Breaking News

Προσωρινό ναυάγιο για μαρίνα Λάρνακας


Ανατροπή σημειώθηκε στη διαδικασία ανάθεσης της ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης του Λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας ύστερα από την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών (ΑΑΠ) να βάλει φρένο στην υπογραφή της σύμβασης.

Η Αναθεωρητική Αρχή εξέδωσε «προσωρινά μέτρα» αποδεχόμενη σχετικό αίτημα προσφοροδότη τον οποίον είχαν αποκλείσει από τη διαδικασία των προσφορών.

Η Αναθεωρητική Αρχή προσδιορίζει την καθυστέρηση (μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο σκηνικό) σε τρεις-τέσσερις μήνες, αλλά το χρονικό αυτό διάστημα είναι δυνατόν να επιμηκυνθεί και η διαδικασία να μην ολοκληρωθεί στη θητεία της παρούσας διακυβέρνησης.

Ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής προσέφυγε η κοινοπραξία ERA CONSORTIUM όταν ενημερώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών ότι «η εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπέβαλε για τον πιο πάνω διαγωνισμό («Development of the Larnaca port and marina area») δεν πληροί τα κριτήρια επιλογής, όπως αυτά τέθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και κατά συνέπεια αποκλείεται από την περαιτέρω διαδικασία».

Σε γενικές γραμμές η ΑΑΠ υπέδειξε στο υπουργείο πως αν επείγετο να υλοποιήσει το έργο, θα έπρεπε να είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό από το 2015, όταν ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός. Επεσήμανε, εξάλλου, πως αν η προσφυγή εξεταστεί στο τέλος της διαδικασίας, δεν θα υπάρχει τρόπος να μπει πλέον η παραπονούμενη κοινοπραξία στο παιγνίδι και άρα η μόνη θεραπεία θα είναι η χρηματική αποζημίωση. Δεδομένου του μεγάλου ύψους του προϋπολογισμού του έργου (30 εκατ.), η ΑΑΠ έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να εξεταστεί τώρα η προσφυγή.

 

Πιο αναλυτικά η ΑΑΠ κατέγραψε και τα εξής στην απόφασή της:

– Χωρίς να παραβλέπουμε την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας του διαγωνισμού, ώστε σε σύντομο χρόνο να αρχίσει η υλοποίηση του έργου λόγω της σημασίας του για την πόλη της Λάρνακας και γενικά την οικονομία του τόπου, θεωρούμε ότι η χορήγηση των προσωρινών μέτρων, έστω και αν με αυτή θα καθυστερήσει η συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού κατά 3 έως 4 μήνες, δικαιολογείται.
– Η όποια μικρή καθυστέρηση θα υπάρξει, αυτή δεν εξουδετερώνει την ανάγκη όπως εξεταστεί η νομιμότητα του αποκλεισμού των αιτητών και συνακόλουθα του κινδύνου, σε περίπτωση επιτυχίας της προσφυγής, καταβολής αποζημιώσεων. Σε περίπτωση που η προσφυγή των αιτητών επιτύχει, το κράτος θα βρεθεί αντιμέτωπο με δυσάρεστες εξελίξεις και ενδεχόμενο καταβολής μεγάλων αποζημιώσεων λόγω και της προϋπολογιζόμενης δαπάνης του έργου που ανέρχεται στα €30.000.000.
– H Αναθέτουσα Αρχή (υπουργείο Μεταφορών) δεν μπορεί να επικαλείται τον παράγοντα χρόνο για τη μη χορήγηση προσωρινών μέτρων, όταν μάλιστα δεν έχει δώσει οποιαδήποτε ικανοποιητική εξήγηση γιατί, ενώ οι διαδικασίες του προηγούμενου διαγωνισμού τερματίστηκαν το 2015, δεν προχώρησε αμέσως, αλλά ούτε και γιατί στα χρονοδιαγράμματά της δεν έλαβε υπόψη της το μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών σε περίπτωση προσφυγής.
– Ενόψει όλων των πιο πάνω και αφού συνυπολογίσαμε τις πιθανές συνέπειες των μέτρων για όλα τα συμφέροντα, ομόφωνα αποφασίζουμε τη χορήγηση των προσωρινών μέτρων για αναστολή της διαδικασίας ανάθεσης ή της εκτέλεσης πράξης ή απόφασης της Αναθέτουσας Αρχής ή της υπογραφής της σύμβασης, στον Διαγωνισμό με αρ. MTCW/LCA1/2016 μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών στην Προσφυγή 23/2017.

 

Οι θέσεις του υπουργείου Μεταφορών

Ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής, το υπουργείο Μεταφορών ισχυρίστηκε ότι εφόσον οι αιτητές αποκλείστηκαν από την περαιτέρω διαδικασία στερούνται εννόμου συμφέροντος. Υποστήριξε, επίσης, πως ο αποκλεισμός τους έγινε επειδή μέλος της κοινοπραξίας (η China Harbor Engineering Company Ltd) δεν είχε εξουσιοδότηση να υπογράψει και δεν υπέγραψε έγγραφα του διαγωνισμού και συνεπώς δεν μπορούσε να θεωρηθεί μέρος της κοινοπραξίας, με συνεπακόλουθο η κοινοπραξία να αποκλεισθεί.

Υπέδειξε επίσης πως το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει τη μη χορήγηση Προσωρινών Μέτρων επειδή πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο αποτελεί συνέχεια εκείνου στο Λιμάνι Λεμεσού. Και τα δύο έργα ενέπιπταν στη γενική προσπάθεια για την αποκρατικοποίηση της Αρχής Λιμένων και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχε γίνει αρχικά το Λιμάνι Λεμεσού και τώρα το Λιμάνι Λάρνακας.

Το υπουργείο τόνισε, παράλληλα, ότι η άμεση υλοποίηση του αντικειμένου του διαγωνισμού θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και ιδιαίτερα της συγκεκριμένης περιοχής της Λάρνακας η οποία είναι υποβαθμισμένη και το έργο είναι ήδη καθυστερημένο.

Τέλος, η Αναθέτουσα Αρχή ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι ξένοι επενδυτές να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη επένδυση και να στραφούν σε άλλες, γειτονικές, ως προς τον χώρο, αξιοποιήσεις.

 Πηγή: philenews.com 


Κύριες Ειδήσεις





Translate »