Σημαντική εξέλιξη για την κοινότητα Ορμήδειας αλλά και την ελεύθερη Αμμόχωστο, αποτελεί η ένταξη του έργου ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου Ορμήδειας, στον κατάλογο των συγχρηματοδοτούμενων έργων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της κοινότητας, Χριστοφή Κασιουρή ένεκα αυτής της εξέλιξης, ο αρχικός σχεδιασμός που έγινε για το αλιευτικό καταφύγιο και προέβλεπε δαπάνη μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αυξήθηκε πλέον σε 1,5 εκατ. ευρώ. Γεγονός που ίσως και μέχρι το τέλος του 2020, όταν θα εκτελεστεί το έργο, θα διαφοροποιήσει πλήρως τα δεδομένα που όλοι ξέρουν σήμερα για το μικρό αυτό καταφύγιο. Τα έργα ανάπλασης, αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ίσως αρχίσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του παρόντος έτους.
Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης που έχει εκπονηθεί, ο μόλος του λιμανιού, θα ανυψωθεί και θα ενισχυθεί, κατά τρόπο που: 1) Να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα σκάφη από τα κύματα, πρόβλημα που ήταν εμφανές ως τώρα σε περιπτώσεις σφοδρής θαλασσοταραχής στην περιοχή. 2) Η ανάπλαση, θα γίνει κατά τρόπο που να αυξήσει σε κάποιο ποσοστό, την υφιστάμενη χωριτικότητα του λιμανιού. Το τρίτο μέρος του σχεδίου ανάπλασης, προνοεί τη δημιουργία πλατείας στο λιμανάκι, κατά τρόπο που να συνάδει με το έργο, γεγονός που θα του προσδώσει γραφικό χαρακτήρα και έμμεσα και τουριστική αξία. Ακόμη, σημαντικό είναι ότι μέσα στο πλαίσιο της διεξαγωγής του έργου, θα μεταφερθεί ρεύμα και πόσιμο νερό στο αλιευτικό καταφύγιο, υπηρεσίες που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα. Εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για την πιο πάνω εξέλιξη, (η Ορμήδεια αποτελεί παραδοσιακό ψαροχώρι των Κοκκινοχωριών), ο κοινοτάρχης επισήμανε ότι «ήταν γεγονός πως ο αρχικός σχεδιασμός για την ανάπλαση δεν ήταν ικανοποιητικός, ενώ τώρα με τα έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο του €1,5 εκατομμυρίου, ασφαλώς και υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ικανοποίηση ανάμεσα στους κατοίκους».
Ο κ. Κασιουρής στις δηλώσεις ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο του έργου εκτός από την ανύψωση και ενίσχυση εξωτερικά του μόλου του λιμανιού, στο εσωτερικό του θα ξηλωθεί η σημερινή υποδομή πρόσδεσης των βαρκών η οποία ούτως ή άλλως έχει φθαρεί στο πέρασμα του χρόνου και θα αντικασταθεί με άλλη πιο μοντέρνου σχεδιασμού, ώστε με τον τρόπο αυτό να βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό και η χωρητικότητα. (Παρά ταύτα ο κοινοτάρχης επισήμανε ότι θα ήταν ευχής έργο να κατασκευαζόταν και μόλος από ανατολικά προς δυτικά του λιμανιού, αλλά στην παρούσα φάση αυτό ήταν αδύνατο).
Πρόσθεσε ακόμη ότι ως προς τη φάση που βρίσκεται ο σχεδιασμός της έναρξης του έργου έχει ολοκληρωθεί και η περιβαλλοντική μελέτη η οποία εγκρίθηκε και από την Περιβαλλοντική Υπηρεσία των Βρετανικών Βάσεων και αναμένεται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων η ημερομηνία προκήρυξης των προσφορών για την κατακύρωση του έργου.
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κοινοτάρχης της Ορμήδειας τόνισε ότι η αναμενόμενη κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τις Αρχές των Βάσεων για τις Πολεοδομικές Ζώνες στα όρια των Βάσεων, θα αποτελέσει την αφετηρία ουσιαστικής τουριστικής ανάπτυξης για την κοινότητά του, η οποία έχει υπό τα όριά της ακτογραμμή πέντε περίπου χιλιομέτρων, την οποία σήμερα δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Κάτι ασφαλώς που ισχύει και στην περίπτωση των υπολοίπων 21 κοινοτήτων παγκύπρια τις οποίες αφορά αυτό το ζήτημα.