Breaking News

Καχυποψία ιδιωτικού τομέα για την βοήθεια της ΑΗΚ σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους


H απόφαση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να δημιουργήσει θυγατρική εταιρεία, μέσω της οποίας προχωρά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις κοινότητες και στους δήμους σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στον οδικό φωτισμό, με συμφέρουσα γι’ αυτούς αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων και φαναριών, αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τον ιδιωτικό τομέα.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα στις εισαγωγές και πωλήσεις λαμπτήρων led, υποστηρίζουν ότι η ΑΗΚ παράνομα δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της εταιρείας προς τον συγκεκριμένο τομέα και ότι έτσι τους «κλέβει» εργασία.

Η δημιουργία θυγατρικής εταιρείας από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου με την επωνυμία ESCO ΑΗΚ LTD που αναλαμβάνει να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και κυρίως από τον οδικό φωτισμό, είναι προς το συμφέρον της πολιτείας και των τοπικών αρχών, υποστηρίζει ο διευθυντής της, Γιάγκος Φραγκουλίδης.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως εξηγεί, μπορεί να προχωρήσει σε μελέτη και στη συνέχεια να επιχορηγήσει την αγορά λαμπτήρων και φαναριών οδικού φωτισμού, με τέτοιο τρόπο που με την εξοικονόμηση που θα επιτυγχάνεται, οι τοπικές Αρχές να αποπληρώνουν σιγά-σιγά το κόστος.

«Η ονομασία ESCO Energy Services Company και η εταιρεία έχουν εγγραφεί στον Έφορο Εταιρειών, και δεν παρέχουμε μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες. Είναι θυγατρική εταιρεία 100% της ΑΗΚ, που μέσω αυτής αποκτά νόμιμο τρόπο για να ασχοληθεί με μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες που αφορούν τον οδοφωτισμό. Εμείς, ως θυγατρική εταιρεία της ΑΗΚ, προτρέπουμε τους δήμους, τις κοινότητες κ.λπ. να αντικαταστήσουν τον οδικό τους φωτισμό. Έχουμε βγει σε δημόσιο διάλογο ως ESCO με βάση το νόμο 140 για να επιλέξουμε συνεργάτες–προμηθευτές και την έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Συμμετείχαν 17 εταιρείες συνολικά και έχουμε επιλέξει τις τρεις που είναι οι οικονομικότεροι φορείς και δεν πάμε σε δήμους και κοινότητες να τους πούμε να επιλέξουν το φθηνότερο. Τους λέμε είναι αυτοί οι τρεις, σας δίνουμε εγγύηση οκτώ χρόνια στο φανάρι και δωρεάν συντήρησή του που εξασφαλίσαμε από τον προμηθευτή, και αποφασίστε εσείς από πού θα προμηθευτείτε. Εμείς αναλαμβάνουμε μόνο το εργατικό κόστος. Ξέρουμε το κόστος των led και έχουμε υπολογίσει μια τιμή η οποία αποδίδει στους δήμους εξοικονόμηση από 58–64,8%. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι τοπικές Αρχές για συνεργασία ώστε να αλλάξουν τον οδικό τους φωτισμό είναι τεράστιο», λέει ο διευθυντής της ESCO.

Αναφερόμενος στο καθεστώς λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας της ΑΗΚ της οποίας προΐσταται, λέει: «Αντιλαμβάνομαι ότι κινήθηκαν διάφοροι ιδιώτες προς την Ένωση Δήμων και προς την Ένωση Κοινοτήτων υποστηρίζοντας ότι ίσως να μη δικαιούται η εταιρεία μας να κάνει τέτοια δουλειά κ.ά. Υπάρχουν όμως άλλες 22 εταιρείες ESCO. Η δική μας ενεργεί με τη μέθοδο των αποπληρωμών. Δηλαδή χρηματοδοτούνται κάποια έργα και αποπληρώνονται από τις εξοικονομήσεις. Αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε και εμείς ως ESCO για να βοηθήσουμε αυτό τον τόπο. Το εάν χάσουν κάποιοι ιδιώτες λεφτά, δεν μας αφορά εμάς ως θυγατρική εταιρεία της ΑΗΚ. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές Αρχές και τους πολίτες και αυτό κάνουμε».

Πηγή: philenews.com



Κύριες Ειδήσεις





Translate »