Απειλείται «έκρηξη» εκατομμυρίων για τα καύσιμα στη Λάρνακα


Πηγή: philenews.com


Εκατομμύρια κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση που παρατηρείται στη μετακίνηση των αποθηκευτικών χώρων υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, όπως προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και ο «καβγάς» αφορά στον χώρο εκφόρτωσης του υγραερίου.

 

Εκ μέρους της κοινοπραξίας των εταιρειών πετρελαιοειδών, ο κ. Ντίνος Λευκαρίτης κατηγόρησε την Αρχή Λιμένων ότι τις κατευθύνει προς τις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας στην περιοχή, κάτι το οποίο θα τους κοστίσει πέραν των €5,5 εκατ., ενώ η Αρχή Λιμένων (η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία) με σημείωμα που απέστειλε στη Βουλή, υποστηρίζει ότι μελέτη ανεξάρτητου οίκου καταλήγει πως για την εξυπηρέτηση των φορτίων θα μπορούσε, είτε να δημιουργηθεί αγκυροβόλιο από την κοινοπραξία (για το οποίο η Αρχή Λιμένων έδωσε έγκριση από το 2015), είτε να χρησιμοποιηθούν εγκαταστάσεις της εταιρείας VTTV που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντίνος Λευκαρίτης: Θέλουμε να είμαστε πάντα αυτάρκεις

 

Στη μέση της αντιπαράθεσης ο δήμαρχος και οι βουλευτές Λάρνακας, οι οποίοι τονίζουν πως δεν θα δεχθούν νέα αναβολή στη μετακίνηση του συνόλου των εγκαταστάσεων (υγρών καυσίμων και υγραερίου) που, έτσι κι αλλιώς, λόγω κορωνοϊού φαίνεται να μετατίθεται μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. Ειδικά ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, υπέδειξε πως ουδείς συντονισμός υπάρχει, κάτι το οποίο εντείνει τις ανησυχίες για νέες καθυστερήσεις.

 

Χαρακτηριστική τού όλου κλίματος και της διαφοράς προσέγγισης εταιρειών πετρελαιοειδών και της Αρχής Λιμένων ήταν και η αναφορά του κ. Λευκαρίτη, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε και τα εξής: «Εκπονήσαμε μελέτη και η Αρχή Λιμένων προχώρησε σε δική της μελέτη με βάση την οποία θα έπρεπε να πληρώσουμε €5,5 εκατ. για να κατεβάσουν τις σωλήνες στις εγκαταστάσεις τους, ώστε να μπορούν να δένουν τα μικρότερα πλοία του υγραερίου. Τους είπαμε πως έχουμε εκτίμηση για δημιουργία αγκυροβολίου για €2,5 εκατ., ενώ αν τα πλοία που μεταφέρουν το υγραέριο εισέρχονται στο λιμάνι, το κόστος μας θα είναι €400.000 – €500.000, δηλαδή μόνο τους αγωγούς, διότι οι υποδομές υπάρχουν για εξυπηρέτηση και των πετρελαιοειδών. Η Αρχή Λιμένων, είπε ότι δεν θα λάβει υπόψη τη μελέτη των εταιρειών (εκπονήθηκε από την εταιρεία Lloyd’s) επειδή αυτές την ανέθεσαν, γι’ αυτό θα εκπονείτο νέα μελέτη από ανεξάρτητο οίκο. Διέρρευσε ένας χρόνος για να ζητήσουν προσφορές, βρήκαν άλλη εταιρεία, εκπόνησαν τη μελέτη και μας απάντησε (η Αρχή) πριν ενάμιση μήνα, ότι είναι αρνητική. Το υπουργείο μάς έστειλε τη μελέτη και τη διεξήλθαμε και δεν λέει  βασικά ότι απαγορεύεται να μπαίνουμε στο λιμάνι.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νεκρανάσταση άδειων ντεποζίτων Λάρνακας

 

