Breaking News

ΣΚΤ: Με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων προειδοποιούν οι συντεχνίες


Η συντεχνιακή πλευρά θα επιδιώξει συμφωνία σε ό,τι αφορά τη διαφορά που προέκυψε με την εργοδοτική πλευρά στο Συνεργατισμό επί της ειδικής συμφωνίας ορισμένης διάρκειας που συνομολογήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών για την περίοδο 2014-2018, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό μέσα από το διάλογο που άρχισε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, οι συντεχνίες προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τα μέτρα τους.

ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούν με τα πολιτικά κόμματα για να τα ενημερώσουν σχετικά με το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των μελών των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ στο Συνεργατισμό. Στις 20 Ιουλίου αποφάσισαν την αναστολή της κλιμάκωσης των απεργιακών μέτρων μετά την παρέμβαση της Διεύθυνσης του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων που κάλεσε τα δύο μέρη να προσέλθουν σε ουσιαστικό διάλογο που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση με τις συντεχνίες ότι «θα πρέπει η Διεύθυνση της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας αλλά και η Κυβέρνηση που είναι σήμερα ο ιδιοκτήτης, να σέβονται τις υπογραφές τους και τις συμφωνίες που κάνουν με τους εργαζόμενους».

Οι εργαζόμενοι, είπε, «τήρησαν όσα είχαν δεσμευτεί να τηρήσουν, αποδέχτηκαν τις αποκοπές που επιβάλλετο τη δεδομένη στιγμή να γίνουν για να σωθεί ο Συνεργατισμός. Αυτή τη στιγμή είναι η σειρά της Κυβέρνησης και της διεύθυνσης της ΣΚΤ να τιμήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις και υποχρεώσεις».

Η εργατική ειρήνη, είπε ο κ. Λιλλήκας, δεν μπορεί να εδράζεται πάνω σε υποχωρήσεις της μιας πλευράς, αλλά πάνω στην αρχή της αμοιβαιότητας και του αλληλοσεβασμού.

«Όσοι εργάζονται και έχουν τις ίδιες ευθύνες, ασκούν το ίδιο επάγγελμα με τις ίδιες αρμοδιότητες πρέπει να αμείβονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτή είναι η βασική αρχή ενός κράτους δικαίου» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την όλη πορεία της ΣΚΤ. «Θεωρούμε ότι είναι ιδιοκτησία του κυπριακού λαού ο Συνεργατισμός και πριν ληφθούν και τροχιοδρομηθούν οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις θα πρέπει να γίνει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος. Έχουν λόγο οι πολίτες και πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους για το μέλλον του Συνεργατισμού» σημείωσε.

Εκ μέρους των συντεχνιών, ο ΓΓ Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ) Σάββας Τούλουπος είπε ότι η σημερινή συνάντηση έγινε μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με τη διαφορά που προκύπτει από την εφαρμογή της συμφωνίας πλαίσιο με τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ).

«Είχαμε σήμερα τη συνάντηση με τη Συμμαχία Πολιτών από την οποία εισπράξαμε κατανόηση στα ζητήματα τα οποία έχουμε θέσει και την υπόσχεση ότι στη διαδικασία αυτής της προσπάθειας θα είναι αρωγοί και βοηθοί μας» είπε.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση απεργιακών μέτρων με τη ΣΚΤ, προέκυψε μια πρόσκληση από πλευράς του Υπουργείου για μια καταληκτική ημερομηνία 15 Οκτωβρίου, μέσα από την οποία η συντεχνιακή πλευρά θα επιδιώξει να πετύχει μια συμφωνία και επαναφορά της εργατικής ειρήνης. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί δυστυχώς θα είμαστε και πάλι υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε τα μέτρα μας» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: KΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »