Breaking News

H Λάρνακα αποκτά σύντομα τεχνητό ύφαλο με εμπορικό πλοίο μήκους 63 μέτρων


Με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού η Λάρνακα αποκτά σύντομα τεχνητό ύφαλο, αφού η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της πόλης προχώρησε στην αγορά εμπορικού σκάφους μήκους 63 μέτρων από την Ελλάδα.

Το σκάφος φτάνει στην Κύπρο εντός της ερχόμενης εβδομάδας για να τύχει ειδικού καθαρισμού προκειμένου να είναι κατάλληλο για πόντιση μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου στην τουριστική περιοχή Βορόκλινης.

Κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας με δημοσιογράφους με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Ντίνος Λευκαρίτης αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και η δημιουργία νέου τεχνητού υφάλου στη Λάρνακα από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσα 2014-2020.

Πρόσθεσε πως «στόχος του σημαντικού αυτού προγράμματος είναι η μακροπρόθεσμη βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής και η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.»

Ανέφερε ακόμα ότι «μετά από πολλές προσπάθειες που διήρκησαν πέραν του ενός έτους, έχουμε προχωρήσει, κατόπιν έγκρισης καταλληλότητας από το ΤΑΘΕ, με την αγορά σκάφους μήκους 63 μέτρων από την Ελλάδα, με την ονομασία «Ελπίδα». Το σκάφος θα είναι στην Κύπρο εντός της ερχόμενης εβδομάδας όπου θα τύχει ενδελεχούς καθαρισμού για να είναι κατάλληλο για πόντιση. Η δαπάνη του σκάφους θα καλυφθεί από χορηγίες που έχουν ληφθεί από ιδιωτικές εταιρείες, τοπικές αρχές και φορείς».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «αρχές του νέου έτους αναμένεται ότι η Λάρνακα, και συγκεκριμένα η περιοχή της Βορόκλινης, θα αποκτήσει το δικό της τεχνητό ύφαλο, ο οποίος μαζί με το παγκοσμίου φήμης ναυάγιο «Ζηνοβία» θα βάλουν τη Λάρνακα γερά στο διεθνή τουριστικό χάρτη των καταδυτικών προορισμών»

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία της Λάρνακας που, όπως είπε, «διανύουν μια από τις καλύτερες τους χρονιές από πλευράς διανυκτερεύσεων» σημείωσε ότι «βάσει στοιχείων που έχουμε λάβει από ξενοδοχεία της επαρχίας Λάρνακας, όλες ανεξαιρέτως οι μονάδες είχαν αύξηση για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι αυξήσεις σε διανυκτερεύσεις διαφέρουν ανάλογα με τη μονάδα, και για την υπό αναφορά περίοδο ανέρχονται από 3%-8% ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία που παρουσιάζουν αυξήσεις της τάξης του 10-12%».

Πρόσθεσε ότι «οι πλείστες μονάδες της Λάρνακας έχουν δηλώσει ότι θα είναι υπερπλήρεις μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Ο χειμώνας 2017/18 αναμένεται ότι θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά με ενδεχόμενη μικρή αύξηση, ενώ βάσει της ροής κρατήσεων για την τουριστική σεζόν του 2018 οι προοπτικές διαφαίνονται θετικές» είπε και σημείωσε πως «οι τρεις κυριότερες τουριστικές αγορές των ξενοδοχείων της Λάρνακας είναι η ρωσική, η αγγλική και η γερμανική, ενώ ακολουθούν τουρίστες από το Ισραήλ, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Λίβανο».

Σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη, «φέτος έχουν λειτουργήσει τρεις νέες μικρές μονάδες στο κέντρο της πόλης, δηλαδή το Mikes Kanarium, το Qbic και το Edem en Suites. Αρχές του 2018 θα αρχίσουν τη λειτουργία τους ξενοδοχεία πολυτελείας όπως το Radisson Blu στο λιμάνι και το ξενοδοχείο Lebay (πρώην Lenios) στη Βορόκλινη. Το 2019 θα λειτουργήσει το Radisson Blu Conference and Airport Hotel κοντά στο αεροδρόμιο και το ξενοδοχείο Solaar (πρών Michael’s Beach) στη Βορόκλινη. Υπάρχουν επιπρόσθετα πλάνα και για άλλες νέες μονάδες που θα ανακοινωθούν μόλις αυτά οριστικοποιηθούν».

Αφού ανέφερε πως «είναι γεγονός ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα για ανάπτυξη νέων τουριστικών μονάδων, κυρίως στο κέντρο της πόλης, στην τουριστική περιοχή Βορόκλινης και αγροτουριστικές μονάδες στην ορεινή Λάρνακας», ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι «αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθότι η Λάρνακα αρχίζει πλέον να αποκτά επιπρόσθετη δυναμικότητα σε κλίνες, κάτι στο οποίο υστερούσε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια».

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση «ακόμα μια φορά προς την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ξενοδοχειακή βιομηχανία ώστε να γίνει εφικτή η κατηγοριοποίηση ξενοδοχείων σε city & boutique. Αυτό θα βοηθήσει και την εύρυθμη λειτουργία της βιομηχανίας αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Όσον αφορά το διαδικτυακό διαγωνισμό που έγινε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως έγινε η κλήρωση και οι δέκα τυχεροί και οι συνοδοί τους, που θα ζήσουν την εμπειρία της Λάρνακας θα συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες λαμβάνοντας πακέτο που περιλαμβάνει περιήγηση της πόλης με αδειούχο ξεναγό, γευσιγνωσία κρασιών και βόλτα με μικρό κρουαζιερόπλοιο.

Επιπρόσθετα, και με βάση τη φιλοσοφία της καμπάνιας κατά την οποία οι επισκέπτες «πάντοτε ξαναέρχονται στη Λάρνακα», θα δοθούν στους νικητές κουπόνια ώστε να επιστρέψουν για να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες στην πόλη και επαρχία».

Πηγή: ΚΥΠΕΚύριες Ειδήσεις

Translate »