Δέκα δικαιολογητικά για αίτηση στο «Εστία»


Δέκα έγγραφα, πιστοποιητικά και δικαιολογητικά θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες για να ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία. Παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής των αιτήσεων, εξαιτίας της μη υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας που θα υπογράψει το κράτος με τις τράπεζες, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς για να είναι έτοιμες όλες οι διαδικασίες.

 

 

Σημειώνεται πως το κείμενο του μνημονίου εξετάζεται νομοτεχνικά τους τελευταίους μήνες από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως όταν η Νομική Υπηρεσία δώσει το πράσινο φως, λίγες εβδομάδες μετά θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων. Ήδη, οι τράπεζες ήρθαν σε επαφή με τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο Σχέδιο. Προηγουμένως η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανείου, το οποίο ήταν μη εξυπηρετούμενο τον Σεπτέμβριο του 2017. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια για να καθίστανται δικαιούχοι της χορηγίας.

 

Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, εκτός από την αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία θα πρέπει να υποβάλλουν και τα εξής δικαιολογητικά:
  • Αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας ή και του πωλητηρίου εγγράφου της κύριας κατοικίας που έχει κατατεθεί στο Κτηματολόγιο.
  • Αντίγραφο δύο πρόσφατων εκτιμήσεων της κύριας κατοικίας από ανεξάρτητους αναγνωρισμένους από το ΕΤΕΚ εκτιμητές ή αντίγραφο υφιστάμενης εκτίμησης.
  • Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά προς απόδειξη του οικογενειακού εισοδήματος δανειολήπτη, ή του κύριου μετόχου, ή αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων των προηγούμενων δύο ετών.
  • Πιστοποίηση ότι ο δανειολήπτης διαμένει νόμιμα στη Δημοκρατία.
  • Κατάσταση λογαριασμού δανείου από την τράπεζα ή την Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων κατά την 30ή Σεπτεμβρίου 2017.
  • Κατάσταση περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων τριών ετών του νοικοκυριού και, όπου εφαρμόζεται, του κύριου μετόχου της νομικής οντότητας.
  • Έγγραφο του Τμήματος Κτηματολογίου στο οποίο παρουσιάζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού και του κύριου μετόχου της νομικής οντότητας.
  • Κατάσταση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων τριών ετών του νοικοκυριού και του κύριου μετόχου της νομικής οντότητας.
  • Ένορκη δήλωση των αιτητών ότι όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην αίτηση είναι αληθή.
  • Γραπτή ρητή συγκατάθεση για πρόσβαση του Κρατικού Φορέα δηλ. του υπουργείου Εργασίας, σε οποιαδήποτε στοιχεία έχει ήδη υποβάλει ο δανειολήπτης σε πιστωτικό ίδρυμα κατά την εφαρμογή των διαδικασιών που καθορίζονται στον Κώδικα Συμπεριφοράς, ο οποίος είναι προσαρτημένος στην Οδηγία Διαχείρισης Καθυστερήσεων, ή σε οποιαδήποτε επιπλέον στοιχεία απαιτηθούν.
  • Γραπτή επιβεβαίωση και διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων του δανειολήπτη και του κύριου μετόχου της νομικής οντότητας από τον Κρατικό Φορέα.

 

Τα πιο πάνω έγγραφα θα υποβάλλονται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες πληρωμές από το κράτος έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περί τα τέλη του 2019. Όσοι δανειολήπτες ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία, το Κράτος κάθε τέλος του χρόνου θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης που θα καταβάλλουν. Το υπόλοιπο 2/3 της δόσης θα πρέπει να το καταβάλλουν οι δανειολήπτες. Αν όμως παραλείψουν να καταβάλλουν τρεις δόσεις τότε αυτόματα θα αποκλείονται από το Σχέδιο.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »