Breaking News

Διεθνής διάκριση για τα Λεύκαρα: Ανάμεσα στα 40 καλύτερα τουριστικά χωριά


Πηγή: ΚΥΠΕ

Tα Λεύκαρα έχουν μια διαφορετική αυθεντικότητα και καινοτόμες επιχειρήσεις, γι’ αυτό και βραβεύτηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως ένα από τα 40 καλύτερα τουριστικά χωριά, ανέφερε την Παρασκευή ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Ο κ. Περδίος παρευρέθηκε με τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας και άλλους φορείς της επαρχίας σε κυπριακό πρόγευμα (brunch) που πρόσφεραν τα Λεύκαρα και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), με την ευκαιρία της διάκρισης που έλαβαν πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως ένα από τα 40 καλύτερα τουριστικά χωριά (Best Tourism Villages).

Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο αλλά και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λευκάρων για την συγκεκριμένη βράβευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ο  Οργανισμός είχε ξεκινήσει πέρσι την συγκεκριμένη εξαγγελία και ενημέρωσε σχετικά το Υφυπουργείο Τουρισμού για την πρόθεσή του να βραβεύσει περίπου 40 χωριά ανά το παγκόσμιο, είπε.

Πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή κρίναμε ότι τα Λεύκαρα θα μπορούσαν να βραβευθούν γιατί ως Υφυπουργείο θεωρούμε πως το χωριό δεν πρέπει να είναι γνωστό μόνο για τα λευκαρίτικά του, τα οποία είναι παγκοσμίως ξακουστά. Τα Λεύκαρα έχουν μια διαφορετική αυθεντικότητα, καινοτόμες επιχειρήσεις που προσφέρουν κυπριακά εδέσματα και κυπριακό πρόγευμα (brunch), που είναι μια από τις πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου Τουρισμού τα τελευταία χρόνια».

Ανέφερε ακόμα ότι «το Υφυπουργείο Τουρισμού ζήτησε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) να βοηθήσει τον Δήμαρχο και το Συμβούλιο να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αφού τελικά τα Λεύκαρα κατάφεραν να βραβευθούν και είναι πλέον ένα από τα 40 καλύτερα τουριστικά χωριά στον κόσμο».

May be an image of text that says "Best Tourism Village by UNWTO UNWTO BEST TOURISM VILLAGES byLNWIO THE WORLD TOURISM ORGANIZATION RECOGNIZES PANO LEFKARA (CYPRUS) BEST TOURISM VILLAGE 2021 MOURISM BEST VILLAGES MADRID, DECEMBER 2021"

Ο Αγρός, συνέχισε ο Σάββας Περδίος, «που επίσης υπέβαλε αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, είναι πολύ κοντά στο να πιστοποιηθεί φέτος μεταξύ των καλύτερων τουριστικών χωριών του κόσμου, εάν προβεί σε ορισμένες βελτιώσεις που ζήτησε ο Οργανισμός».

«Φέτος θα υποβάλουμε αιτήσεις για άλλα τρία χωριά», είπε, και πρόσθεσε πως «θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό επιβραβεύονται οι προσπάθειες όχι μόνο των Λευκάρων και της ΕΤΑΠ, αλλά και του Υφυπουργείου Τουρισμού, ούτως ώστε τα χωριά μας να αναδειχθούν όπως πρέπει ανά το παγκόσμιο».

Σημείωσε επίσης πως «αρκετά χωριά της Κύπρου αξίζουν να βραβευθούν» και πρόσθεσε πως «ένα τεράστιο ποσό του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού χρησιμοποιείται για βελτίωση των χωριών και για πιστοποίησή τους, ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι με το συγκεκριμένο βραβείο που έλαβαν τα Λεύκαρα. Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε σε όλους την ευκαιρία να επισκεφθούμε διάφορες περιοχές της Κύπρου και να νιώσουμε πραγματικά περήφανοι που έχουμε τέτοια αυθεντικότητα και μοναδικότητα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε ότι «έχουμε πετύχει μια πολύ μεγάλη διάκριση, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επέλεξε τα Λεύκαρα ως ένα από τα καλύτερα τουριστικά χωριά στον κόσμο. Αυτή η διάκριση τιμά πρώτα την χώρα μας και σίγουρα τα Λεύκαρα, μεγιστοποιεί τις δικές μας ευθύνες και οφείλουμε αυτό που δανειστήκαμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με όραμα αλλά και αποφασιστικότητα, με σχέδιο και έργο για να διατηρήσουμε αυτό τον αρχιτεκτονικό πλούτο και παράλληλα να δώσουμε στον πολίτη αυτό που απαιτεί για να ζει ή να επισκέπτεται τα Λεύκαρα. Χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση προβολής της Κύπρου ούτως ώστε να διατηρηθεί ο αρχιτεκτονικός θησαυρός αλλά και να παραδίδονται στον πολίτη τα κοινωνικά έργα».

Κληθείς να αναφέρει ποια είναι τα στοιχεία που ξεχώρισαν τα Λεύκαρα ώστε να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού, ο Δήμαρχος είπε πως «είναι η διατήρηση του αρχιτεκτονικού πλούτου, η αντίσταση στα ιδιωτικά συμφέροντα και στο τσιμέντωμα του χωριού και στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι το Κέντρο Φιλοξενίας Ενηλίκων και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λευκάρων».

Επίσης, συνέχισε «αγοράσαμε, απαλλοτριώσαμε και συγκρουστήκαμε, αλλά καταφέραμε να δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής για τους επισκέπτες όπως είναι το Συνεδριακό Κέντρο και οι χώροι στάθμευσης».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Ντίνος Λευκαρίτης εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια» στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάρων, αφού όπως εξήγησε «η περιοχή είναι πάρα πολύ αναβαθμισμένη σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν από μερικά μόλις χρόνια. Βλέπουμε μια εξαιρετική κοινότητα και γι’ αυτό άλλωστε έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, γεγονός που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

Πρόσθεσε ότι «ως ΕΤΑΠ είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τέτοιου είδους προσπάθειες, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού».

 Κύριες Ειδήσεις

Translate »