Ο Χρήστος Αγγελίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδόχων Κύπρου, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες που θα ανακοινώσει σύντομα η Πολιτεία θα αλλάξει τον τρόπο ζωής των τουριστών με την άφιξη τους στο νησί μας. Αυτό θα σημαίνει ότι από τη στιγμή που οι τουρίστες φεύγουν με λεωφορείο ή ταξί από το αεροδρόμιο, οι αποσκευές τους θα περνούν από απολύμανση και θα μεταφέρονται κατευθείαν στα δωμάτιά τους. Οι διαδικασίες εισδοχής στα ξενοδοχεία θα γίνονται ηλεκτρονικά, με το προσωπικό να βρίσκεται πίσω από μια οθόνη πλεξιγκλάς, ενώ το καθαριστικό προσωπικό θα έχει πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό. Τα πιο πάνω φιλοξενούνται σε αναλυτικό ρεπορτάζ της Washington Post η οποία καταγράφει την επόμενη μέρα στην Αγία Νάπα και στην Κύπρο γενικότερα.
«Η μεσογειακή παραθεριστική περιοχή της Αγίας Νάπας είναι γνωστή για τα έντονα πάρτι της. Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες νέοι ξένοι τουρίστες ρίχνονται στις πίστες χορού της νυχτερινής ζωής μετά από μια μέρα στην παραλία».
Ωστόσο, η πανδημία σταμάτησε την πληθωρικότητα της περιοχής καθώς το νησί της Κύπρου μπήκε σε «lockdown» για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Τώρα οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων αναρωτιούνται πότε οι κανόνες κοινωνικής απόστασης θα είναι αρκετά χαλαροί για να ξαναρχίσει το πάρτι – και πώς θα μοιάζουν αυτά τα νέα πάρτι», αναφέρει η WP.
«Γνωρίζουμε στα νυχτερινά κέντρα, οι νέοι θα χορέψουν και θα περάσουν καλά. Αλλά θα τους πείτε ότι πρέπει να κρατήσουν 2 μέτρα (6 πόδια) απόσταση μεταξύ τους;» διερωτήθηκε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, εκπρόσωπος μιας ομάδας που εκπροσωπεί τοπικά κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια.
Σε όλη τη νότια Ευρώπη, μέρη όπου ο τουρισμός είναι βασικός άξονας της οικονομίας και οι αξιωματούχοι ζυγίζουν πώς να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες να επιστρέψουν, ακόμη και όταν η πανδημία παραμένει απειλή. Αντιμετωπίζοντας μερικές φορές τις ανταγωνιστικές ανάγκες της υγείας και των επιχειρήσεων, οι αρχές εισάγουν μέτρα για να διαβεβαιώσουν τους επισκέπτες ότι η πραγματοποίηση διακοπών είναι και πάλι ασφαλής.
Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης μπορεί να λειτουργούν σε εστιατόρια, αλλά αυτό δεν μπορεί να λύσει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα νυχτερινά κέντρα της Αγίας Νάπας. Ο Αλεξάνδρου είπε ότι αυτή θα είναι «μια σεζόν προσπάθειας επιβίωσης», χωρίς να αναζητάς κέρδος.
Μια ιδέα που εξετάζεται είναι να ζητήσουν από τους παραθεριστές να κάνουν τεστ COVID-19 πριν από την άφιξή τους. Η Κύπρος ανέφερε έχει επίσημα 916 κρούσματα COVID-19 και 17 θανάτους.
Ο υφυπουργός Τουρισμού της χώρας, Σάββας Πέρδιος, δήλωσε ότι η Κύπρος αρχικά θα προσπαθήσει να φέρει τουρίστες από κοντινές χώρες που κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό, όπως είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ορισμένα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης και των Σκανδιναβικών χωρών.
Οι αρχές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, που αποτελούν τις κύριες τουριστικές αγορές του νησιού, προτού «στρώσουν χαλί» υποδοχής στους παραδοσιακούς επισκέπτες, επισημαίνει η WP.
