Breaking News

Αβέρωφ: Η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία της Λάρνακας σε έργα ανάπτυξης


Η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία της Λάρνακας με τα έργα που θα γίνουν, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του και η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους Λαρνακείς στην υλοποίηση των μεγάλων οραμάτων που έχουν για την πόλη τους.

Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο λιμάνι Λάρνακας. Επεσήμανε ότι τα δύο πιο μεγάλα έργα υποδομής που έγιναν ποτέ στον τόπο μας είναι του Αεροδρομίου Λάρνακας και του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας.

«Χαίρομαι που σήμερα βρίσκομαι στην όμορφη Λάρνακα, την πόλη του Ζήνωνα, την πόλη που αλλάζει», ανέφερε, συγχαίροντας τόσο τον Δήμο Λάρνακας όσο και όλες τις δημοτικές ομάδες που στήριξαν το όραμα της Λάρνακας.

Συγχάρηκε επίσης, την Κυβέρνηση που, όπως σημείωσε, κάνει πράξη ένα αίτημα δεκαετιών αυτής της πόλης, αυτό της ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας.

«Ο επενδυτής έχει αναφερθεί ότι από την 1η Απριλίου 2022 αναλαμβάνει την διαχείριση. Χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε σύγχρονα αεροδρόμια και ποτέ η πόλη της Λάρνακας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχε το κράτος την δυνατότητα να επενδύσει 1,2 δις για το λιμάνι και την μαρίνα της Λάρνακας. Άρα η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κάνει θαύματα», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, υλοποιούνται κι άλλα έργα στην πόλη της Λάρνακας. «Ήδη μεγάλο μέρος έχει απομακρυνθεί από τις αποθήκες για τα υγρά καύσιμα, τα ασφαλτικά και βάζουν μπρος την μετακίνηση για το υγραέριο. Μεγάλες προοπτικές για την Λάρνακα και μπορώ να κάνω την δική μου πρόβλεψη ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία της Λάρνακας με το παραλιακό μέτωπο να καθαρίζει από τα Λειβάδια μέχρι το Αεροδρόμιο. Θα είναι η πόλη της Κύπρου που θα έχει τους πιο βασικούς πυλώνες υποδομής – Αεροδρόμιο, Λιμάνι, μαρίνα. Το μέλλον σας ανήκει κι εμείς ο ΔΗΣΥ και ως Κυβέρνηση θα είμαστε δίπλα σας στην υλοποίηση των μεγάλων οραμάτων που έχετε για την πόλη σας», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη του, κατά την διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα μεγάλα θέματα της πόλης.

Ο κ. Βύρας ευχαρίστησε για την μέχρι τώρα συνεργασία με τον ΔΗΣΥ που, όπως είπε, είναι προς όφελος της πόλης «γιατί καταφέραμε και βάλαμε πίσω μας τις διαφορές, είτε πολιτικές ιδεολογίες κι όλοι δουλέψαμε για το καλό της Λάρνακας».

Αναφερόμενος στην περιοχή του λιμανιού Λάρνακας, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η Λάρνακα για δεκαετίες επιζητούσε και αγωνιούσε για το μέλλον και την ανάπτυξη αυτής της περιοχής.

«Το πρώτο και σημαντικό βήμα έχει γίνει με την ανάθεση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας στους επενδυτές, στην εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd. Με τα δεδομένα μέχρι σήμερα είναι και το νέο master plan που μας έχει παρουσιαστεί από την εταιρεία, ένα έργο σύμφωνα με τα ‘θέλω’ της Λάρνακας, ένα έργο, το οποίο αλλάζει την Λάρνακα και θα της αποφέρει ακριβώς ότι επιζητούσαμε και δουλεύαμε για χρόνια», πρόσθεσε.

Αυτό που έχουμε αναφέρει στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Βύρας, είναι ότι «τώρα είναι το δεύτερο μέρος, το πιο σημαντικό ίσως και το πιο επίπονο και ακριβώς όλοι μαζί να αποφύγουμε την γραφειοκρατία, να δοθούν οι άδειες και εγκρίσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Είναι ένα έργο, στο οποίο έχει γίνει η μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο, επένδυση η οποία θα αυξήσει το ΑΕΠ ολόκληρης της Κύπρου, 120 εκ. ευρώ και χωρίς την συνεργασία και την βοήθεια όλων θα είναι πολύ δύσκολη η υλοποίηση του. Έχουμε την διαβεβαίωση του Προέδρου ότι θα σταθεί δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πάνος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι οι εργασίες όσον αφορά την μεταβατική περίοδο, συνεχίζονται πυρετωδώς και τηρούνται όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί από την εταιρεία και την κυβέρνηση.

«Η συνεργασία είναι άψογη μπορώ να πω. Ευελπιστούμε ότι μετά την 1η Απριλίου θα είμαστε σε θέση να αναλάβουμε την διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας και αμέσως μετά θα μπορέσουμε να δούμε τα έργα ανάπτυξης να αρχίζουν. Το έργο θα υλοποιηθεί, όπως το έχουμε προγραμματίσει», πρόσθεσε.

Επεσήμανε τέλος, ότι είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο, το «με την συνεργασία όλων, της Λάρνακας, της Κυβέρνησης και της εταιρείας, θα μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας για το καλό της Λάρνακας, για το καλό όλων».

 

 

Δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, ο κ. Βύρας αναφέρθηκε και «στο πάγιο αίτημα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας για δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα. Το δίκαιο αυτό αίτημα για δημιουργία Σχολής το οποίο είναι μεγάλη επιθυμία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας αλλά και του ιδίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ζωτικής σημασίας» είπε και πρόσθεσε πως «τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας μιας Πανεπιστημιακής Σχολής για μια ολόκληρη επαρχία Λάρνακας είναι μια σοβαρή επένδυση για ολόκληρη τη χώρα».

Ο κ. Βύρας είπε ακόμα πως «η ίδρυση της συγκεκριμένης Σχολής σε συνδυασμό με το CMMI – Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας που ήδη λειτουργεί στη  Λάρνακα αναμένεται να αποτελέσουν τους καλύτερους πυλώνες για την οικονομική και  πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στους τομείς της  Γαλάζιας Οικονομίας με πολλαπλά οφέλη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».Κύριες Ειδήσεις

Translate »