Σε επίπεδα 2013 οι τιμές ακινήτων


Σταδιακή ανάκαμψη συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές σπιτιών και διαμερισμάτων, καταδεικνύοντας ότι άφησαν πίσω την περίοδο της ύφεσης, η οποία επηρέασε την αγορά ακινήτων. Συγκρίνοντας τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από τον Δείκτη Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, φαίνεται ότι έχει ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, με τις τιμές να επιστρέφουν στα ίδια επίπεδα, σημειώνοντας μάλιστα τριμηνιαίες και ετήσιες αυξήσεις. Ωστόσο, οι τιμές ακινήτων απέχουν αισθητά σε σχέση με το 2012 ή με το 2010 που είχε ξεκινήσει η βουτιά στις τιμές.

 

Παρόλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις ακριβείς τιμές όλων των ακινήτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, όπως υπήρχαν σε προηγούμενες εκδόσεις του RICS Κύπρου, εντούτοις διαφαίνεται ότι η συνολική αγορά ανακάμπτει σιγά σιγά. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη του RICS Κύπρου, οι τιμές των σπιτιών επανέρχονται περίπου στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ οι τιμές διαμερισμάτων ακόμα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση πάντα με την ίδια περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: ΥΠΕΣ: Καμία αλλαγή στο Υφυπουργείο Ανάπτυξης

akinitaRICSB2017

Η μόνη κατηγορία στην οποία διαφαίνεται να υπάρχει ακόμα σημαντική αρνητική διαφορά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, αφορά στα εμπορικά καταστήματα. Πάντως την ανιούσα, άμα τη εμφανίσει τους, άρχισαν να παίρνουν οι τιμές για εξοχικά διαμερίσματα και βίλες. Η άνοδος που καταγράφουν οι τιμές αυτών των πολυτελών ακινήτων μέσα σε ένα χρόνο, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες των άλλων οικιστικών ακινήτων.

akinitaRICSB20172

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή ενός διαμερίσματος το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έφτανε τα €112,318, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 ανερχόταν στα €101,320.  Παράλληλα, η μέση τιμή για ένα σπίτι τη δεύτερη τριμηνία του 2013 ήταν €349,125, ενώ την ίδια περίοδο του 2015 ένα σπίτι κόστιζε κατά μέσο όρο €328,590. Όπως προαναφέραμε, τα τελευταία στοιχεία του RICS δεν καταγράφουν αναλυτικές τιμές για κάθε κατηγορία ακινήτων.

akinitaRICSB20173

Άλλα τα δεδομένα τότε
Μπορεί οι τιμές ακινήτων τη δεύτερη τριμηνία του 2013 να μην διαφέρουν αισθητά σε σχέση με τις σημερινές, εντούτοις τα δεδομένα εκείνη την περίοδο ήταν πολύ διαφορετικά. Συγκεκριμένα, ενώ σήμερα οι τιμές σε σπίτια και διαμερίσματα πλέον ανακάμπτουν σημαντικά, ωστόσο στα μέσα του 2013 ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων κατέγραψε σημαντικές πτώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, με τις τιμές και τα ενοίκια να υποχωρούν σε όλες τις πόλεις.
Η Λεμεσός είχε δεχθεί τις λιγότερες επιπτώσεις από την ύφεση της αγοράς ακινήτων. Σε ολόκληρη την Κύπρο οι τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα υποχωρούσαν κατά 5,2%, για σπίτια κατά 5,4%, ενώ για καταστήματα 12%. Η ετήσια πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2013 για αποθήκες και γραφεία έφτανε το 7,1% και 8,8% αντίστοιχα.

Έντονα πτωτική πορεία κατέγραφαν επίσης οι τιμές των ενοικίων, τα υποχωρούσαν σε ετήσια βάση κατά 12% για τα διαμερίσματα, κατά 11,9% για σπίτια, κατά 28,3% για καταστήματα, 19,4% για αποθήκες και 15,9% για γραφεία.

Ανεβαίνουν τιμές και ενοίκια
Από το καλό στο καλύτερο φαίνεται να πηγαίνουν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αλλά και των ενοικίων. Συγκεκριμένα, η ετήσια αύξηση στις τιμές διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2017 φτάνει το 6,2%, ενώ για σπίτια το 4,7%. Η άνοδος που καταγράφηκε στις τιμές των γραφείων σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 φτάνει το 1,6%, για τις αποθήκες το 0,2% και για τα εμπορικά κτήρια το 2%.

Ραγδαία ήταν η άνοδος στις τιμές των ενοικίων του β’ τριμήνου της χρονιάς σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ενοίκια διαμερισμάτων του  δεύτερου τριμήνου του 2017, αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ τα ενοίκια σπιτιών σημείωσαν άνοδο 10,2%. Σημαντική ήταν η άνοδος για γραφεία (14,4%), καταστήματα (6,8%) και αποθήκες (4,2%).



Κύριες Ειδήσεις





Translate »