Κοινή γραμμή στο θέμα της μετακίνησης των υγρών καυσίμων και υγραερίου είναι κοινή…Δηλώσεις βουλευτών Δη.Συ και ΑΚΕΛ


Σε δηλώσεις τους μετάτη τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (07/06/2020) με σκοπό την ενημέρωση για τη διαδικασία μεταφοράς των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό οι βουλευτές Δη.Συ και ΑΚΕΛ Λάρνακας προχώρησαν σε δηλώσεις σχετικά στη διαφωνία που προκύπτει μεταξύ Αρχής Λιμένων Κύπρου και των εταιρειών σχετικά με το θέμα του αγκυροβολίου και των αγωγών υγραερίου. Και τα 2 κόμματα καλούν τους εμπλεκόμενους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συνεχίσει η διαδικασία μεταφοράς στην περιοχή Βασιλικού.

 

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις των βουλευτών

Δήλωση Αννίτας Δημητρίου

Έχουμε εξετάσει σήμερα το πολύ σημαντικό ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων και οριστικής μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Υπήρχε και υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τέλος του χρόνου και δυστυχώς λόγω της πανδημίας έχει δημιουργηθεί μια κάποια καθυστέρηση.Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα όμως είναι η διαφωνία μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των εταιρειών σχετικά με το θέμα του αγκυροβολίου και των αγωγών υγραερίου, κι αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί.

Δεν μπορούμε και δεν θα δεχθούμε καμία άλλη παράταση ή καθυστέρηση, ειδικά λόγω της συγκεκριμένης διαφωνίας που αφορά την ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας μας και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι με τον κατάλληλο συντονισμό και συνεννόηση κάθε διαφωνία μπορεί να γεφυρωθεί.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι η όλη διαδικασία απομάκρυνσης διασυνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του λιμανιού-μαρίνας και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να δοθεί άλλη καθυστέρηση.

Οπόταν, όλες οι εκρεμμότητες πρέπει να ξεκαθαριστούν και μέσα από τη συντονιστική αρμοδιότητα του Υπουργείου να οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς διαφωνίες.

Τη Δευτέρα έχει οριστεί σύσκεψη και συνεδρία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων μέσω του Υπουργείου για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση για το όλο ζήτημα κι η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα επαναλάβει τη συνεδρία της στις 7 Ιουλίου.

 

 

Κοινή δήλωση Βουλευτών Λάρνακας του ΑΚΕΛ Ευανθίας Σάββα και Ανδρέα Πασιουρτίδη μετά την συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στο Βασιλικό και συγκεκριμένα την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που προκύπτουν.

Με βάση τα όσα ακούσαμε σήμερα προκύπτει διαφωνία μεταξύ της Αρχής Λιμένων και της κοινοπραξίας των εταιρειών υγραερίου αναφορικά με τον χώρο και τον τρόπο εκφόρτωσης των καυσίμων στο λιμάνι του Βασιλικού. Περαιτέρω, προκύπτουν και κάποια άλλα θέματα αναφορικά με την έκδοση κάποιων αδειών οικοδομής, καθώς και διάφορα άλλα διαδικαστικά ζητήματα.
Η διαφωνία αυτή ενδεχομένως να επιφέρει ανατροπή στους σχεδιασμούς και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης, όπως αυτά συμφωνήθηκαν μετά από πολλές πιέσεις και πολλούς αγώνες του κόσμου της Λάρνακας και τα οποία έχουν ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους.


Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την απουσία της Αρχής Λιμένων από τη σημερινή Συνεδρία παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκε. Γεγονός απαράδεκτο.
Στη σημερινή Συνεδρία ενημερωθήκαμε επίσης, από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας ότι την ερχόμενη Δευτέρα 22/06/2020 καθορίστηκε συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να συζητηθεί το όλο ζήτημα και να εξευρεθεί λύση.


Χωρίς να υπεισέλθουμε σε τεχνικά και εξειδικευμένα ζητήματα καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουν άμεσα σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ούτως ώστε η μετακίνηση των εγκαταστάσεων να ολοκληρωθεί εντός των συμφωνηθέντων χρονικών πλαισίων.Η συζήτηση για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου θα συνεχιστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου στις 7/07/2020, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε το θέμα θα έχει επιλυθεί.


Καμία επιπλέον καθυστέρηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του συγκεκριμένου παραλιακού μετώπου, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο για δεκαετίες, είναι αδιαπραγμάτευτη για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας.

16/06/2020Κύριες Ειδήσεις

Translate »