Breaking News

Νεαρά ζευγάρια ζητούν στεγαστικά δάνεια


Γεμίζουν τα τραπεζικά καταστήματα από νεαρά ζευγάρια που θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο και θέλουν να επωφεληθούν από το μέτρο της κυβέρνησης για το  σχέδιο επιδότησης επιτοκίου.

Η αυξημένη εγχώρια ζήτηση ακινήτων στην COVID-19 εποχή αποτυπώνεται στα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, με τα νέα στεγαστικά τον Σεπτέμβριο να καταγράφουν άνοδο στα €97,2 εκατ., σε σύγκριση με €55,9 εκατ. τον προηγούμενο μήνα και €97,8 εκατ. τον Ιούλιο.

Τραπεζικοί κύκλοι επεσήμαναν στον «Φ» ότι η ζήτηση στεγαστικών δανείων περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 λόγω του lockdown που επικρατούσε στην οικονομία. Επανέκαμψε από τον Μάϊο και μετά, με την σταδιακή επαναφορά της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα νεαρά ζευγάρια θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι και οι τράπεζες εντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση τη διαφημιστική τους καμπάνια. Η τηλεοπτική διαφήμιση για τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια είναι στα φόρτε της τους τελευταίους μήνες και οι τράπεζες προσπαθούν να πάρουν μερίδιο από στεγαστικά δάνεια που απευθύνονται σε νεαρά ζευγάρια. Για τις τράπεζες είναι μια νέα γενιά πελατών που δεν έχει χρέη και μπορούν να επενδύσουν σε μια μακροχρόνια σχέση. Πάντως, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στην αγορά διαμερισμάτων, αλλά και κατοικιών, με τα νεαρά ζευγάρια να δίνουν ώθηση στην κτηματαγορά. Λόγω του ότι υπάρχει ζήτηση, κρατιέται ζωντανή η κτηματαγορά και οι τράπεζες διοχετεύουν σε δάνεια μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας, ενώ η κυβέρνηση μελετά επέκταση του σχεδίου επιδότησης του επιτοκίου για νέα στεγαστικά δάνεια και νέα επιχειρηματικά δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος του χρόνου λήγει η πρώτη προθεσμία επιδότησης του επιτοκίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, το σχέδιο επιδότησης αναμένεται να επεκταθεί για περίοδο άλλων έξι μηνών. Συνεπώς, εάν η κυβέρνηση δώσει παράταση, τότε η επιδότηση του επιτοκίου θα ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021. Υπολογίζεται πως, μέσω της διαδικασίας επιδότησης του επιτοκίου, οι τράπεζες έχουν παραχωρήσει πέραν των 2.500 στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα €350 εκατ. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασε άνοδο τον Σεπτέμβριο στο 2,12%, σε σύγκριση με 2,08% τον προηγούμενο μήνα. Με βάση το σχέδιο, το ανώτατο περιθώριο του επιτοκίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,30% (230 μονάδες βάσης).

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασαν αύξηση στα €38,9 εκατ., σε σύγκριση με €37εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο σ’ αυτή την κατηγορία υποχώρησε στο 3,17%, σε σύγκριση με 3,20% τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα δάνεια προς εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. σημείωσαν άνοδο στα €151,1 εκατ., σε σύγκριση με €100,5 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο κατέγραψε αύξηση στο 3,22%, σε σχέση με 3,05% τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €15,3 εκατ., σε σύγκριση με €13,5 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο αυξήθηκε οριακά στο 3,09% σε σχέση με 3,08% τον προηγούμενο μήνα.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »