“Θα χρειαστεί στήριξη ο τουριστικός τομέας”, το μήνυμα του Σάββα Περδίου.
Μια δυσοίωνη εικόνα για την πορεία τουρισμού τη φετινή σεζόν λόγω κορωνοϊού σκιαγράφησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος τονίζοντας ότι ενώ ο τουρισμός στήριξε την οικονομία σε προηγούμενες κρίσεις, αυτή τη φορά ο τομέας θα χρειαστεί στήριξη.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Περδίος τόνισε πως το πρόβλημα δεν σχετίζεται με το ότι εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο και υπενθύμισε τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ότι ενώ αρχικά αναμενόταν αύξηση της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατά 4%, τώρα πιθανόν ο παγκόσμιος τουρισμός θα έχει μείωση 3%.
«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ άσχημη τουριστική σεζόν», είπε.
Λέγοντας ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να παραθέσει αριθμούς, ο κ. Περδίος είπε πως σε παρόμοιες κρίσεις όπως την ασθένεια των χοίρων ή το SARS η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται ένα με ενάμιση χρόνο να επανέλθει.
«Σημαίνει για μας σημαίνει ότι ο Μάρτης και ο Απρίλης και ο Μάης θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι μήνες. Ενώ οι κρατήσεις ήταν θετικές στο τέλος Φεβρουαρίου, ο ρυθμός είναι αρνητικός και σύντομα θα χαθεί το θετικό πρόσημο που είχαμε για φέτος», είπε.
Άρα, συνέχισε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον ούτε για ανάπτυξη και ούτε για αριθμούς εφάμιλλους με τους περσινούς. Πρέπει ο στόχος όλων είναι να περιορίσουμε τις απώλειες και αυτό αφορά και τα Υπουργεία και τις επιχειρήσεις.
«Θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη σεζόν και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλες κρίσεις είναι ότι ο τουρισμός έσωζε την οικονομία. Τώρα ο τουρισμός δεν θα σώσει την οικονομία, μάλλον το αντίθετο, θα χρειαστεί βοήθεια», υπογράμμισε.
Όπως είπε, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η προσπάθεια είναι να διατηρηθούν οι πτήσεις και τα προγράμματα των διοργανωτών ταξιδίων. Τόνισε ωστόσο ότι για τους επόμενους δύο μήνες είναι πολύ λίγα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν, όπως εκπτώσεις, να είναι ευέλικτοι στις κρατήσεις ή να γίνουν διαφημιστικές καμπάνιες στο διαδίκτυο. Σημείωσε ωστόσο ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, αφού περιορίζονται οι χώρες για τις οποίες δεν υπάρχουν οδηγίες.
Έφερε ως παράδειγμα τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για μέτρα αυτοπεριορισμού από χώρες όπως Γαλλία και Γερμανία. «Γιατί να έλθει κάποιος;» διερωτήθηκε.
«Θα ενημερώσουμε και το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σοβαρότητα της κατάστασης και οπωσδήποτε θα συζητούνται μέτρα όχι μόνο προώθησης του τουρισμού και για κονδυλίων. Είναι σημαντικό να δούμε πώς υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα ρευστότητας εφόσον υπάρξει μείωση κρατήσεων και συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν τι θα κάνουν με τα δάνεια.
Αναφέρθηκε και στο θέμα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα με την Υπουργό Εργασίας, η οποία θα χρειαστεί να εκδώσει διάταγμα.
«Από τη στιγμή που πολλά ξενοδοχεία θα είναι σε τόσο δυσμενή κατάσταση τους επόμενους δύο μήνες έχουν ένα λόγο λιγότερο να ανοίξουν. Αυτό συνέβη σε μια πολύ άσχημη χρονική στιγμή διότι για μας τώρα ξεκινά η σεζόν, ενώ στην Ελλάδα αρχίζει σε δύο μήνες», τόνισε λέγοντας ότι βάσει νόμου τα ξενοδοχεία ανοίγουν με προσωπικό στο 50%.
«Αν δεν κινηθούμε γρήγορα στο θέμα της αναστολής των τουριστικών επιχειρήσεων», είπε, «δηλαδή να μπορείς να ανοίξεις με πιο λίγα άτομα, αν μπορούσε να δοθεί παράταση μέχρι τον Μάιο, θα βοηθούσε τα μέγιστα ένας επιχειρηματίας να ανοίξει με λιγότερο προσωπικό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», σημείωσε.
Ο κ. Περδίος τόνισε πως «ο σύμμαχος μας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας». Τόνισε εκ νέου ότι με βάση προηγούμενες κρίσεις η Κύπρος «μπορεί να χρειαστεί και μία διετία» να επιστρέψει στις κανονικές της επιδόσεις
Υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να υπάρξει προσοχή στο θέμα της ρευστότητας όλων των κυπριακών τουριστικών επιχειρήσεων. «Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι we remain open for business», τόνισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Περδίος εκτίμησε πως σίγουρα θα υπάρξουν αεροπορικές εταιρείες που θα κλείσουν και υπενθύμισε ότι η γερμανική Λουφτχάνσα έκανε αίτηση για κρατική στήριξη.
Θέμα επανεξέτασης του προϋπολογισμού
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού είπε ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου τον προϋπολογισμό δεδομένου ότι αυτός καταρτίστηκε με δεδομένες εκτιμήσεις για τα έσοδα από τον τουρισμό.
Πηγή: ΚΥΠΕ