Breaking News

On line, έρευνα και σεβασμός στον καταναλωτή


Η μάχη και το μέλλον των malls – high street και on line

Τη μάχη των malls – high street και on line συζήτησε το panel του 2nd Fashion Retail Summit. Η Δήμητρα Χαρτσιώτου, Managing director David-S, αναφέρθηκε στη σταθερή άνοδο στην κατανάλωση που προσδίδει συγκρατημένη αισιοδοξία. «Εξακολουθεί να είναι ενσυνείδητη και στοχευμένη», τόνισε.

Όπως είπε, το προφίλ του Κύπριου καταναλωτή δεν άλλαξε ιδιαίτερα, έχει πλήρη ενημέρωση για τα ξένα brands εξ ου και οι συχνές αγορές όταν ταξιδεύει. Κάτι που δεν ισχύει για τους τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο. «Προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε συγκεκριμένα αριθμητικά μεγέθη που υφίστανται αυξομείωση κατά καιρούς», είπε και πρόσθεσε: «Ο Κύπριος καταναλωτής υπέστη οικονομικό σοκ και καλείται να λειτουργήσει σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Εμείς ως αντιπρόσωποι του λιανικού εμπορίου πρέπει να αλλάξουμε αυτή την αρνητική ψυχολογία».

Για να αποτρέψουμε την αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή πρέπει πρώτα να τον κερδίσουμε συναισθηματικά, σημείωσε. Τόνισε παράλληλα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών επιζητούν τα loyalty schemes. «Κι αυτή η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική όταν είναι άμεση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό δημιουργεί τον καταναλωτή που επιστρέφει κοντά μας. Ο σεβασμός στον καταναλωτή και τις ανάγκες του και προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς είναι πολύ σημαντικά», επεσήμανε.

Αναφερθείσα στο μέλλον, η κ. Χαρτσιώτου τόνισε ότι προβλέπονται μεγάλες αλλαγές, εκφράζοντας όμως, την πεποίθηση ότι αν το μερίδιο του on line μεγεθυνθεί, η αγορά θα καταστραφεί. «Έχουμε τη νοοτροπία της κοινωνικής επαφής και του καλού καιρού, οπότε πιστεύω ότι το on line θα αργήσει να επεκταθεί», κατέληξε.

Μιλώντας για τον ανταγωνισμό στα malls, ο Κύπρος Χατζηστυλλής, General manager The Mall of Cyprus, είπε ότι δαιμονοποιήσαμε τον ανταγωνισμό. «Πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, που νομίζω στην Κύπρο δεν υπάρχει. Αυτό που απαιτείται να κάνουμε είναι έρευνα, μελέτη για τους ανάγκες του καταναλωτή. «Αγωνιζόμαστε να φέρουμε τους καταναλωτές στο χώρο μας. Η μάχη, ο ανταγωνισμός καλύτερα, χρειάζεται έρευνα και πρέπει να σεβαστούμε περισσότερο τον καταναλωτή», ανέφερε.

Από την πλευρά του luxury, η Άνδρεα Ιωάννου, Chief Operating Officer Cara Boutique, τόνισε ότι σήμερα τα καταστήματα του είδους επικεντρώνονται στον millennian καταναλωτή, ο οποίος ασχολείται περισσότερο με τα social media. Παράλληλα, υπάρχει και η νέα δύναμη από millennian designers. «Ως καταστηματάρχες πρέπει να ακολουθούμε αυτές τις τάσεις. Γενικά ο καταναλωτής μέσω του ίντερνετ είναι ενημερωμένος και για το προϊόν του και για τις τάσεις της μόδας», σημείωσε.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι σήμερα η νέα τάση των καταστημάτων, λόγω του ότι οι ομάδες αυτές του πληθυσμού δεν έχουν ακόμα την οικονομική δυνατότητα, επικεντρώνονται περισσότερο στα mall items big business. Συγκεκριμένα: «Δημιουργείται brand loyalty στον millennian καταναλωτή μέσα από μικρά προϊόντα, keyrings, leather goods και I phone cases. Τα προϊόντα που πωλούνται περισσότερο είναι αυτά που έχουν το DNA της μάρκας. Αντίθετα, τα είδη πολυτελείας πωλούνται περισσότερο αν σου δημιουργούν μια εμπειρία, την ιστορία της μάρκας».
Συνεχίζοντας είπε ότι οι μπουτίκ των luxury δεν ανταγωνιζόμαστε πλέον μεταξύ τους, αλλά με το on line. «Προσπαθούμε να είμαστε up to date με τις τάσεις και τις προσφορές για να είμαστε in, καθώς και να αποκτήσουμε το δικό μας brand identity μέσα από τα social media».

Τα πέντε επιτυχημένα συστατικά του πολυκαταστήματος του μέλλοντος, παρέθεσε ο Λεωνίδης Τοσίδης, General manager Ermes Department Stores Plc. Συγκεκριμένα είναι η αυτονομία, το καινούργιο, οι πολλές επιλογές, η ιδιαίτερη εμπειρία και η σχέση εμπιστοσύνης. Όπως είπε, κάποιοι χαρακτήρισαν τα πολυκαταστήματα ως είδος προς εξαφάνιση κι η αλήθεια είναι ότι πολλά έκλεισαν. «Την ίδια ώρα όμως, πολλά μεταμορφώνονται κι αποδείχθηκαν χαμαιλέοντες», ανέφερε. Τόνισε τέλος, ότι το μέλλον των department stores στην κυπριακή αγορά θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια. «Θα αυξηθεί η προσφορά προϊόντων. Νέα concepts, καταστήματα, τεχνολογία, όλα επιβάλλουν την αλλαγή», κατέληξε.

inbusinessnov2016



Κύριες Ειδήσεις





Translate »