Breaking News

Συνεργασία του Δήμου Αθηένου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στο Έργο «Αθηενίτικα της Διατροφής μας»


Ο Δήμος Αθηένου και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας τους για την προβολή και προώθηση του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης της Αθηένου, συμμετέχουν στο Έργο «Τα Αθηενίτικα της Διατροφής μας», με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού δικτύου ανάδειξης και προβολής της τοπικής γαστρονομίας της Αθηένου. Πρόκειται για ένα Έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας & Αμμοχώστου, στα πλαίσια του Μέτρου 19-LEADER «Δράσεις Συνεργασίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό €30.000.

 

 

  1. Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι ο Δήμος Αθηένου και συμμετέχουν επίσης ως εταίροι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, καθώς και Αθηενίτες παραγωγοί αθηενίτικου ψωμιού και αθηενίτικου λοκουμιού του γάμου.

Αναλυτικότερα, το Έργο στοχεύει:

α. Στη διείσδυση των αθηενίτικων προϊόντων στην τουριστική βιομηχανία μέσω της αξιοποίησής τους στο πρόγευμα των ξενοδοχείων.

β. Στην αναβάθμιση των συσκευασιών και της παρουσίασης, ώστε να καταστούν ελκυστικά δώρα.

γ. Στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας ώστε να πετύχουν την κατοχύρωση στο ψωμί, στο λουκούμι και στο αθηενίτικο λάδι ως προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

δ. Στη μετάδοση της γνώσης και του σεβασμού για την παράδοση στα παιδιά και στις μέλλουσες γενεές της Αθηένου και της Κύπρου γενικότερα, μέσα από δράσεις γνωριμίας των παιδιών με τα αθηενίτικα προϊόντα.

  1. Μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί τα ακόλουθα:

α. Έχει διαμορφωθεί κοινό σήμα (brand) για ένα καλάθι αθηενίτικων προϊόντων.

β. Έχει εκδοθεί ο Οδηγός «Αθηενίτικες Γεύσεις και Αρώματα στη Διατροφή μας», υπό τη γενική επιμέλεια του σεφ Γιώργου Κυπριανού, με συνταγές από αθηενίτικα προϊόντα.

γ. Έχει ξεκινήσει η ετοιμασία δύο φακέλων για προώθηση κατοχύρωσης ως ΠΓΕ του αθηενίτικου ψωμιού και του λοκουμιού από την Εταιρεία «Α. Μ. Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ».

δ. Έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία εργαστήριο εκπαίδευσης σεφ ξενοδοχείων στο ξενοδοχείο Lordos Beach Hotel & Spa από τον σεφ Γιώργο Κυπριανού και  βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα προώθησης των αθηενίτικων προϊόντων στα ξενοδοχεία της Λάρνακας Lordos Beach Hotel & Spa, Radisson Beach Resort Larnaca, Golden Bay Beach Hotel, Sentido Sandy Beach και Lebay Beach Hotel.

  1. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια του 5ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για την τοπική γαστρονομία, οι οποίες θα απευθύνονται σε παιδιά. Παράλληλα, θα προσφέρεται στα παιδιά δωρεάν υγιεινό πρόγευμα από αθηενίτικα προϊόντα και η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαρία Καντηλάφτη θα δίνει συμβουλές σε γονείς και παιδιά για την υγιεινή διατροφή με αθηενίτικα προϊόντα.

Επίσης στο Έργο προβλέπεται να γίνει εκπαίδευση παραγωγών για τη χρήση βελτιωμένων συσκευασιών στα τοπικά αθηενίτικα προϊόντα.

  1. Η Αθηένου ήταν διαχρονικά και παραμένει στο επίκεντρο της κυπριακής γαστρονομίας. Το Έργο «Τα Αθηενίτικα της Διατροφής μας» συμβάλλει ακριβώς στην ενίσχυση και στην προβολή αυτής της μοναδικότητας.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »