Λάρνακα: Εκκληση για επανεξέταση της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής από τον Αντρέα Βύρα


Έκκληση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό για την δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακας αλλά και στην κυβέρνηση για επανεξέταση της δικής της θέσης ότι δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία της Σχολής, απηύθυνε σήμερα ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, συζητήθηκαν το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα και της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ασφάλτου, της δημιουργίας Πανεπιστημιακή Σχολής και της παραχώρησης του παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο για μεταστέγαση των Δημοτικών Υπηρεσιών».

Συγκεκριμένα αναφορικά με την μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «έχει απλοποιηθεί η διαδικασία εξεύρεσης λύσης εκφόρτωσης του υγραερίου στην περιοχή του Βασιλικού και πως μέχρι το τέλος του χρόνου το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την τελική λύση εκφόρτωσης, η οποία θα γίνει είτε μέσω αγκυροβολίου είτε διαμέσου του λιμανιού στο Βασιλικό».

 

Οσον αφορά τον χρόνο της τελικής μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Δημάρχου Λάρνακας ότι εάν οποιαδήποτε Εταιρεία δεν έχει τελειώσει τις δικές της εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βασιλικού μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, η κυβέρνηση θα τερματίσει την άδεια λειτουργίας της από το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Για το θέμα της αποθήκευσης ασφάλτου, το αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε πως εντός του επόμενου μήνα θα ενημερώσει γραπτώς το Δήμο Λάρνακας για όλες τις διαδικασίες μετακίνησης, ενώ κοινή διαπίστωση είναι ότι η μετακίνηση δεν μπορεί να καθυστερήσει πέραν από την μετακίνηση των υπολοίπων εγκαταστάσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Δήμαρχος Λάρνακας μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν η μετακίνηση παραταθεί πέραν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, ο Δήμος Λάρνακας θα φροντίσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του, νομικά και μη και μέσω της κινητοποιήσεις των δημοτών, να τερματίσει τη λειτουργία των επικίνδυνων αυτών εγκαταστάσεων από μόνος του».

Οσον αφορά το θέμα της δημιουργίας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως, όταν εξήγγειλε τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα είχε υπόψη του διαφορετικό προϋπολογισμό πολύ πιο χαμηλό από τον προϋπολογισμό που ετοίμασε η νυν Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος  σημείωσε ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης Σχολής στη Λάρνακα δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα και εισηγήθηκε την μεταφορά των Ερευνητικών Κέντρων του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα, τα οποία είναι σχετικά με τη θάλασσα και θα μπορούν να συνεργαστούν με το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI) το οποίο είναι υπό δημιουργία από το Δήμο Λάρνακας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας εξέφρασε τη λύπη της για την εξέλιξη αυτή και τόνισε ότι η μεταφορά κάποιων Ερευνητικών Κέντρων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη που έχει μια πόλη από τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης Πανεπιστημιακής Σχολής. Ακόμα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η πρόταση μεταφοράς των Ερευνητικών Κέντρων θα εξεταστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τη δημιουργία Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην πόλη και επαρχία».

Ταυτόχρονα «κάλεσε τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου για επανεξέταση του προϋπολογισμού Σχολής όσο και επανεξέταση της θέσης της Κυβέρνησης όπως έχει μεταφερθεί σήμερα στον Δήμο Λάρνακας».

Για το θέμα της παραχώρησης του παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας για μεταστέγαση των Δημοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμαρχος «ανέφερε στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ότι πέραν από την πρώτη συμφωνία που υπογράφτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013 που προνοούσε την παραχώρηση μόνο του πρώτου ορόφου του δημόσιου νοσηλευτηρίου, ουδέποτε ο νυν Δήμαρχος ή το νυν Δημοτικό Συμβούλιο μετέβαλε ή τροποποίησε το αίτημα του για παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου για μετατροπή του σε Δημοτικό Μέγαρο».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμα ότι «επεξηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Υγείας με συγκεκριμένα σχεδιαγράμματα, ότι χωρίς την παραχώρηση ολόκληρου του χώρου του παλαιού Νοσοκομείου,  εκτός από τα Εξωτερικά Ιατρεία τα οποία θα παραμείνουν, δεν μπορεί να επιτευχθεί η δημιουργία και η μεταφορά του Δημοτικού Μεγάρου της πόλης».

Ο Υπουργός Υγείας «αναφέρθηκε στις δυσκολίες μετακίνησης των Τμημάτων και Υπηρεσιών που στεγάζονται στο χώρο, ωστόσο δεσμεύτηκε όπως μέχρι την επόμενη εβδομάδα  απαντήσει οριστικά εάν θα παραχωρηθούν ή όχι ολόκληρο το κτίριο και ο χώρος  του Παλαιού Νοσοκομείου (εκτός από το χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων) για την στέγαση του νέου Δημοτικού Μεγάρου, κάτι που κρίνεται σημαντικό για την πόλη».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, οι Επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων και Λειτουργοί του Δήμου.

Πηγή ΚΥΠΕΚύριες Ειδήσεις

Translate »