Breaking News

Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης μειώνει τα επιτόκια του


Μειώσεις στα επιτόκιά του προτίθεται να εξαγγείλει ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2018, ο Πρόεδρός του Σταύρος Αγρότης.

Ο κ. Αγρότης ανέφερε στους Βουλευτές ότι από αύριο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΧΣ Ανδρέα Γεωργίου, ο Οργανισμός προτίθεται να εξαγγείλει τρία νέα σχέδια. Το πρώτο αφορά νεαρά ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν κατοικία, με επιτόκιο 2% για τα πρώτα 5 χρόνια και μετά 2,70%. Το δεύτερο θα αφορά φοιτητές που θα πάνε για σπουδές φέτος και του χρόνου, με επιτόκιο 1,80% τα πρώτα πέντε χρόνια και ακολούθως 2,80%. Το τρίτο σχέδιο αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες και θα έχει επιτόκιο 1,90%.

Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2018 είναι πλεονασματικός και περιλαμβάνει έσοδα ύψους €15,7 εκ και δαπάνες ύψους €10,0 εκ. Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τόκους, ύψους €11,6 εκ. και άλλα έσοδα ύψους €4,10 εκ. Οι δαπάνες του Οργανισμού παρουσιάζουν αύξηση 7,7% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Αγρότη, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σημαντικά κονδύλια που αφορούν κεφαλαιουχικές δαπάνες για απόκτηση δικού του τεχνολογικού συστήματος μετά την απορρόφηση της Συνεργατικής Εταιρείας Μηχανογραφήσεως (ΣΕΜ) από το Συνεργατισμό. Ο ΟΧΣ έχει ήδη μπει στη διαδικασία επιλογής συμβούλων για αυτό το σκοπό και σε μερικές εβδομάδες θα είναι έτοιμο το έγγραφο των προσφορών, για να γίνει η επιλογή του συστήματος μέχρι τα μέσα του 2018 και το σύστημα να λειτουργήσει 1/1/2019.

Το νέο σύστημα, είπε, θα επιτρέψει στον Οργανισμό να πολλαπλασιάσει τις εργασίες του και μόλις μπορέσει «να αναπνεύσει» από τα ΜΕΔ, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα κέρδη του για να καταστεί πιο φθηνός στο δανεισμό και να εκτελεί την αποστολή του, που είναι η χρηματοδότηση οικογενειών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Τα τελευταία χρόνια, εξήγησε, με υπόδειξη των εποπτικών αρχών ολόκληρο το κέρδος του Οργανισμού έχει χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη προβλέψεων.

«Το 2019 προβλέπουμε μικρή ζημιά. Μετά το 2020 προβλέπουμε κέρδη, στη βάση του συντηρητικού σεναρίου, και με το νέο λογισμικό θα φτάσουμε σε καλύτερα νούμερα ακόμα και από αυτά που προβλέπουμε», είπε.

Ο κ. Αγρότης απέδωσε τη μείωση των κερδών του Οργανισμού στον ανταγωνισμό σε όλο τον τραπεζικό τομέα και ιδίως στο ότι οι τράπεζες έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στα οικιστικά δάνεια, κάτι που αυτόματα, όπως είπε, οδηγεί σε μείωση των κερδών του. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το μερίδιο του Οργανισμού στα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε στο 3%.

Σημείωσε ότι η μείωση των κερδών τους οφείλεται και στο ότι το επιτόκιο για ένα γραμμάτιο δώδεκα μηνών παρέμεινε σε ψηλό επίπεδο, ενώ σταδιακά μειώθηκε το επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο.

Είπε, ωστόσο ,ότι ο Οργανισμός έχει το πιο ελκυστικό στεγαστικό αλλά και φοιτητικό επιτόκιο της αγοράς.

Την ίδια ώρα τα ΜΕΔ του Οργανισμού από το τέλος 2014 παραμένουν σταθερά στα €300 εκ. και ανέρχονται στο 46,5% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου του. Το ποσοστό κάλυψης ήταν το 2017 στο 30,5%, έχοντας αυξηθεί σημαντικά από 11% το 2014.

Ο κ. Αγρότης σημείωσε ότι η μείωση των ΜΕΔ στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα όσον αφορά τα οικιστικά δάνεια είναι περίπου μηδαμινή όπως και στην περίπτωση του ΟΧΣ.

Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός είναι φερέγγυος καθώς η κεφαλαιουχική του επάρκεια βρίσκεται στο 19,38% έναντι της απαίτησης της ΚΤ, για 16,5%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

2


Κύριες Ειδήσεις





Translate »