Breaking News

Ανδρέας Βύρας: Σε τροχιά ανάπτυξης η Λάρνακα


Πηγή: stockwatch.com.cy

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σε συνέντευξη του στη StockWatch,  εξηγεί γιατί πιστεύει ότι το εμπορικό κέντρο της πόλης θα παραμείνει ζωντανό και αναλύει όλα τα έργα που βρίσκονται στα σκαριά σε ολόκληρο το εύρος του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Αναλύει το Master Plan του τεράστιου project ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου Λάρνακας – Ορόκλινης μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης των δεξαμενών καυσίμων, αλλά και του μεγαλεπήβολου έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας και παραθέτει τα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες από αυτά τα έργα.

Παράλληλα αναλύει το όραμα του για τη Λάρνακα το οποίο όπως υποδεικνύει βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Στη συνέντευξη του καταθέτει τις θέσεις του σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκφράζει αισιοδοξία ότι η βουλή θα εγκρίνει τελικά το σχετικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της.

 

 

Ακολουθεί η συνέντευξη

-Ο εμπορικός κόσμος της Λάρνακας ανησυχεί για μαρασμό του κέντρου λόγω του ανοίγματος του νέου Mall. Τι προτίθεται να πράξει ο Δήμος ως αντιστάθμισμα και για να βοηθήσει τα καταστήματα των κεντρικών εμπορικών οδών της πόλης να αντέξουν τον ανταγωνισμό;

Είναι γεγονός ότι ο υπάρχει μια φυσιολογική ανησυχία στον κόσμο του Εμπορικού Κέντρου σε σχέση με την λειτουργία του Metropolis Mall στην πόλη μας. Σίγουρα οι εγκαταστάσεις του mall αποτελούν μια τεράστια ανάπτυξη και επένδυση η οποία δημιουργεί πολλές δυνατότητες καθώς και πολλές θέσεις εργασίας.

Όμως θεωρώ ότι το Εμπορικό Κέντρο της Λάρνακας, με τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα ολοκληρώνονται, όπως η Δημοτική Αγορά, ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας Πολιτισμού (Λέσχη Λάρνακας) ο οποίος πέραν των άλλων φιλοξενεί και το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας, το Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνική Πρόνοια και Απασχόληση,  την Αποκατάσταση εξωτερικών όψεων συγκροτήματος Ζουχούρι  και διαμόρφωση εσωτερικής Πλατείας και με την ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο κέντρο της Λάρνακας έχει αποτίσει μια δική του χάρη και ομορφιά που θα το κρατάνε πάντα ζωντανό και δραστήριο. Σημειώνω επίσης τον προγραμματισμό των νέων έργων, μέρος των οποίων αφορούν το Εμπορικό Κέντρο όπως είναι η ανάπλαση της Πλατεία Αλκής και Ακροπόλεως και η πλακόστρωση των οδών Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέως μαζί με όλους τους κάθετους δρόμους που συνδέουν το Εμπορικό Κέντρο με το Παραλιακό Μέτωπο των Φοινικούδων.

Ας μου επιτραπεί να πω ότι, η Λάρνακα πλέον έχει δυο Malls, ένα κλειστό που είναι το Metropolis Mall και ένα υπαίθριο, αυτό του Εμπορικού Κέντρου στην καρδία της πόλης η δομή του οποίου και οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε ένα μεγάλο υπαίθριο Mall.

Ο Δήμος Λάρνακας όμως για να βοηθήσει περαιτέρω αλλά και για να κρατήσει το Εμπορικό Κέντρο ζωντανό, προβαίνει σε κάποιες μικρές αλλά σημαντικές ενέργειες όπως η παραχώρηση δωρεάν στάθμευσης στη νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας για δυο ώρες μόνο, άνοιγμα χώρου στάθμευσης Δημοτικού Σχολείου Καλογερά και του Ευρυβιάδειου Γυμνασίου, τοποθέτηση επιπλέον παγκακίων, η τοποθέτηση σκίαστρων στις οδούς Ζήνωνος, Ερμού και Ζήνωνος Πιερίδη καθώς επίσης και την ετοιμασία ενός προωθητικού spot για το Εμπορικό Κέντρο ως μέρος προωθητικής καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία νέου application το οποίο θα συγκεντρώνει σωρεία πληροφοριών το οποίο θα είναι στην διάθεση των καταστηματαρχών για καταχώρηση ενημερώσεων σχετικά με  την παραχώρηση εκπτώσεων κ.τ.λ.

 

 

 

-Με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων καυσίμων φαίνεται να μπαίνουν οι βάσεις για σημαντικές αναπτύξεις στη Λάρνακα. Ποιά είναι τα πλάνα για αξιοποίηση της περιοχής;

Πρόσφατα έχει παρουσιαστεί το Σχέδιο Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων στην αστική περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών.

Το Σχέδιο αυτό εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης Αστικής Αναζωογόνησης που περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους.

Τα προτεινόμενα έργα, Σύμφωνα με το Σχέδιο, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία Αστικής Πλατείας στα όρια της επαφής του Κεντρικού Πολυλειτουργικού Πυρήνα με τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, η δημιουργία επίχωσης με μορφή εκτεταμένου δημόσιου γραμμικού πάρκου σε όλο το παραλιακό μέτωπο (αρχιτεκτονικός διαγωνισμός), η δημιουργία πολυλειτουργικού/ περιβαλλοντικού άξονα στην οδό Ψηλορείτη, η αναδιαμόρφωση της κοίτης του ποταμού Αρχαγγέλου Καμίτση και όλων των καναλιών, η δημιουργία οικογειτονιών, κηπούπολης (Αρκολείβαδα) και ολοκλήρωση του οδικού δικτύου.

Βασική προϋπόθεση και όραμα είναι μια αναζωογονημένη, καθαρή, φιλική στον κάτοικο, τον εργαζόμενο και τον επισκέπτη περιοχή, που θα επαναπροσδιορίζει και ενισχύει τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα δημιουργώντας ένα αειφόρο, υγιές, ποιοτικό, πολυλειτουργικό αστικό περιβάλλον, το οποίο θα αποτελεί προορισμό επιλογής για κατοίκηση, εργασία και αναψυχή.

Η διαδικασία της επίτευξης της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ήταν δύσκολη, επίμονη και ιδιαίτερα περίπλοκη.  Παρόλα αυτά, ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της πόλης αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την στενή συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, των Βουλευτών,  των αρμόδιων Υπουργείων,  των αρμόδιων Κρατικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, Φορέων, των Εταιρειών Πετρελαιοειδών και Υγραερίου και κυρίως των δημοτών της Λάρνακας, αυτή η διαδικασία φτάνει στο τέλος της, με την Λάρνακα πλέον να απαλλάσσεται από ένα σοβαρό κίνδυνο.

Όλοι μας εργαστήκαμε με ένα κοινό γνώμονα, την υγεία, την ασφάλεια, και προπάντων την ευημερία των δημοτών και της πόλης μας.

 

 

 

-Επί δικής σας θητείας έχουν τεθεί τα θεμέλια για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της πόλης, την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, ένα έργο που για δεκάδες χρόνια παρέμενε στα χαρτιά. Πως σχολιάζετε;

Όπως είναι γνωστό, ο επιτυχών προσφοροδότης είναι η Kition Ocean Holdings. Το έργο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000μ2 και περιλαμβάνει το Λιμάνι και  Μαρίνα αλλά και την γύρω περιοχή.

Πρόσφατα, μας έχει παρουσιαστεί το  νέο αναθεωρημένο Master Plan από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kition κ. Πάνο Αλεξάνδρου και τους Έλληνες και Ισπανούς Μελετητές του Έργου.

Η πορεία των εργασιών στην παρούσα φάση βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και το πρώτο τετράμηνο του 2022 η διαχείριση θα περάσει εξ’ ολοκλήρου στα χέρια της Κοινοπραξίας από την συνδιαχείριση που γίνεται τώρα με την Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Το Master Plan αποτελεί μια πρόταση που θα προσδώσει στην πόλη της Λάρνακας ουσιαστική ώθηση αλλά και πρωταγωνιστική θέση τόσο ολόκληρης τη χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το έργο αποσκοπεί να αναμορφώσει ολοκληρωτικά την ζωτικής σημασίας και απεριορίστων δυνατοτήτων ενιαία περιοχή Λιμανιού και Μαρίνας αλλά και της γύρω περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Απώτερος σκοπός του έργου είναι να καταστεί η χώρα προορισμός επενδύσεων με προοπτικές σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, η δημιουργία ενός εξαιρετικά λειτουργικού Λιμανιού που θα σέβεται το περιβάλλον και την περιοχή όσο και η δημιουργία μιας από τις πιο σύγχρονες και όμορφες Μαρίνες στην ανατολική Μεσόγειο η οποία θα φιλοξενεί περισσότερα από 800 σκάφη όλων των μεγεθών.

Μέσω του έργου αυτού δίνεται η ευκαιρία δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια αναπτυξιακά έργα, το οποίο θα δημιουργήσει πέραν των τεσσάρων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.   Σημειώνεται ότι το Master Plan έχει υποβληθεί στα αρμόδια όργανα του κράτους για έγκριση και έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών.

Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας θα εκτελεσθεί σε τέσσερεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημόσιων χώρων και βραχιόνων στην περιοχή της Μαρίνας. Η φάση αυτή ενδέχεται να προσφέρει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο στην πόλη αφού θα ενοποιήσει συγκεκριμένα τον παραλιακό πεζόδρομο των Φοινικούδων. Επιπρόσθετα θα κατασκευαστούν κτηριακές εγκαταστάσεις όπως Λιμεναρχείο, Ναυτικός Όμιλος, κτίριο εισόδου στο Λιμάνι,  κτίριο πολλαπλών χρήσεων καθώς και ο τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας καθιστώντας την πόλη ένα τουριστικό κόμβο.

Κατά τη δεύτερη φάση, θα κατασκευαστούν στην περιοχή Μαρίνας, κτίρια τα οποία θα περιλαμβάνουν διαμερίσματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, χώρους ψυχαγωγίας και χώρους στάθμευσης. Επίσης θα δημιουργηθεί κτίριο για συντήρηση και επισκευή σκαφών. Επιπρόσθετα προτείνεται η δημιουργία επιχειρησιακού πάρκου το οποίο θα αποτελείται από γραφείο και χώρους εκπαίδευσης. Τέλος θα ανεγερθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με θέα το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την Μαρίνα το οποίο θα περιλαμβάνει beach club και χώρους στάθμευσης.

Στην τρίτη φάση, στην περιοχή της Μαρίνας θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο φουτουριστικό κτίριο με πανοραμική θέα 360 μοιρών όπου θα υπάρχουν οροφοδιαμερίσματα, εστιατόριο και χώροι στάθμευσης. Επίσης θα αναγερθούν ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα και αγκυροβόλιο. Στην βόρεια πλευρά θα ανεγερθεί ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και χώρο στάθμευσης. Θα υπάρχουν βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως κτίριο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, υποσταθμοί ΑΗΚ, υπηρεσίες Μαρίνας, κτίριο συντήρησης και επισκευής σκαφών και εργαστήρια και αποθήκες για εξοπλισμό σκαφών.

Κατά την τέταρτη και τελευταία φάση θα προστεθούν επιπλέον ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα, γκαράζ και θέση αγκυροβολίας. Επίσης θα κατασκευαστούν οικιστικά και εμπορικά κτίρια ενώ στην περιοχή Λιμανιού θα προστεθούν νέες αποθήκες.

Το έργο στην ολότητα του διακατέχεται από  πράσινη αντίληψη η οποία  διέπει την κατασκευή και η υλοποίηση του έργου. Έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι απαραίτητες παράμετροι για να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον τόσο κατά την υλοποίηση του όσο και μεταγενέστερα μετά την παράδοση του έργου.

Σημειώνεται ότι, έχει υποβληθεί αίτηση στο Τμήμα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για αναπαλαίωση της υφιστάμενης αποβάθρας η οποία θα αρχίσει άμεσα μετά την έκδοση της εν λόγω άδειας.

Η ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας αναμένεται να συνεισφέρει  αύξηση στο ΑΕΠ κατά 120 εκατομμύρια και θα προσφέρει πέραν των 4,000 θέσεων εργασίας.

 

 

 

-Έχετε δηλώσει ότι η ουσία της μεταρρύθμισης δεν είναι οι συγχωνεύσεις Δήμων. Ποια θεωρείτε ότι είναι η ουσία;

Η ουσία αλλά και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης είναι να ρυθμίζει ένα νέο σύστημα, στο οποίο οι Δήμοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορούν να ασκούν ουσιαστική πολιτική, μέσω της διοικητικής και της οικονομικής τους αυτοτέλειας από το κεντρικό Κράτος. Με άλλα λόγια, θα καταστούν πραγματικές τοπικές αυτο-κυβερνήσεις, όπως ορίζει και ο Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προσφορά της καλύτερης δυνατής ποιότητας υπηρεσιών στον πολίτη, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αυτό θα επιτευχθεί διασφαλίζοντας τους βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης. Οι νέοι Δήμοι θα έχουν αυξημένες αποκλειστικές αρμοδιότητες και εξουσίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι σχολικές εφορίες, η δημοτική αστυνομία, τα υγειονομικά ζητήματα, μεταξύ άλλων, γεγονός που αποτελεί ουσιαστικά και το βασικότερο πυλώνα της μεταρρύθμισης. Επιπλέον, θεσμοθετείται η διαβούλευση με διάφορες κρατικές υπηρεσίες, εκεί όπου εμπλέκονται και οι Τοπικές Αρχές, ώστε να μη λαμβάνονται αποφάσεις γι’ αυτές, χωρίς αυτές.

Οι νέοι Δήμοι θα είναι οικονομικά ανεξάρτητοι από το Κεντρικό Κράτος. Η κρατική χορηγία, η οποία θα προέρχεται από τα τέλη κυκλοφορίας των ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων, ενισχύεται σημαντικά, εισάγοντας ταυτόχρονα ενισχυμένους μηχανισμούς διασφάλισης της διαφάνειας.

Οι νέοι Δήμοι θα είναι διοικητικά αυτοτελείς από το Κεντρικό Κράτος, ώστε να μπορούν να ασκούν πραγματική πολιτική στην τοπική κοινωνία. Δεν θα ασκείται πλέον έλεγχος σκοπιμότητας αλλά έλεγχος νομιμότητας.

Οι νέοι Δήμοι, ως μεγαλύτερες οντότητες με ενισχυμένες εξουσίες, θα έχουν την απαραίτητη λειτουργική δομή, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη. Έγινε προσπάθεια ώστε τα καθήκοντα τόσο των αιρετών, όσο και ο τρόπος λειτουργίας των Επιτροπών να μην συγκρούονται και να διασφαλίζουν τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία.

Η δημιουργία μεγαλύτερων οντοτήτων ως εκ τούτου, δεν αποτελεί στόχο ή την ουσία της μεταρρύθμισης, αλλά ένα απαραίτητο εργαλείο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του νέου εκσυγχρονισμένου και εξευρωπαϊσμένου συστήματος διακυβέρνησης, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν πολλαπλές οικονομοτεχνικές μελέτες εμπειρογνωμόνων.

 

 

 

-Πιστεύετε ότι η βουλή θα εγκρίνει τελικά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να καταστούν πραγματικά αυτόνομες οι τοπικές αρχές ή θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα και καθυστερήσεις στη συνέχεια;

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την κατάληξη της διαδικασίας. Όμως, η απόφαση της Βουλής για παράταση της υφιστάμενης θητείας για τους σκοπούς της μεταρρύθμισης, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα αισιόδοξο σημάδι για την κατανόηση της αναγκαιότητας της μεταρρύθμισης και την αποφασιστικότητα για επίτευξή της.

 

 

 

-Πως θα επωφεληθεί ο απλός πολίτης από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει στο επίκεντρό της τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Όπως προανέφερα, στόχος είναι να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ας μην ξεχνούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, αφουγκράζεται και γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο τις ανάγκες του. Με την υφιστάμενη κατάσταση, πολύ συχνά όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες αυτές. Μέσω της μεταρρύθμισης, οι Τοπικές Αρχές θα έχουν και την οικονομική δυνατότητα και τη διοικητική αυτονομία να παράγουν ουσιαστική πολιτική για την τοπική κοινωνία σε συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας.

 

 

 

– Πως βλέπετε να αλλάζει η πόλη στα επόμενα χρόνια και ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όραμα σας για τη Λάρνακα, δεδομένου ότι θα παραμείνετε στην θέση του Δημάρχου για άλλα δυόμισι χρόνια;

Το όραμα για την Λάρνακα παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο και η καθημερινή προσπάθεια επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτό χωρίς παρεκκλίσεις.

Οι διάφορες αναπτύξεις και πρωτοβουλίες ιδιωτικές και κρατικές, το σύνολο των έργων που υλοποιούνται έχουν θέσει την Λάρνακα σε τροχαία σημαντικής ανάπτυξης. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα πάντα είναι πολλά.

Το όραμα για την Λάρνακα ξεδιπλώνεται μέσα από το τρίπτυχο: Λάρνακα ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. Μια Λάρνακα, ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της. Με γνώμονα αυτό το τρίπτυχο μεθοδικά εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση για την ευημερία της πόλης μας, σε όλους τους τομείς και κατ’ επέκταση του τόπου μας!

Πρέπει να εμπιστευτούμε τις δυνατότητες της πόλης μας και να λειτουργήσουμε όλοι σαν μια ομάδα πίεσης με ανεπτυγμένο το αίσθημα της τοπικής συνείδησης, για να διεκδικήσουμε από κοινού όλα όσα δικαιούμαστε.

Μέσα στα πλαίσια αυτά αλλά και σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα της Λάρνακας, είμαστε ένας Δήμος προοδευτικός και ελκυστικός και συνάμα και πρότυπο για άλλους Δήμους.Κύριες Ειδήσεις

Translate »