«Κόβονται» επιχειρήσεις από την παροχή δανείων


Με δυσκολία μεταφέρεται η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος, παρά τις αρχικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Τα μηνύματα που έρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ότι οι τράπεζες βοηθούν για την εξασφάλιση της πολυπόθητης ρευστότητας, στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα βοηθούσαν ούτως ή άλλως. Οι πιστωτικές γραμμές δεν έχουν βελτιωθεί για όλες τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους της αγοράς, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διψούν για ρευστότητα δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν. Η αξιολόγηση εκ μέρους των τραπεζών γίνεται με αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια και αυτό δημιουργεί δυστοκία στην εξασφάλιση ρευστού.

Στην προσπάθεια να αποφύγουν νέες επισφάλειες, οι τράπεζες αποκλείουν μεγάλο όγκο επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση, δανείζοντας τις πλέον «ασφαλείς», ενώ ζητούν εγγυήσεις ακόμη και για τα δάνεια που θα δοθούν με εγγύηση από το κράτος. Το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων αναμένεται να προκαλέσει -και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη προκαλεί- μειώσεις προσωπικού, αμοιβών ή και τα δύο. Ήδη ο επιχειρηματικός κόσμος γκρινιάζει και παραπονιέται ότι οι τράπεζες μετά δυσκολίας δίνουν ρευστότητα, ενώ η πιστωτική γραμμή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φαίνεται ότι αργεί ακόμη και πάει για τους επόμενους μήνες.

Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την άμεση παροχή πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης με ευνοϊκούς όρους με στόχο τη στήριξη παροχής τραπεζικών διευκολύνσεων ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για να ενθαρρυνθούν να διαθέσουν τη ρευστότητά τους στην οικονομία, οι τράπεζες έχουν λάβει κεφαλαιακή χαλάρωση μέχρι τις αρχές του 2021. Με τη χαλάρωση, μπορούν να δώσουν περισσότερα δάνεια, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες είναι στο φουλ γεμάτες από ρευστότητα.

Τον Ιούνιο οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €15,7 δισ. φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2008, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η εικόνα στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που υπήρχε το 2013 όταν τα δάνεια υπερτερούσαν των καταθέσεων κατά €17 δισ. που αντιστοιχούσε περίπου με το συνολικό ετήσιο ΑΕΠ, καθώς η κρίση εκείνης της περιόδου έδωσε αφορμή για μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις αυξάνονται ειδικά την περίοδο του lockdown που είχε μειωθεί η κατανάλωση. Επίσης, ο συνδυασμός μαζικών πωλήσεων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης έχει τονώσει τη ρευστότητα στα ταμεία των τραπεζών.

Πάντως, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι αύξηση παρουσίασε τον Ιούνιο η παραχώρηση νέων δανείων μετά την εξαγγελία των σχεδίων επιδότησης επιτοκίων από την Κυβέρνηση. Τον Ιούνιο του 2020 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €323,7 εκατ., σε σύγκριση με €187,6 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασαν αύξηση στα €37,5 εκατ., σε σύγκριση με €31,9 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις για ποσά άνω του €1 εκατ. αυξήθηκαν στα €161,3 εκατ., σε σύγκριση με €70 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: philenewsΚύριες Ειδήσεις

Translate »