Breaking News

RICS: Άνοδος συνέχεια στις τιμές ακινήτων


Περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 32ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2017, ο   Δείκτης   Τιμών   Ακινήτων   καταγράφει σημαντικές ετήσιες αυξήσεις  σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες με την Πάφο και το Παραλίμνι να παρουσιάζουν μικρότερη ετήσια αύξηση. Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 1.7% και 0.5% αντίστοιχα με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λεμεσό με τριμηνιαία αύξηση 5.5% για σπίτια και 4.1% για τα διαμερίσματα. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα διαμερίσματα και στα σπίτια παρουσιάστηκε στη Λεμεσό, 13.2% και 14.3% αντίστοιχα. Στα γραφεία, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στη Λευκωσία, κατά 19.5%, ενώ στις αποθήκες και στα καταστήματα κατά 7%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7.4%, των σπιτιών κατά 4.2%, των γραφείων κατά 8.8%, των αποθηκών κατά 4.4% και των καταστημάτων κατά  4.5%.

Οι τιμές των εξοχικών  κατοικιών παρουσίασαν παγκύπρια τριμηνιαία αύξηση, 2.5% για τα διαμερίσματα και 1.8% για τα σπίτια. H Λεμεσός παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση στα εξοχικά διαμερίσματα, η οποία έφτασε στο 4% και το Παραλίμνι στις εξοχικές κατοικίες, με αύξηση 2.9%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 4.6% στα διαμερίσματα, 2.5% στα σπίτια, 1.5% στα καταστήματα και 5.7% στα γραφεία, και 0.9% τις αποθήκες. Συγκρίνοντας  τα  ενοίκια  με εκείνα  του  τρίτου τριμήνου του 2016, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 12.5% για τα διαμερίσματα, 9.2 % για τα σπίτια,  6.1% για τα καταστήματα, 22.4% για τα γραφεία και 1,6% για τις αποθήκες.

pinakasrics

Απόδοση επενδύσεων
Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017, οι αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν στο 4.2% για διαμερίσματα, 2.1% για σπίτια, 5.4% για καταστήματα, 4.3% για αποθήκες και 5% για γραφεία. Οι αποδόσεις των παρέμειναν σχετικά σταθερές, με ελαφρά βελτίωση στα γραφεία, όπου σημειώθηκε μετά από μακρά απόδοση 4.4% – 4.5%, σε συνάρτηση με τις αυξημένες τιμές και την παράλληλη αύξηση των ενοικίων. Για τα γραφεία σε ολόκληρη την Κύπρο παρατηρήθηκε ετήσια αύξηση της αγοραίας αξίας της τάξης του 8.8%, ενώ οι τιμές ενοικίασης σημείωσαν ετήσια αύξηση 22.4%.

Ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ).



Κύριες Ειδήσεις





Translate »