Συνεργατισμός: Παίζει τα ρέστα του με Altamira


Την αναγκαιότητα επιτυχίας του εγχειρήματος διαχείρισης των προβληματικών δανείων του Συνεργατισμού μέσω της κοινής πλατφόρμας με Altamira, σκιαγραφεί η έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρεται, παρά τη μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία 2 χρόνια (τα έτη 2015-2016 πραγματοποιήθηκαν αναδιαρθρώσεις ύψους €2,3 δις με το ποσοστό ίασης να ανέρχεται στο 77%), ουσιαστικά παρουσιάζεται αυξημένο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στο 60,1%. «Οι αναδιαρθρώσεις και οι ρυθμίσεις που πραγματοποιούνται, με βάση τα υφιστάμενα συμβατικά μέτρα και εργαλεία, δεν είναι ικανές (λόγω του μεγάλου ποσού και ποσοστού των ΜΕΧ) να μειώσουν τον δείκτη των ΜΕΧ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι (α) συνεχίζεται η εισροή νέων ΜΕΧ, (β) προστίθενται κάθε μήνα οι δεδουλευμένοι τόκοι, (γ) δάνεια τα οποία έχουν ρυθμιστεί γίνονται ξανά ΜΕΧ και (δ) δεν υπάρχει ικανοποιητική παραχώρηση νέων δανείων».

Χρειάζεται, αναφέρεται στην έκθεση, άμεσα η λήψη ριζοσπαστικών λύσεων λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή απαίτηση των εποπτικών αρχών για αύξηση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων, ενώ η Τράπεζα φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της.

Διαβάστε ακόμα: ΣΚΤ: Δεν αλλάζουν τα σχέδια με Altamira 
Η Μονάδα, με επικεφαλής τον Διονύση Διονυσίου, εκτιμά πως με βάση τις διεργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική τραπεζική αγορά από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αναμένεται πως θα ζητηθεί σημαντική μείωση στο ύψος των ΜΕΧ, έως και 25% την επόμενη τριετία. Οι λύσεις που προκρίνουν οι εποπτικές αρχές είναι οι αναδιαρθρώσεις, διαγραφές και πωλήσεις δανείων. Για τις πωλήσεις δανείων, αναφέρεται, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ΜΕΧ. «Με την εμπλοκή της Τράπεζας σε αυτό το τομέα, της δίνεται η δυνατότητα να ελέγξει καλύτερα, εάν χρειαστεί ή/και επιβληθεί, πώληση, σε θέματα τιμής καθώς και να δημιουργηθούν νέες ροές εισοδημάτων αναλαμβάνοντας και διαχείριση από τρίτους (τράπεζες ή/και άλλους οργανισμούς). Όπως δείχνουν οι εμπειρίες των χωρών του Νότου καθώς και οι ενέργειες κοινοπραξιών με τράπεζες που γίνονται στην Ελλάδα, οι πλατφόρμες παρέχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία και απόδοση σε θέματα διαχείρισης. Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μια από τις λύσεις που προτείνει η ΕΚΤ για επίλυση του προβλήματος των ΜΕΧ.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας με Altamira, οι στόχοι για τα ΜΕΧ γίνονται πολύ πιο φιλόδοξοι.

Συγκεκριμένα:
(α) σημαντική μείωση στο ύψος των ΜΕΧ κατά την διάρκεια της πενταετίας 2018-2022 από 59,91% σε 36,81% (27% μέχρι το 2026) και σε απόλυτους αριθμούς μείωση στα €3,3 δις σε σύγκριση με €7,2 δις που είναι σήμερα.

(β) διάθεση ακινήτων ύψους €720 εκ. κατά την διάρκεια της πενταετίας (€1,8 δις μέχρι το 2026) που αποκτούνται έναντι χρεών,

(γ) διαγραφές στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και εισπράξεων από την διαχείριση των ΜΕΧ που ανέρχονται κατά την πενταετία σε περίπου €2 δις ενώ το ποσοστό προβλέψεων προς ΜΕΧ θα ανέλθει το 2022 στο 67%.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων προβλέπεται σημαντική αλλαγή στο λειτουργικό μοντέλο μέσω της σύναψης συνεργασίας, για περίοδο 10 ετών, με εταιρεία που εξειδικεύεται στον τομέα διαχείρισης ΜΕΧ και ακινήτων με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Τράπεζας στους εν λόγω τομείς.

Η εκτιμήσεις είναι πως μετά την υλοποίηση της συμφωνίας, η ποιότητα των επιτοκιακών εισοδημάτων που θα παραμείνουν στην τράπεζα από το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων θα βελτιωθεί σημαντικά (ποσοστό 62% των εσόδων από χορηγήσεις θα προκύπτει από εξυπηρετούμενες χορηγήσεις σε σχέση με 43% που είναι σήμερα). Τέλος, η αναθεωρημένη στρατηγική προβλέπει σημαντική αύξηση των χορηγήσεων (ως μια άλλη παράμετρος που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού των ΜΕΧ) η οποία θα ανέλθει για την περίοδο 2018-2022 στα €2,7 δις.

Διαβάστε ακόμα: ΣΚΤ – Altamira: Αλλάζουν τα δεδομένα στον Συνεργατισμό και όχι μόνο


Κύριες Ειδήσεις





Translate »