Με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη της ΕΤΥΚ στην Τράπεζα Κύπρου τάχθηκαν στα πλαίσια Επαρχιακών Γενικών Συνελεύσεων υπέρ της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο εξουσιοδότησαν να πάρει όλα τα μέτρα μη αποκλειόμενης και της απεργίας λόγω καταπάτησης από την Τράπεζα των συμφωνιών της με την ΕΤΥΚ.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, υπέρ της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκε το 95% όσων συμμετείχαν στις παγκύπριες επαρχιακές γενικές συνελεύσεις ή 1.730 εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου και εναντίον 5% ή 91 άτομα.Αναφέρεται ότι αντικείμενο των Συνελεύσεων ήταν η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΥΚ για λήψη μέτρων μη αποκλειομένης και της απεργίας και προσθέτει ότι η εξουσιοδότηση των Γενικών Συνελεύσεων κρίθηκε αναγκαία λόγω της καταπάτησης από την Τράπεζα Κύπρου των συμφωνιών της με την ΕΤΥΚ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, τα σημεία που σημειώθηκαν οι παραβιάσεις των συμφωνιών και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στις Γενικές Συνελεύσεις είναι τα πιο κάτω:

1. H συμπλήρωση συμφωνημένου Οργανογράμματος που σημαίνει πάνω από 600 άτομα πρέπει να προαχθούν αφού μετά το 2013 και μετά τις τεράστιες αποχωρήσεις, λόγω σχεδίων εθελοντικής αφυπηρέτησης, καμία θέση δεν έχει συμπληρωθεί παρ` όλο που τα καθήκοντα τους ασκούν νέοι συνάδελφοι και μάλιστα με επιτυχία.

2. Μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης με βάση τη μισθολογική κλίμακα που βρίσκεται ο κάθε συνάδελφος. Η μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης αποτελεί παραβίαση της σύμβασης αλλά και του νόμου και μάλιστα μπορεί να τιμωρηθεί και ποινικά.

3. Μη καταβολή της ΑΤΑ, παρ’ όλο το μικρό ύψος της, είναι υποχρέωση της Τράπεζας λόγω συμφωνιών να την παραχωρήσει και η καταβολή της αποτελεί κατακράτηση μισθού όπως και η προσαύξηση.

Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι όλα τα πιο πάνω συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις ενώ έγινε αναφορά και στην επιθυμία της Τράπεζας για αλλαγή του τρόπου αμοιβών και προσθέτει ότι “στο τέλος των Γενικών Συνελεύσεων οι συνάδελφοι ψήφισαν με βάση τις προσωπικές τους απόψεις/επιθυμίες”.

Αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων έγιναν καταγγελίες ότι διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, οργανωμένα, υποδείκνυαν στους υπαλλήλους τους να πάνε στη Γενική Συνέλευση και να ψηφίσουν όχι στα απεργιακά μέτρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