο στην ολότητα του διακατέχεται από πράσινη αντίληψη, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι, ώστε το περιβάλλον να μην επιβαρυνθεί ούτε κατά την υλοποίηση αλλά ούτε κατά την παράδοση του στους δημότες. Διαβεβαιώνουμε πως η οικολογική προσέγγιση και οι σύγχρονες μέθοδοι τις οποίες υιοθετεί η Kition Ocean Holdings Ltd, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά όπου είναι δυνατόν, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του» είπε.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το έργο «το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο έργο που έγινε ποτέ στη χώρα μας, το οποίο θα δώσει ώθηση στην Λάρνακα κατακτώντας πρωταγωνιστική θέση, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις, ενώ όραμα των επενδυτών είναι «η παράλληλη ανάπτυξη σύγχρονων δομών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μεθόδους ανακύκλωσης, ώστε η μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας να αποτελέσουν ένα πρωτοποριακό έργο, ενεργειακά αυτοδύναμο».Κύριες Ειδήσεις

Translate »