Ως κατάληξη θέλω να πω δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι ως κοινοπραξία μάς ενδιαφέρει το κόστος, διότι το υγραέριο έχει ημερομηνία λήξης δεδομένου ότι σε δέκα χρόνια θα έρθει το φυσικό αέριο. Γι’ αυτή την υποδομή θα επενδύσουμε €28 – €30 εκατ. Ό,τι κάνουμε στηρίζεται σε μελέτες και δεν δέχομαι η Αρχή Λιμένων να νομίζει ότι μπορεί να μας κατευθύνει σε συγκεκριμένη εταιρεία ή σε συγκεκριμένους χώρους. Αν αυτό θεωρούν, είμαστε αρνητικοί και καταθέτω ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε θα είναι ασύμφορο όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για τον κυπριακό λαό στον οποίο θα μετακυλιστεί το κόστος. Αν μας δοθούν οι κατάλληλες άδειες δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τον Ιούνιο του 2021».

 

Στηριχθήκαμε σε μελέτη, λέει η Αρχή Λιμένων

 

Σε σημείωμα της Αρχής Λιμένων αναφέρεται πως το 2015 η κοινοπραξία υπέβαλε αίτηση για δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Βασιλικού για εισαγωγή υγραερίου. Το 2016 υπεβλήθη νέο αίτημα για χρήση του αγκυροβολίου, το οποίο θα κατασκεύαζε η κοινοπραξία, ώστε να εγκαταστήσει τέσσερις  υποθαλάσσιους αγωγούς για φορτοεκφόρτωση πετρελαιοειδών. Το κόστος εκτιμήθηκε στα €5 εκατ. Στις 22.7.2019 για πρώτη φορά τέθηκε θέμα εκφόρτωσης υγραερίου εντός του λιμανιού και η κοινοπραξία ενημέρωσε το Υπουργείο Ενέργειας πως το αγκυροβόλιο δεν είναι ασφαλές λόγω καιρικών συνθηκών. Στο μεταξύ, ελήφθη η μελέτη της κοινοπραξίας, οπόταν η Αρχή Λιμένων αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση δικής της μελέτης ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των ευρημάτων. Ο οίκος (Quality Link) που ανέλαβε εξέτασε τρία διαφορετικά σημεία εκφόρτωσης υγραερίου: Εκφόρτωση από το δυτικό κρηπίδωμα της λιμενικής εγκατάστασης της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, εκφόρτωση από το Jetty της VTTV berth και εκφόρτωση από το προτεινόμενο αγκυροβόλιο της VLPG.

 

Από τη μελέτη και την παρουσίαση της Quality Link, διαφάνηκε ότι η εκφόρτωση υγραερίου LPG από το δυτικό κρηπίδωμα της λιμενικής εγκατάστασης της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, είναι απαγορευτική αφού τίθενται σοβαρά θέματα ασφάλειας.
Ως εκ τούτου, η εισήγηση της μελέτης Quality Link είναι ότι για λόγους ασφάλειας δεν μπορεί να διεξάγεται η εκφόρτωση LPG εντός λιμένα. Πέραν τούτου, η μελέτη Quality Link εισηγείται όπως οι ενδιαφερόμενοι (εταιρείες εισαγωγής υγραερίου) εξετάσουν τις άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις:

 

Α) Την εκφόρτωση από το Jetty της VTTV.
Β) Την εκφόρτωση από το προτεινόμενο αγκυροβόλιο της VLPG.

 

Για σκοπούς αναφοράς, σημειώνεται ότι η μελέτη Quality Link κατέδειξε ότι η εκφόρτωση LPG στην ανοικτή θάλασσα από τις λύσεις Α και Β είναι ασφαλής. Η χρήση του jetty της VTTV φαίνεται ότι είναι η πιο γρήγορη και φθηνότερη λύση σε σχέση με τη δημιουργία νέου αγκυροβολίου της VLPG. Η εκτίμηση κόστους είναι γύρω στα €5 εκατομμύρια για μετατροπή του υφιστάμενου σημείου πρόσδεσης αρ. 4 της VTTV, και γύρω στα €9 εκατομμύρια για τη δημιουργία ενός νέου, ασφαλούς αγκυροβολίου το οποίο θα αντέχει στις καιρικές συνθήκες.Κύριες Ειδήσεις

Translate »