Οι τουρίστες στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να περιηγηθούν σε μια διαφορετική εμπειρία διακοπών, που θα βρίσκονται στην σκιά της πανδημίας.
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Οι επισκέπτες που αναζητούν διακοπές στην Πορτογαλία, ένας άλλος «παίκτης» διακοπών της Νότιας Ευρώπης, πιθανότατα θα κοιτάξουν πέρα από τις διαδικτυακές κριτικές ενός ξενοδοχείου.
Θα ψάξουν όπως λέει η WP την σφραγίδα “Clean & Safe” η οποία θα απονέμεται από τοπικούς αξιωματούχους του τουρισμού. Η σφραγίδα υποδεικνύει ότι η εγκατάσταση, είτε πρόκειται για ξενοδοχείο, εστιατόριο ή άλλο χώρο, έχει θεσπίσει προτεινόμενες διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία από τον ιό.
«Είναι ένα ζήτημα να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς για να ταξιδέψουν και να έχουν εμπιστοσύνη στο μέρος που πηγαίνουν», δήλωσε ο Luís Araújo, πρόεδρος της κυβερνητικής υπηρεσίας Turismo de Portugal.
Η Πορτογαλία βρίσκεται στο αντίθετο άκρο της Μεσογείου από την Κύπρο, αλλά η πρόκληση είναι η ίδια: πώς να συνδυάσετε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής με διασκέδαση και χαλάρωση.
«Οι περιορισμοί φοβίζουν κάθε τουρίστα», αναγνώρισε ο Araújo.
Η πορτογαλική κυβέρνηση λέει ότι τα ντισκοτέκ θα είναι τα τελευταία μέρη που θα ανοίξουν, αλλά πολλά ξενοδοχεία σκοπεύουν να ξεκινήσουν να ανοίγουν ξανά την 1η Ιουνίου.
Μεταξύ των αλλαγών που υιοθετούνται: Οι επισκέπτες δεν θα κάνουν check in στο δωμάτιό τους παρά μόνο 24 ώρες μετά το check out του τελευταίου επιβάτη, ώστε να υπάρχει χρόνος για ενδελεχή καθαρισμό και αερισμό του χώρου. Η αναμονή για ξαπλώστρες μπορεί να τελειώσει καθώς ορισμένοι επισκέπτες του ξενοδοχείου θα πάρουν μια για τη δική τους αποκλειστική χρήση. Οι μπουφέδες είναι απίθανο να προσφερθούν, αλλά η υπηρεσία δωματίου αναμένεται να ακμάσει.
Μια άλλη πρόκληση είναι πώς θα ανοίξουν ξανά οι διάσημες παραλίες της Νότιας Ευρώπης.
Η Πορτογαλία έχει σχεδιάσει να επαναφέρει τους ανθρώπους στις αμμουδιές της από τις 6 Ιουνίου. Αυτοί που κάνουν ηλιοθεραπεία πρέπει να απέχουν 1,5 μέτρα (5 πόδια), ενώ αυτοί με ομπρέλες σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων (10 πόδια). Θα υπάρχουν νέες πινακίδες και μια εφαρμογή και ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη με κόκκινο, κίτρινο και πράσινο χρώμα υποδεικνύοντας ποιες παραλίες είναι γεμάτες, εν μέρει γεμάτες ή έχουν λίγα άτομα. Απαγορεύονται τα σκάφη με κουπιά και οι νεροτσουλήθρες.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα πήγε τη Δευτέρα σε τοπικό καφέ για πρωινό και είχε μεσημεριανό γεύμα σε ένα εστιατόριο της Λισαβόνας με τον ομιλητή του κοινοβουλίου, την πρώτη ημέρα που οι επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά μετά από κλείσιμο.
Ακόμη και με όλες τις προσπάθειες για να κάνουν τους τουρίστες να νιώθουν ασφαλείς, οι ανησυχία για τον κορωνοϊό δεν εξαφανίζεται.